Skulpturer i Centrum

Publicerad 31 augusti 2020

Hur går det egentligen för er där ute? Vi tänker på er och saknar er nu när vi inte fått träffa er på länge. Vi fortsätter att fylla på med aktiviteter som är säkra för alla, denna gång är det skulpturvandring som kör igång. Välkommen

Hej

”Evighet är en lång tid - särskilt mot slutet”.

Så sa Woody Allen en gång under ett av sina filosofiska ögonblick. Trots att citatet egentligen är rätt så snurrigt finns det på något sätt en märklig logik i det just nu när vi väntar och väntar och väntar.

Hur går det egentligen för er därute? Vi tänker på er och saknar er nu när vi inte fått träffa er på länge. Mejla gärna in nån hälsning så vi vet hur ni har det! 

Glöm heller inte bort att du under kontorstid kan nå oss på telefonnummer 031-365 78 26 om du har funderingar kring vår verksamhet.

 

Fem frågor från Freddan

Äntligen är Freddan tillbaka, laddad till tusen! 

Klicka på länken nedan och utmana dig själv med fem kluriga frågor, denna gång med fotbollstema. Det kan vara bra att ha papper och penna redo. Skicka in dina svar till senior@centrum.goteborg.se för att ha chansen att vinna ett finfint pris!

Fem frågor från Freddan!


Vad händer på stadsdelens träffpunkter?

Vi får många frågor från seniorer angående våra träffpunkter och vad som kommer gälla och hända under hösten. Även om det finns en hel del restriktioner gör vi vårt bästa för att komma igång. Denna vecka bjuder vi på flera utomhusaktiviteter. Notera att det är föranmälan som gäller för samtliga aktiviteter. Varmt välkommen!

 

Balansträning utomhus på Verket
Torsdagar kl. 11

Äntligen är Verkets populära balansträning igen. Som vanligt är det styrke- och balansträning enligt HIFE-konceptet som gäller. Med anledning av Covid-19 håller vi till utomhus på gårdsplanen utanför Verket, lilla Stampgatan 1a. Passet leds av Susanne Olausson.

Max 8 deltagare, föranmälan via telefon till 031 – 731 50 74

 

Skulpturvandring i Centrum 
Onsdag 2 september kl. 10-11 

Vilka av stadens alla offentliga konstverk och skulpturer känner du till? Följ med på vandring och bekanta dig med fem av dem! Vi utgår från Kapellplatsen och går in på Chalmersområdet. Sträckan är på ca en kilometer med en liten backe men i övrigt platt mark. Vi samlas på Landala torg 9.55 och kommer tillbaka senast kl. 11.  

Max 6 deltagare, föranmälan via telefon till 031 – 365 76 90

 

Utomhusfika på Verket

Fredag 4 augusti kl. 11-12 och 13-14

Sugen på kaffe och goa samtal? Då är du välkommen till Verket, lilla Stampgatan 1a, för en stund av social gemenskap. Med anledning av Covid-19 håller vi till utomhus på gårdsplanen. Tält finns på plats som skydd för sol och lättare regn.

Vi bjuder på kaffe, eventuellt fikabröd tas med av deltagaren själv och får, med anledning av smittskyddsrutiner, inte delas med andra.
Max 6 deltagare per tillfälle, föranmälan via telefon till 031 – 365 78 68

 

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer på alla våra aktiviteter . Vi håller avstånd till varandra. Stanna hemma om du är sjuk. Du som deltar behöver känna dig helt frisk och inte ha några förkylnings- eller influensasymptom. Tillsammans kan vi bromsa smittan.

 

Veckans kluring

Svaren på förra veckans gåta var följande:

”Per var 15 år 1990. Men 1995 var han 10 år. Hur är det möjligt?”

Svar: Per är född före Kristus, det vill säga 2005 år före Jesu födelse. Det innebär att Per 1995 år före Kristus var 10 år och 1990 år före Kristus var 15 år.

Endast två personer lyckades knäcka den svåra nöten, Heikki Rauhala och Annica Pettersson. Snyggt jobbat!

 

Vi kör en lite lättare denna gången:

Stefan Löfven står bakom Angela Merkel och Angela Merkel står bakom Stefan Löfven. Hur är det möjligt?

Mejla ditt svar till senior@centrum.goteborg.se

 

Veckans checklista

Ta ett foto på något av sensommarens ögonblick

Promenera utomhus minst 3 gånger

Res dig varje halvtimme

Laga en maträtt du aldrig provat

Ring ett samtal varje dag

Stå upp när jag pratar telefon

Uppstigning, måltider och sänggående vid samma tidpunkter

 

Anhörigstöd

Är du en av alla dom som stödjer eller vårdar en närstående? Klicka på denna länk för att få kunskap och råd  http://anhorighandboken.se/  

Vill du istället komma i kontakt med anhörigstöd kan du ringa 031-365 76 91/80 eller skicka e-post till anhorigstod@centrum.goteborg.se

 

Allt om namn!

Visste du att 137 nyfödda pojkar i Västra Götaland döptes till Hugo förra året? Eller att 44 kvinnor i Sverige har Solstråle som tilltalsnamn? Surfa in på statistiska centralbyråns namnstatistik för en massa andra siffror kring vad vi egentligen heter i det här landet.

www.scb.se/namnstatistik


Poängpromenad när du själv har tid och lust!

Härligt med alla svar vi får in, och otroligt imponerande vilka kunskaper ni besitter! Flera av er hade alla rätt så vi lottade. Vinnare denna gång blev Anita Johansson som hade alla rätt. Snyggt jobbat! Ett pris väntar som vanligt på Mötesplats-Kulturhus på Karl Gustavsgatan 65.

Den rätta raden för v35 lyder:
X, 1, 2, X, 1, 2, X, X, X, X Utslagsfråga: 2008

 

Som tidigare finns det två rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet alternativt Guldhedsturen. Samma frågor och samma tävling på båda, men med två rundor att välja på. Bestäm själv vilken du vill gå, eller varför inte traska båda bara för motionens skull 😊. 

Från och med måndag kl:13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut, denna gång med tema Allt möjligt vetande. Svar mejlar du som vanligt till senior@centrum.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, lilla Stampgatan 1a, eller Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1. Skriv gärna vilken runda du gått när du skickar in dina svar. Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt. Kartor och väganvisningar hittar du längst ner i det här mejlet.

 

För mer information om covid-19 och det aktuella läget, besök Göteborgs stads webbplats eller folkhälsomyndigheten.

Glöm inte att skicka in era bidrag till våra tävlingar. Vi hörs om en vecka!

 

Poängpromenader

 Längs åarna

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar.

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

Guldhedsturen

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.

 

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

 

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggandeenheten, Stadsdelsförvaltningen Centrum

 

Telefon: 031 - 365 78 26
E-post: senior@centrum.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

 

 www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket