Kalendarium för Göteborgs Stad

Resandefolkets högtidsdag

Aktiviteten har redan inträffat

Datum för aktiviteten har passerats och aktiviteten gäller därför inte längre.

Smältdegel av Daniel Johansson, bilden är beskuren

Datum, tid och beskrivning

  • Datum Torsdag 29 september 2022
  • Tid 12:00–16:00
  • Kostnad Gratis

Röhsska museet tillsammans med Resandefolkets kulturgrupp och Göteborgs stad uppmärksammar Resandefolkets högtidsdag med ett föreläsningsprogram och filmvisning.

De resande har en lång historia i Skandinavien och Sverige. Tillsammans med Kulturgruppen för Resandefolket bjuder museet in till ett program för att uppmärksamma högtidsdagen.

DAGENS PROGRAM
12.00 Välkomsttal
Maria Forneheim, chef Utställningar och Samlingar hälsar välkommen.

12.15-13.00 En norskt livsöde
Eva Magnusson, representant för Kulturgruppen för resandefolket, ger oss en personlig berättelse om sin släktings öde och hans liv med möjlig ADHD. Föreläsningen börjar med att Eva kortfattat redogör sina tankar om ADHD, definition och möjliga förklaringar.

13.15-14.00 Resandefolkets DNA: Ursprungsdebatten i nytt ljus
Kulturgruppen för resandefolket har under 8 år på ett systematiskt vis genomfört DNA analyser tillsammans med personer som identifierar sig som resande. Vad säger dessa DNA analyser? Varifrån kommer resandefolket? Hur upplever individer som har gjort analyserna att resultatet påverkat deras självidentitet? Detta är några av de frågor som kommer att besvaras under föreläsningen.

Simon Wallengren, ordförande för Kulturgruppen för resandefolket håller i föredraget.

PAUS och möjlighet att köpa kaffe och fika i kaféet.

14.20 Filmvisning Lindy the return of little light med efterföljande samtal.

En närgången film om identitet, skam och att våga stå upp för sig själv. Prisbelönt dokumentär om artisten och skådespelaren Lindy Larsson. Som liten var Lindy retad, ensam och utanför. 30 år senare blir Lindy kontaktad av Maxim Gorki-teatern i Berlin och tvingas ta ett avgörande beslut: Ska han fortsätta gömma sin sanna identitet eller ska han våga ställa sig på en scen och bara vara sig själv?

Filmen Lindy the return of little light (72 min) är regisserad av Ida Persson Lännerberg, som även har skrivit manus tillsammans med Katinka Bröms och China Åhlander. Efter filmen följer ett samtal mellan Lindy Larsson och Anna Linder, SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images. Filmvisningen sker i samarbete med Kulturgruppen för resandefolket, Göteborgs Stad, SAQMI och TriArt.

INFÖR DITT BESÖK
Fri entré till programaktiviteten. Ingen föranmälan krävs, begränsat antal platser.

Resandefolkets högtidsdag arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Röhsska museet.

Plats och kontaktuppgifter

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.973357954453203,57.69998626408603] }, "properties":{ "title": "Resandefolkets högtidsdag", "content": "Aktiviteter för Röhsska museet" } }]

Tipsa en vän

Dela aktiviteten

Kategorier, målgrupp och nyckelord

  • Nyckelord föreläsning filmvisning

Hittar du inte vad du letar efter?

Visa alla aktiviteter i Göteborgs Stads kalendarium

${loading}