Kalendarium för Göteborgs Stad

Tillbaka till Reims

Aktiviteten har redan inträffat

Datum för aktiviteten har passerats och aktiviteten gäller därför inte längre.

Klara G

Datum, tid och beskrivning

  • Datum Lördag 14 maj 2022
  • Tid 18:00–20:00
  • Kostnad 120 - 280 kr

Personliga betraktelser om bakgrund, identitet och klassresor

En skådespelerska spelar in en voice over för filmversionen av Didier Eribons hyllade bok Tillbaka till Reims, under ledning av en regissör. Snart skapar filmens frågor om klass en livlig diskussion i ljudstudion. I rollerna ser vi Lena Endre och Jesper Söderblom samt den kritikerrosade rapparen Parham.

Filmen, som visas som fond i föreställningen, är en dokumentär essä där sociologen och författaren Didier Eribon själv berättar om hur han återvänder till sin hemstad och sin familj efter att ha gjort akademisk karriär i Paris. När han nu konfronteras med sitt förflutna får han nya insikter om medelklassens brutala exkluderande mekanismer och arbetarklassens förflyttning från vänster till extremhöger. Hur gick det till? Är det vänsterns fel? Eller är det hans eget, han som så länge förnekat sin arbetarklassbakgrund? Och vad är lösningen?

Även skådespelerskan och regissören i ljudstudion brottas med dessa frågor. I bakgrunden rör sig också en ljudtekniker med oanade förmågor.

Regisserar gör Thomas Ostermeier, konstnärlig ledare för den inflytelserika teatern Schaubühne i Berlin och en av Tysklands och Europas mest framstående regissörer.

Tillbaka till Reims är ett pjäskoncept som tidigare satts upp i England, Tyskland, Frankrike och Italien. Regissören Thomas Ostermeier utgår från det land han arbetar i, och använder de medverkande skådespelarnas biografier som ett verktyg för att ta temperaturen på landet. Och borrar på så sätt ner i det samtida Europas brännande frågor om klass, identitet och samhällsutveckling.

Uppsättningen är en samproduktion med Schaubühne Berlin och Dramaten, där den hade premiär den 26 september 2021. Pjäsen hade sin urpremiär i Manchester och har även satts upp i Berlin, Frankrike och Italien.

Tillbaka till Reims är baserad på boken med samma namn (Retour à Reims) av Didier Eribon, Editions Fayard, Frankrike. Svensk boköversättning Johan Wollin.

Jag har följt och beundrat Ostermeiers unika konstnärskap i många många år, så det känns fantastiskt med det här samarbetet.

 PONTUS STENSHÄLL, KONSTNÄRLIG LEDARE FÖR GÖTEBORGS STADSTEATER

Plats och kontaktuppgifter

  • Arrangör Göteborgs Stadsteater
  • Plats Johannebergsgatan 1
[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.980893507807252,57.697671697263935] }, "properties":{ "title": "Tillbaka till Reims", "content": "Aktiviteter för Göteborgs Stadsteater" } }]

Tipsa en vän

Dela aktiviteten

Kategorier, målgrupp och nyckelord

  • Kategorier Scen/teater
${loading}