Till sidans huvudinnehåll

Anpassa webbplatsen


Webbplatsen goteborg.se ska vara tillgänglig för så många som möjligt och även för personer som använder tekniska hjälpmedel för att surfa på nätet. Här kan du läsa om hur du kan anpassa webbplatsen efter just dina behov.

Tillgänglighetsmål

All information och alla tjänster som publiceras på Göteborgs stads webbplats ska vara tillgänglig och användbar för alla besökare, oavsett om de har något funktionshinder och oavsett vilken webbläsare eller vilket operativsystem de använder. Vissa grundkrav på webbläsare finns – se avsnittet Krav på webbläsare.

Att göra Göteborgs stads webbplats fullt tillgänglig är ett kontinuerligt arbete, så det finns delar som ännu inte lever upp till denna målsättning. Vilka dessa är kan du läsa mer om på  Tillgänglighetsredogörelse för goteborg.se.

Om du har problem med att använda någon del av webbplatsen vill vi gärna att du kontaktar oss och berättar vad som inte fungerar. På så sätt hjälper du oss att förbättra webbplatsen. Självklart gäller detta också om du har frågor kring informationen på den här sidan eller förslag på förbättringar.

Skicka in dina frågor eller synpunkter till goteborg@goteborg.se.

Hjälp och användningstips

Här följer en rad tips som gör det enklare för dig att använda vår webbplats. Flera av tipsen är generella och gäller även för andra webbplatser.

Utskrift

Göteborgs stads webbplats använder stilmallar (CSS) för att webbläsare automatiskt ska anpassa sidan för utskrift. På så sätt behövs ingen särskild utskriftsversion, utan du skriver ut sidor från webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift.

På utskrifterna är menyer och annan navigering borttagen, typsnittet och textstorleken anpassad för utskrift.

Om du vill se hur utskriften ser ut innan du skickar den till skrivaren kan du välja "Förhandsgranska" eller "Förhandsvisa" i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.

Textstorlek

Göteborgs Stads webbplats använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av webbläsarens inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Om du är osäker på hur man gör finns information om det i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Nya fönster

Generellt ska inga länkar öppnas i nya fönster. Undantag kan finnas för vissa dokumentformat, till exempel PDF. När en länk öppnas i ett nytt fönster ska det vara tydligt angivet.

Om du själv vill öppna en länk i ett nytt fönster eller en ny flik kan du göra det genom att högerklicka på länken och välja "Öppna i nytt fönster" eller "Öppna i ny flik". Du kan även hålla nere en tangent samtidigt som du klickar på en länk för att öppna den i ett nytt fönster eller flik. Vilken tangent det är varierar mellan webbläsare och operativsystem, men det vanligaste är Ctrl i Windows och Cmd (Äpplet) i Mac OS X.

Tangentbordsnavigering

Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att använda Tab-tangenten för att hoppa från en länk till nästa, och Enter- eller Returtangenten för att aktivera en länk. För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift-tangenten samtidigt som du trycker på Tab. Om det inte fungerar i din webbläsare bör det finnas information om hur du gör i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Teckenspråk

Delar av webbplatsens innehåll finns på teckenspråk i form av filmer. För att kunna se filmerna behöver du ha Javascript påslaget i din webbläsare.

Teckenspråk

Uppläsning

Du kan få information på webbplatsen uppläst för dig på svenska genom att klicka på lyssnaknappen. Du behöver inte själv installera något program på datorn för att kunna lyssna. Lyssnafunktionen är gratis och du behöver inte ladda ner några särskilda program för att använda den. Det kan vara en hjälp för dig med dyslexi och för dig som lättare förstår talad än skriven svenska.

Du kan enkelt följa med i uppläsningen då verktyget markerar var på sidan den läser. Om du bara vill lyssna på en del av texten på en sida, så kan du markera texten först och sedan trycka på lyssnaknappen. Då läses bara den markerade texten upp.

Du kan förstora texten och välja att skärma av text för att hålla fokus på det du läser. Du kan också spara uppläst tal som ljudfil.

Det finns ett hjälpavsnitt som förklarar alla funktioner, tryck på frågetecknet i spelaren för att öppna det.

Surfplattor och pdf-dokument

En del upplever problem med att läsa långa pdf-dokument i sina surfplattor. Det finns en rad olika program som du kan ladda ner för att göra det lättare att läsa dokumenten. Du hittar dem genom att söka på till exempel "pdf" i App Store om du har en Ipad, Play Butik om du har en Androidplatta eller Windows Store om du har en Windows-surfplatta.

Krav på webbläsare

Vår målsättning är att webbplatsen ska fungera oavsett vilken webbläsare du använder, under förutsättning att den stödjer W3C:s aktuella HTML-rekommendation.

Om din webbläsare saknar eller har otillräckligt stöd för CSS eller Javascript kommer du att få ett avskalat utseende och i vissa fall begränsad funktionalitet, men du ska fortfarande kunna navigera på webbplatsen och ta del av innehållet. Ingen webbläsare utestängs medvetet.

Riktlinjer

Webbplatsen är formgiven och utvecklad med målsättningen att följa de riktlinjer som finns i World Wide Web Consortiums (W3C) Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 nivå AA.

Information om fysisk tillgänglighet

På webbplatsen finns information om hur tillgängligheten är i många av stadens publika lokaler och på offentliga platser så som skolor, bibliotek och simhallar. Du kan till exempel få information om hur en lokal är utformad och om det finns hiss eller ramper.

När du ser den gula TD-symbolen, från Tillgänglighetsdatabasen (TD), betyder det att att det finns information om den fysiska tillgängligheten. Utifrån den informationen kan du själv bedöma hur väl lokalerna fungerar för dig.

TD-symbolen

Kontakta Göteborgs Stad

Har du synpunkter eller frågor kring goteborg.se kan du kontakta Göteborgs Stad.

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

${loading}