Äldredag och Balansvecka

Publicerad 28 september 2020

Nyhetsbrev v. 40: Den 1 oktober är det FN:s internationella äldredag. I samband med den drar årets nationella kampanjvecka Balansera mera igång. Temat är mat, motion och medicin och syftet är att minska fallolyckor.

Hej!

Den 1 oktober är det FN:s internationella äldredag. I samband med den drar årets nationella kampanjvecka Balansera mera igång. Temat är mat, motion och medicin och syftet är att minska fallolyckor.

Så är det nu inte dags att delta i någon av våra fysiska aktiviteter…? Du hittar dem i vårt Aktivitetsbrev.

Hälsosam mat i rätt mängd kan skjuta upp ofrivillig viktnedgång och muskelsvaghet, och minska risken för att falla. 

Vi bjuder därför in till ett matnyttigt föredrag om kost med Agneta Mattiasson. Föredraget sker klockan 12.30-13.30 utomhus i Rutan, mitt på Landala Torg. Vi bjuder på en näringsrik och proteinrik macka och ger er sex fallförebyggande styrkeövningar att ta med hem. Begränsat antal platser, sittplats finns. Anmälan och mer information sker via telefon: 031 – 365 78 26
För er som inte kan delta fysiskt kommer vi publicera ett inspelat föredrag på vår Facebook-sida på torsdag den 1 oktober. Länk kommer här: https://www.facebook.com/traffpunktericentrum

Glöm inte bort att du under kontorstid kan nå oss på telefonnummer 031-365 78 26 om du har funderingar kring vår verksamhet.


Morgongymnastik

Missa inte att vi nästa tisdag kör igång med kinesisk hälsogymnastik i Vasaparken klockan 10-10.30. Håll utkik i kommande aktivitetsbrev.

100 trappsteg

Låt dig inspireras av folkhälsoinitiativet #100trappsteg!
Vi vet idag att alla våra vanliga folkhälsoproblem kan förebyggas med fysisk aktivitet. Att gå i trappor är ett fantastiskt sätt att förbättra hälsan. Du får både pulsökning och tränar kroppens absolut största muskler – lår och rumpa. Trappor finns dessutom överallt, det kostar inget att gå i dem och du behöver ingen särskild utrustning. Det handlar bara om att glömma hissen och hålla utkik efter trappan!

Här kan du inspireras av 92-åriga Per Anders Ygberg.

https://youtu.be/d7zAO1cEIqw

 Vegetariska världsdagen

Den 1 oktober uppmärksammas den Vegetariska världsdagen runt om i världen.
Är du sugen på att äta mer grönt i vardagen?
Här hittar du 60 av våra mest populära vegetariska - och snabblagade recept som inte tar mer än 30 minuter!
https://www.koket.se/16-riktigt-goda-vegetariska-vardagsrecept

Kontaktannonsen

Söker du någon att kanske plocka svamp, prata i telefon, fågelskåda eller bara promenera med?
Skicka in en kort beskrivning om vem du är och vilket intresse du vill dela med någon. Annonsen publiceras i nästa veckas nyhetsbrev anonymt.
Eventuella svar på annonsen förmedlar vi vidare till annonsören som själv får bestämma om kontakt skall tas.

Här kommer en ny kontaktannons för denna vecka, tidigare kontaktannonser står också kvar ytterligare två veckor (i mån av plats) så länge annonsinnehavaren inte vill ta bort dom.

Hej,

Jag är en man med massor av värme, livsglädje, humor.  Vill utvecklas hela tiden som människa och medmänniska. Är spontan, social, öppen, varmhjärtad, kreativ. Lika mycket tänkande som kännande.

Är en god lyssnare. Lätt att prata svårt att skriva. Söker en själsfrände som är öppen för nya saker i livet, både inre o yttre reser. Vi ska ta vara på tiden och leva ett bra liv nu. Jag bor i city av Göteborg. Hör av dig och vi pratar mer.

 

Om du vill ta kontakt med Man i city, skicka e-post till senior@centrum.goteborg.se så förmedlar vi vidare.

Kulturtant söker kulturman för ömsesidig nytta och nöje.


Om du Kulturman  vill ta kontakt med Kulturtanten skicka e-post till senior@centrum.goteborg.se så förmedlar vi vidare.

Hej

Jag önskar kontakt med en man som har tid och lust att umgås med mig. Jag har många vänner men nästan alla lever i parförhållanden och har fullt upp med barn och barnbarn. Min son bor i Stockholm och jag har ingen släkt i Göteborg. Är intresserad av natur och kultur och drömmer om ett samhälle där FN:s mänskliga rättigheter blir lag. Är tyvärr inte vän med digitaliseringen vilket är ett handikapp i dessa tider.

Kvinna 72 år

Om du vill ta kontakt med Kvinna 72 år skicka e-post till senior@centrum.goteborg.se så förmedlar vi vidare.

Veckans kluring

Förra veckans gåta löd:

 Svar:

Det rätta svaret är: 4.
Hur kommer vi då fram till det? Jo, om vi börjar med sex ägg. Sedan krossar jag två, som jag sedan steker och äter. Då har jag ju fyra kvar.

Om det hade varit en vetenskaplig studie kopplat till våra kluringar tror vi bestämt att Göteborg hade legat i framkant i antal snillen per capita. Många svar fick vi och flera hade rätt. Men en vinnare måste vi ju ha. Vi gratulerar denna vecka Ingegerd Tillenius som kan titulera sig Göteborgssnille hela veckan!

Här kommer veckans kluring.
En person har ett fyrkantigt hus. Alla sidorna är vända mot syd. En björn går förbi huset. Vilken färg har björnen?

Mejla ditt svar till senior@centrum.goteborg.se

Poängpromenad - Rätt rad och veckans vinnare
Härligt med alla svar vi får in, och otroligt imponerande vilka djurkunskaper ni besitter! Vinnare denna gång blev Marion Karlsson. Snyggt jobbat! Ett pris väntar som vanligt på Mötesplats-Kulturhus på Karl Gustavsgatan 65.

Den rätta raden för v39 lyder:

1, X, 2, 1, X, X, 2, 1, 2, X

Utslagsfråga: 109 stolar finns på Mötesplats-Kulturhus

Missa nu inte heller att vi har ytterligare en poängpromenadsrunda att välja på. Kolla in Aktivitetsbrevet för mer info.

Slutligen vill vi varmt tacka Anna-Bella Johansson och visa hennes exempel på att en poängpromenad kan vara mycket mer än bara frågor. Kolla på hennes kastanjdokumentation, häftigt! 

 

 Ta hand om er riktigt ordentligt så hörs och ses vi snart igen!

 

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggandeenheten, Stadsdelsförvaltningen Centrum

Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@centrum.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket