Kalendarium för Göteborgs Stad

Utställning: Flykten till Marstrand

Datum, tid och beskrivning

Datum
Fredag 15 januari
Tid
00:01–23:59
Kostnad
Gratis

Se fler tillfällen

Januari (2 tillfällen)

Datum Tid
Lördag 16 januari 00:01–23:59
Söndag 17 januari 00:01–23:59

I november 1969 placerades tvåhundra polsk-judiska flyktingar på Marstrand, för att bo på ön under vinterhalvåret och lära sig svenska. De hade blivit fördrivna från sitt hemland, där de levt i generationer, och började sina nya liv på en kall och ödslig klippö.

Anna Grinzweig Jacobsson var själv en av flyktingarna, då sex år gammal och för liten för att kunna minnas. Nu, femtio år senare, har hon närmat sig sin historia genom att söka upp de andra och låta dem berätta.

Utställningen, som bygger på boken med samma titel, är en rösternas väv om vad som hände i Polen under den antisemitiska kampanjen, hur det var att hamna på Marstrand och hur livet blev i det nya landet.

Fotografier och texter skapar en levande berättelse om traumatiska och okända händelser med stark koppling till samtiden.

Utställningen är producerad av Judiska salongen i Göteborg med stöd av Levande historia, Göteborg, Erik & Lily Philipsons minnesfond, Katz Judiska Kulturfond samt Göteborgs Stads kulturnämnd.

Mer information om utställningen och boken finns på: www.flyktentillmarstrand.se

Plats: Utställningshallen, entréplan

Till följd av skärpta allmänna råd avseende covid-19 är Stadsbiblioteket och utställningshallen för närvarande stängt. Utställningen går att se genom hallens fönster ut mot gatan. Tänk på att hålla avstånd och undvik kollektivtrafik i rusningstider. 

Läs mer om biblioteken och covid-19.

Information från Göteborgs Stad.

Plats och kontaktuppgifter

Arrangör
Stadsbiblioteket på Götaplatsen
Plats
Götaplatsen 3
Tillgänglighetsinformation: Tillgänglighetsinformation
[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.979387427535492,57.697773922174982] }, "properties":{ "title": "Utställning: Flykten till Marstrand", "content": "Aktiviteter för Stadsbiblioteket på Götaplatsen" } }]
Kategorier
Konst/Utställning
Nyckelord
foto
bibliotek
marstrand
${loading}