Kalendarium för Göteborgs Stad

Clandestino på Blå Stället: konsert med Tartit och Farida Muhammed Ali 

Aktiviteten har redan inträffat

Datum för aktiviteten har passerats och aktiviteten gäller därför inte längre.

Datum, tid och beskrivning

Datum
Torsdag 6 juni 2019
Tid
14:00–16:30
Kostnad
150 kr

Vi är glada över detta samarbete med Clandestino Festival som kommer hit till oss och Angereds Teater på nationaldagen den 6 juni! Välkomna på två fantastiska konserter med Farida Muhammed Ali och Tartit.
Det finns lösa biljetter att köpa till dessa två konserter (150 kr).

Denna konsert är ett samarbete mellan Clandestino Festival, Angereds Teater och Blå Stället.
Clandestino pågår 6-9 juni runtom i Göteborg.

Tartit 

Tindetrummornas rytmer imiterar kamelens passgång. Till detta adderas riff på stråkinstrumentet imzad och funkigt knäppande från en luta som kallas tehardent. Den snirkliga musiken och de melodiska sångrösterna skapar ett gung som är både välbekant och hypnotiskt. Det här är ökenblues från Mali, men till skillnad från andra superstjärnor i genren så frontas Tartit av kvinnliga musiker med tydligt feministiska budskap. De sjunger om skilsmässa och kvinnors rättigheter, såväl som tuaregernas kamp för fred och demokrati i Mali. På nya albumet Amankor / The Exile är hemlängtan ett återkommande tema: låtarna kom till i exil, när medlemmarna tvingats leva i flyktingläger i Burkina Faso och Mauretanien på grund av oroligheter hemma i Timbukturegionen.
Kl 14-15. Angereds Teater. 

 

Farida Muhammed Ali 

Maqam: en flera hundra år gammal musiktradition från mellanöstern. Musiker viger sina liv åt att bemästra komplexa improvisationer, ofta på stråk- och stränginstrument, tamburin och darbukatrumma. Den verkliga virtuosen brukar emellertid vara sångaren, som nästan alltid är en man. Därför är det dubbelt otippat att det idag, när maqammusiken för en tynande tillvaro i Irak, är en kvinna bosatt i Nederländerna som är dess största stjärna och till och med kallas för Maqamens moder. Farida Mohammad Ali växte upp i Karbala, en stad där kvinnor tilläts bli musiker, och hon uppmuntrades dessutom av sina föräldrar. Hon studerade för mästare som Munir Bashir, Hussein El Hazami och småningom också sin make Mohammed Gomar, som idag spelar i hennes grupp. Efter att ha flytt till Utrecht startade Farida Mohammad Ali stiftelsen Iraqi Maqam Foundation för att föra vidare musiken, men också den arabiska och irakiska poesi som ingår i maqam.
Kl 15.30-16.30. Angereds Teater.Plats och kontaktuppgifter

Arrangör
Kulturhuset Blå Stället
Plats
ANGEREDS TORG 13
Tillgänglighetsinformation: Tillgänglighetsinformation
[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.050885913351987,57.79589188284789] }, "properties":{ "title": "Clandestino på Blå Stället: konsert med Tartit och Farida Muhammed Ali ", "content": "Aktiviteter för Kulturhuset Blå Stället" } }]
Kategorier
Festival
Musik
Nyckelord
Clandestino Festival
Clandestino
${loading}