Kalendarium för Göteborgs Stad

KORTEDALAHÄST av David Löfberg

David Löfberg

Datum, tid och beskrivning

Börjar
Fredag 29 januari
Slutar
Onsdag 31 mars
Öppettider

Digitalt vernissage fredagen den 29 Januari kl.15.00

Arrangör: Kortedala Bibliotek, Kulturhuset Bergsjön

Den 29 Januari kl.15.00 är ni välkomna på Digital vernissage med konstnären David Löfbergs och hans starkt lokalt förankrade skulpturer. Utställningen kommer sedan finnas tillgänglig för allmän beskådan genom Kortedala biblioteks skyltfönster vid Kortedala torg dygnet runt tom den 31 Mars.

Kostnad
Gratis

David Löfberg om utställningen: 

”Utställningen är främst inspirerad av mina boende år i Kortedala och kretsar bl.a. kring spårvagn sex som går dit. Den i mitt tycke vackraste spårvagnen med sin komplementära färgsättning, turkosblått-orange. Främst de äldre modellerna har en stilrenhet och särskild lyster i sina färger. Jag har också slagits av en viss likhet med aluminiumburkar vilket jag tagit fasta på i min Burkspårvagn. En motsvarande likhet har observerats mellan de göteborgska s.k. landshövdingehusen och mjölkpaket. En stad av mjölkpaket utgör sålunda utställningens bakgrundsfond och dito paket bildar basen i Spårvagnshus - en paketlösning, ett landshövdingehus målat i spårvagnsfärger med spårvagnslinjernas olikfärgade skyltar som gatunummer över ingångarna. Husen av mjölkpaket och Burkspårvagnarna delar idén om återvunnet material. Burkarna som använts är dessutom symboliskt skräp-plockade i den Kortedalska naturen. Kortedalahästen, som fått namnge utställningen, är en trähäst som till material och tillverkningsprocess liknar en vanlig Dalahäst men har lånat drag av spårvagn 6, Kortedalas ”järnhäst”. Den åtföljs av en tillkomsthistoria, från de tidigaste spåren i neanderkortedalarnas grottmålningar och framåt. Den har hittills tillverkats och sålts i liten skala, finns för närvarande i 99 numrerade exemplar och är bl.a. representerad på Kortedala Museum. Kortedala står för mig för något mycket fint. När det byggdes på 50-talet som Göteborgs första förort var det med en dröm om ett gott liv för alla och med idéer och lösningar som fick stor uppmärksamhet internationellt. Det fina biblioteket härrör t.ex. från denna tid. Jag hoppas i någon liten mån kunna bidra med lite ordvitsig lokalpatriotisk stolthet och uppmuntra de goda krafter som verkar här. Det är också min förhoppning att utställningen ska vara lustfylld för alla åldrar och inspirera till såväl eget skapande som till främjande av gemenskap och miljö.”

Plats och kontaktuppgifter

Arrangör
Kortedala bibliotek
Plats
Kortedala Torg 9
Tillgänglighetsinformation: Tillgänglighetsinformation
Telefon
031-365 30 88
Kontaktperson
Maja Qvarnström
[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.031739720176347,57.752373301403189] }, "properties":{ "title": "KORTEDALAHÄST av David Löfberg", "content": "Aktiviteter för Kortedala bibliotek" } }]
Kategorier
Konst/Utställning
Nyckelord
#kortedala bibliotek
#konst
Kulturhusetbergsjön
${loading}