Kalendarium för Göteborgs Stad

Inte som lamm till slakt - Judiskt motstånd under Förintelsen

Aktiviteten har redan inträffat

Datum för aktiviteten har passerats och aktiviteten gäller därför inte längre.

Foto: Ola Kjelbye

Datum, tid och beskrivning

  • Datum Tisdag 2 maj
  • Tid 18:00–19:00
  • Kostnad Gratis

Varför gjorde judar inget motstånd under Förintelsen? Frågan var utgångspunkten för den här boken, en utgångspunkt som visade sig fullständigt felaktig. 

Kenneth Hermele berättar en helt okänd historia som går tvärt emot myten om judars passivitet. I sin senaste bok Inte som lamm till slakt beskriver han det motstånd som fanns i många och varierande former, ett motstånd som dessutom överträffar andra gruppers försök att stå upp mot Hitler. Judiska män och kvinnor satte eld på getton, sprängde räls och dödade tyska soldater och deras kollaboratörer. De smugglade mat, gömde flyktingar, tog sig över gettomurarna, spred flygblad, dokumenterade förtrycket, höll fast vid traditioner och värdighet. Judar var partisaner och stred med de allierade i förvånande antal.  

Kenneth Hermele är ekonom och författare. Efter ett tjugotal skrifter om internationell ekonomi kom En shtetl i Stockholm, en självbiografisk berättelse om en judisk uppväxt på Södermalm som nominerades till Augustpriset i den skönlitterära klassen 2018. Han sitter också med i styrelsen för Judiska salongen i Göteborg som anordnar evenemang med judiskt tema. 

Samtalsledare: Karin Brygger är litteraturvetare och författare. Hon är även skribent i Göteborgs-Posten och i Judisk krönika.

Programmet hålls i anslutning till utställningen Sverige och Förintelsen som visas i utställningshallen tom. 10 december. Utställningen har producerats av Forum för levande historia och visas med stöd från Levande Historia i Göteborg.

Plats och kontaktuppgifter

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.979387427535492,57.69777392217498] }, "properties":{ "title": "Inte som lamm till slakt - Judiskt motstånd under Förintelsen ", "content": "Aktiviteter för Stadsbiblioteket på Götaplatsen" } }]

Tipsa en vän

Dela aktiviteten

Kategorier, målgrupp och nyckelord

  • Nyckelord stadsbiblioteket samtal Biblioteken i Göteborg Sverige och Förintelsen
${loading}