Kalendarium för Göteborgs Stad

Utställning: Forensic Architecture: Design as Investigation

Forensic Architecture, 2019.

Datum, tid och beskrivning

Börjar
Lördag 1 februari 2020
Slutar
Söndag 10 januari 2021
Öppettider

Tisdag - onsdag 11-18.
Torsdag kl 11-20.
Fredag - söndag kl 11-17. 

Museet har stängt måndagar, julafton, juldagen, nyårsafton, nyårsdagen, långfredag, påskafton, 1 maj, 6 juni, midsommarafton och midsommardagen.

Kostnad
Ingår i entréavgift

En utställning med Londonbaserade researchgruppen Forensic Architecture. I utställningen presenteras tre brottsmål där studion bidragit med bevismaterial genom att använda arkitektur- och designstrategier.


Forensic Architecture är en multidisciplinär researchgrupp som grundades av professor Eyal Weizman vid Goldsmiths, University of London. Gruppen består av arkitekter, programmerare, filmskapare, journalister, konstnärer, forskare och jurister. Utifrån övervakningsbilder, planritningar, mobilklipp/bilder och vittnesmål skapar de modeller, filmer och 3D-renderingar som används som rättstekniskt bevismaterial i brottsmål.


RÄTTSFALL I UTSTÄLLNINGEN:

I utställningen, som är Forensic Architectures första stora separatutställning i Skandinavien, presenteras tre installationer:
1. 77sqm_9:26min
Den 6 april 2006 mördades 21-årige Halit Yozgat bakom disken på det familjedrivna internetkaféet i Kassel, Tyskland. Underrättelsetjänstemannen Andreas Temme var på plats vid tiden för mordet, men hävdade sig dock inte vara vittne till mordet. År 2017 spreds dokument från polisutredningen på nätet, bland annat en video som dokumenterade Temmes rekonstruktion av sitt agerande på platsen. En allians av antirasistiska grupper, under namnet Unravelling NSU Complex, gav Forensic Architecture i uppdrag att granska vittnesmålet på nytt.
2. Outsourcing Risk
Den 12 september 2012 bröt en eldsvåda ut i en textilfabrik i Karachi, Pakistan, och 259 människor miste livet. Tre veckor tidigare hade fabriken, som tillverkade kläder åt den tyska kedjan KiK, beviljats ett certifikat för att vara en rättvis och ansvarstagande arbetsgivare. Forensic Architecture fick i uppdrag av European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) att genomföra en undersökning till stöd för att driva en rättsprocess i Dortmund, Tyskland, där arbetare och anhöriga sökte fälla KiK för bristande aktsamhet.
3. Drone Strikes: Miranshah
Den 30 mars 2012 attackerades en byggnad i Miranshah, Pakistan, av drönare. Enligt uppgift dödades fyra människor i attentatet. En videodokumentation av platsen smugglades ut från den militärkontrollerade regionen och nådde den amerikanska nyhetskanalen NBC. Forensic Architecture fick i uppdrag av FN:s särskilda rapportör för terrorbekämpning och mänskliga rättigheter att undersöka materialet.


FRÄMJAR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

– Röhsska museet har en viktig roll och ansvar för att presentera och problematisera de ämnesområden inom design som kan anses ligga utanför traditionella designdiscipliner. Med Forensic Architectures detaljerade och tankeväckande arbete önskar Röhsska lyfta fram designens kraft som verktyg och strategi för att öka synligheten och möjligheterna i arbetet med att främja mänskliga rättigheter, säger Nina Due, museichef, Röhsska museet.


Utställningen öppnar 1 februari och pågår till och med 10 januari 2021. 

Plats och kontaktuppgifter

Arrangör
Röhsska museet
Plats
Vasagatan 39
Tillgänglighetsinformation: Tillgänglighetsinformation
[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.973357954453203,57.699986264086029] }, "properties":{ "title": "Utställning: Forensic Architecture: Design as Investigation", "content": "Aktiviteter för Röhsska museet" } }]
Kategorier
Konst/Utställning
Nyckelord
Röhsska
Forensic Architecture
Röhsska museet
${loading}