Utomhusfika och mycket annat!

Publicerad 24 augusti 2020

Nyhetsbrev v. 35: Vi får många frågor från seniorer angående våra träffpunkter och mötesplatser och vad som kommer gälla och hända under hösten. Denna vecka bjuder vi på några utomhusaktiviteter, både fika, skulpturvandring och balansträning. Varmt välkommen!


Hej!

”Det finns en kraft starkare än ånga, elektricitet och atomenergi: viljestyrka!”

Vem kan ha sagt detta? Stefan Löfven? Carola? Fjodor Dostojevskij? Lasse Kronér? Nej orden är Albert Einsteins, och sätter fingret på något väldigt viktigt som är värt att ständigt påminna sig själv om. Vi spänner våra muskler och stretar vidare eller hur?!

Glöm inte bort att du under kontorstid kan nå oss på telefonnummer 031-365 78 26 om du har funderingar kring vår verksamhet.

 

Vad händer på stadsdelens träffpunkter?

Vi får många frågor från seniorer angående våra träffpunkter och mötesplatser och vad som kommer gälla och hända under hösten. Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och utvecklar våra verksamheter utifrån dessa.

Även om det finns en hel del restriktioner gör vi vårt bästa för att komma igång. Denna vecka bjuder vi på några utomhusaktiviteter, varmt välkommen!

Skulpturvandring i Centrum

Onsdag 26 augusti kl. 10-11

Vilka av stadens alla offentliga konstverk och skulpturer känner du till? Följ med på vandring och bekanta dig med fem av dem! Vi utgår från Kapellplatsen och går in på Chalmers område. Sträckan är på ca en kilometer och på platt mark, men en liten backe tar vi oss upp för. Vi samlas på Landala torg 9.55 och kommer tillbaka senast kl 11. 

Med anledning av Covid-19 håller vi avstånd under vandringen för att undvika sprida smitta.

 Max 6 deltagare, föranmälan via telefon till 031 – 365 76 90

 Balansträning utomhus på Verket

Torsdag 27 augusti kl. 11

Äntligen är Verkets populära balansträning igen. Som vanligt är det styrke- och balansträning enligt HIFE-konceptet som gäller. Med anledning av Covid-19 håller vi till utomhus på gårdsplanen utanför Verket, lilla Stampgatan 1a. Passet leds av Susanne Olausson.

Max 8 deltagare, föranmälan via telefon till 031 – 731 50 74

 Utomhusfika

Fredag 28 augusti kl. 11-12 

Sugen på kaffe och goa samtal? Då är du välkommen till Verket, lilla Stampgatan 1a, för en stund av social gemenskap. Med anledning av Covid-19 håller vi till utomhus på gårdsplanen. 

Vi bjuder på kaffe, eventuellt fikabröd tas med av deltagaren själv och får, med anledning av smittskyddsrutiner, inte delas med andra. Tält finns på plats som skydd för både sol och regn. 

 Max 6 deltagare, föranmälan via telefon till 031 – 365 78 68 

 Vi håller avstånd till varandra på alla aktiviteter. Stanna hemma om du är sjuk. Du som deltar behöver känna dig helt frisk och inte ha några förkylnings- eller influensasymptom. Tillsammans kan vi bromsa smittan.

 

Veckans kluring

Uppenbarligen var förra veckans tre gåtor alltför enkla för ni smarta läsare. Svaren på gåtorna var följande:

Fråga 1

Vilken var världens största ö innan man upptäckte Grönland?

Grönland såklart

Fråga 2

Om en man föddes i Norge, växte upp i Sverige, reser till Spanien och dör i Madrid. Vad är han då?

Död

 Fråga 3

En erfaren och vanligen balanssäker fönsterputsare tvättar fönster på den 30:e våningen på en skyskrapa. Plötsligt halkar han och faller handlöst, men klarar sig ändå i stort sett oskadd.

Hur kunde han göra det?

Han putsade fönstren på insidan

 Efter lottning kan Kristina Orstadius denna vecka titulera sig som veckans Göteborgs-snille.

 Vi kör en gåta denna gången också som kanske är något knepigare:

 Per var 15 år 1990, men 1995 var han 10 år. Hur är det möjligt?

 Mejla ditt svar till senior@centrum.goteborg.se

 

 Svårt att höra? Checklista för samtal.

Har man nedsatt hörsel är det minst sagt knepigt att vid samtal hålla det avstånd till andra som rekommenderas under denna pandemi. Men det finns lösningar man kan prova. Surfa in på denna checklista från socialstyrelsen för tips.

 www.socialstyrelsen.se/checklista-svart-att-hora-covid19

 

 400-år – nästan en seniorålder eller hur?

 Göteborgs 400-årsjubileum närmar sig, och vi är nog många som känner att det är en ålder väl värd att fira. Men hur mycket känner du till om Göteborgs historia? Klicka här för att lära dig mer:

 https://www.goteborg.com/goteborgs-historia-och-arv/

 https://sv.wikipedia.org/wiki/Göteborgs_historia

 

 Gratis digitalt stöd via telefon, mejl och webb

Måndag-Onsdag kl. 8.30-12.00

Vill du bli mer digital? Hör av dig till Göteborgs Stads guider och lär dig de digitala tjänster du behöver för att kommunicera med nära och kära eller använda annan digital användning för nytta eller nöje.

Våra guider svarar bland annat på frågor om:

  • hur du googlar bäst
  • laddar ner Bank-ID
  • tips på appar
  • öka dina sociala kontakter
  • hur du spelar digitala sällskapsspel
  • hur ett videosamtal går till

 

Du tar kontakt med våra guider genom att antingen ringa till 031-365 85 15 eller mejla digitalguide65@goteborg.se.

 Kolla in denna länk så får du se vad tidningen Vårt Göteborg skrivit om vårt digitala stöd. www.vartgoteborg.se/aldre-over-65-far-gratis-digitalt-stod

 På goteborg.se/digitalguide65 finns dessutom massa tips, råd och inspiration kring digital användning.

 

Poängpromenad när du själv har tid och lust!

Härligt med alla svar vi får in, och otroligt imponerande vilka kunskaper ni besitter! Flera av er hade alla rätt så vi lottade. Vinnare denna gång blev

Ulla-Britt Jacobsson som hade alla rätt. Snyggt jobbat! Ett pris väntar som vanligt på Mötesplats-Kulturhus på Karl Gustavsgatan 65.

 Den rätta raden för v34 lyder:

X, 2, 1, 2, 1, 2, X, 2, 2, 1 Utslagsfråga: 157 timmar

 

Som tidigare finns det två rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet alternativt Guldhedsturen. Samma frågor och samma tävling på båda, men med två rundor att välja på. Bestäm själv vilken du vill gå, eller varför inte traska båda bara för motionens skull 😊.

 

Från och med måndag kl:13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut, denna gång med tema Berömda personer. Svar mejlar du som vanligt till senior@centrum.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, lilla Stampgatan 1a, eller Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1. Skriv gärna vilken runda du gått när du skickar in dina svar. Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt. Kartor och väganvisningar hittar du längst ner i det här mejlet.

 

För mer information om covid-19 och det aktuella läget, besök Göteborgs stads webbplats eller folkhälsomyndigheten.

 Glöm inte att skicka in era bidrag till våra tävlingar. Vi hörs om en vecka!

 

 Poängpromenader

 Längs åarna

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar.

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

Guldhedsturen

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.

 

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggandeenheten, Stadsdelsförvaltningen Centrum

 Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@centrum.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket