Kalendarium för Göteborgs Stad

Autisterna - om kvinnor på spektrat

Aktiviteten har redan inträffat

Datum för aktiviteten har passerats och aktiviteten gäller därför inte längre.

Fotograf: Sofia Runarsdotter

Datum, tid och beskrivning

Datum
Måndag 21 mars
Tid
18:00–19:30
Kostnad
Gratis

Clara Törnvalls debut Autisterna - om kvinnor på spektrat är en personlig essä om kvinnor med högfungerande autism. 

Varför skrev poeten Emily Dickinson dikter om havet utan att någonsin ha sett det, vad menade filosofen Simone Weil med ”att älska sig själv som en främling” och varför tror tv-publiken att Greta Thunberg skojar?

Autisterna - om kvinnor på spektrat är en personlig essä om kvinnor med högfungerande autism. Boken undersöker hur den autistiska kvinnan har tagit plats i kultur, myter och verklighet. Vem är hon, vem har hon varit och varför har hon varit osynlig så länge? 

Med sin egen autismutredning som ram gör Clara Törnvall en resa bakåt i tiden och ser sin och andras historia med nya ögon. Det är en ögonöppnande bok som ifrågasätter vår syn på normalitet och avvikelse och en grupp kvinnor som hittills varit osynliga i samhället. 

Clara Törnvall är kulturjournalist och producent på Sveriges Radio P2. Hon har tidigare skrivit för bland annat Aftonbladet Kultur och regisserat dokumentärfilmen Konstsamlaren och katastrofen. 

Samtalsledare: Anna Nygren, författare och dramatiker och lärare i litterär gestaltning vid HDK-Valand. Under hösten 2022 är hon en av fyra lärare på kursen "Autistiskt skrivande: ett modersmål" som riktar sig till autister som skriver. Anna fick själv diagnosen autism i vuxen ålder. Hon är under 2022 aktuell med böckerna Nathalie (Dockhaveri förlag) och När jag åker hem (Lesbisk Pocket). 

Programmet genomförs med stöd från Kulturrådet.


Plats: Trappscenen

Plats och kontaktuppgifter

Arrangör
Stadsbiblioteket på Götaplatsen
Plats
Götaplatsen 3
Tillgänglighetsinformation: Tillgänglighetsinformation
[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.979387427535492,57.697773922174982] }, "properties":{ "title": "Autisterna - om kvinnor på spektrat", "content": "Aktiviteter för Stadsbiblioteket på Götaplatsen" } }]
Kategorier
Litteratur/Poesi
Nyckelord
autism
litteratur
bibliotek
${loading}