Från sjömanstatueringar till hjärngympa

Publicerad 15 juni 2020

Nyhetsbrev v 25: Digitala föredrag från Sjöfartsmuseet och böcker hem till dörren från biblioteket för dig som är 70+.

Hej,

Det är sommar nu! Solen gör sitt bästa för att ge oss den energi vi behöver för att streta framåt. Glöm inte bort att du trots de restriktioner som finns kan vara utomhus så länge du håller avstånd till andra. Men glöm inte solskyddsfaktorn och vätskepauser!

Under kontorstid kan du som vanligt nå oss på telefonnummer 031-365 78 26 om du har funderingar kring vår verksamhet.

Ord, ord, ord – alla har vi vår berättelse

Fortsätt skicka in texter om livet i coronatider till oss till oss på senior@centrum.goteborg.se Det behöver inte vara långt. Poesi, sorg eller humor – alla ord är tillåtna. Tänk om vi till och med på sikt kan skapa ett verk av texter tillsammans!
Och på tal om detta med sommar. Anita Edvinssons och Gerd Anderssons inskickade bidrag slår huvudet på spiken! Och sen är det ju fullt rimligt att ibland istället känna exakt som Maggan Stavsjö.

En bild som visar skärmbild

Automatiskt genererad beskrivning

 Tack Anita, Gerd och Maggan för era bidrag!

 Nya föredrag hos Sjöfartsmuseet

Nu finns det sju kortare föredrag att se på sjöfartsmuseets youtube-kanal.
Amerikaväskan, Färjorna, Lasse i Gatan, Varven, Isolda, Sjömanstatueringar och Krogar och busliv i gamla Majorna.
Här hittar du föredragen:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLCKYmQW5TV_nv6gftopAZ2HvlG-gTo7T6

Fem frågor med Freddan

Vilken respons vi fick på Fem frågor med Freddan! Verkligen roligt med alla kommentarer ni skickar in! De allra flesta som skickade in svar hade alla rätt, duktiga ni är! Freddan fick lotta fram en vinnare ur sin keps och på lappen stod det Birgitta Nordling. Stort grattis! Ett pris finns att hämta på Mötesplats-Kulturhus, Karl Gustavsgatan 65.

Tyvärr har det uppstått ett litet hinder för denna veckas utlovade avsnitt. Men nästa vecka får vi återse Freddan då han tar sig an Viktor Rydberg. 


Aktiviteter där vi håller distansen — i Göteborgs Stads kalendarium

Även om träffpunkternas lokaler är stängda har verksamheterna fortfarande mycket aktiviteter. På aktiviteterna håller vi distansen och följer de riktlinjer som finns, för att på riskfria sätt kunna bryta isolering, motverka ensamhet och inspirera till aktivitet. Du hittar många av de aktiviteterna i Göteborgs Stads kalendarium när du söker på vihållerdistansen. Aktiviteterna fylls på allt eftersom.

När vi planerar aktiviteterna gör vi en riskbedömning och säkerställer att aktiviteten sker utan risk för smittspridning. Bland annat är det max tio deltagare på en aktivitet.


Poängpromenad när du själv har tid och lust!

Förra veckans vinnare blev Britt-Marie Fors med alla rätt, hon var faktiskt ensam om denna bedrift. Bra jobbat Britt-Marie! Ett pris väntar som vanligt på Mötesplats-Kulturhus på Karl Gustavsgatan 65.

Den rätta raden för v24 lyder:
2, 1, 1, 2, X, 2, 1, 1, X, 1, Vårdhunden Ison är 7 år och 4 månader (Bra gissat Ingela Runo)

Om du vill läsa frågorna igen hittar du dem på vår facebooksida www.facebook.com/traffpunktericentrum   

Som tidigare finns det två rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet alternativt Guldhedsturen. Samma frågor och samma tävling på båda, men med två rundor att välja på. Bestäm själv vilken du vill gå, eller varför inte traska båda bara för motionens skull 😊.

Från och med måndag 13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut, denna gång med tema Filmstjärnor. Svar mejlar du som vanligt till senior@centrum.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, lilla Stampgatan 1a, eller Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1. Skriv gärna vilken runda du gått när du skickar in dina svar. Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt. Kartor och väganvisningar hittar du längst ner i det här mejlet.

Njuta av en specialkomponerad kasse med böcker i sommar utan att behöva besöka biblioteket.

Alla som har fyllt 70 år, bor i Göteborgs kommun och har ett bibliotekskort kan få en bokkasse med sommarläsning hemskickad till sig. All information samt beställningsformulär finns att läsa på: 

www.stadsbiblioteket.nu/bokkassen-kommer/.


Hjärngympa

Förra veckans hjärngympa satte verkligen griller i huvudet på många, precis som hos oss här på Senior i Centrum. Det rätta svaret är att det går att hitta hela 15 (!) djur i bilden om man tittar riktigt noga (och kanske har ett visst mått av fantasi)Vinnare blev Anna-Bella Johansson som lyckades hitta 8 stycken. Bra jobbat!

Denna veckan bjuder vi på denna kluring:

 Skicka in ditt svar till senior@centrum.goteborg.se

 För mer information om covid-19 och det aktuella läget, besök Göteborgs stads webbplats www.goteborg.se/vihallerdistansen eller folkhälsomyndigheten på www.folkhalsomyndigheten.se

Glöm inte att skicka in era bidrag till våra tävlingar. Vi hörs om en vecka!

Med vänliga hälsningar!

Hälsofrämjande- & förebyggandeenheten, Stadsdelsförvaltningen Centrum

Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@centrum.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

 www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket

 

Poängpromenader

Längs åarna

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar.

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 Guldhedsturen

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.