Senior i Centrum – nu med QR-kod!

Publicerad 25 januari 2021

Vecka 4; QR-kod, Mc Donalds-matte och bröllopsresor! Variationen i vårt nyhetsbrev är oändlig. Häng med!

Hej!

”Antingen hittar vi en väg, eller så gör vi en.”

Så ska Hannibal, härföraren från Kartago, ha sagt några hundra år före Kristus när han överraskade romarna genom att rida och anfalla över bergen. Kanske är det något liknande vi håller på med i världen just nu? Vi skapar nya rutiner och vägar, använder mänsklighetens samlade kunskap inom så väl vård som forskning till max, tar fram vaccin i rekordfart och gör allt för att besegra det här eländiga viruset. Även om vägen är lång kommer vi likt Hannibal stå som segrare till slut.

Våra aktiviteter är fortsatt pausade på grund av smittläget och rådande restriktioner, med undantag för poängpromenaden. Så snart vi har nya besked att ge så återkommer vi. Vi kan försäkra er om att vi ständigt står i startgroparna för att äntligen åter få träffa er och ha aktiviteter utifrån vad förutsättningarna tillåter.

Vill du prata med oss?

Glöm inte att du på kontorstid alla helgfria vardagar kan nå oss på telefonnummer 031-365 78 26 om du har funderingar kring vår verksamhet eller bara vill prata en stund. Kanske känner du någon som inte får vårt nyhetsbrev men som också vill prata lite? Dela gärna med dig av våra telefonnummer!

Senior i Centrum – nu med QR-kod!

Det gäller att hänga med i tekniken! Nu har vår enhetssida Senior i Centrum fått en länk via QR-kod så du snabbt och enkelt kan komma dit. Har du aldrig testat en QR-kod? Gör så här:

Ta fram din mobitelefon, och öppna upp kameran. Rikta den sedan mot QR-koden (den svartvita bilden) så som om du skulle ta foto på den.

Då öppnas en genväg så du snabbt kan klicka dig in på webbplatsen Senior i centrum

Älvstaden-dagarna på ett annorlunda vis

Som ni alla vet växer Götet så det knakar! Exempelvis är Älvstaden Nordens största stadsutvecklingsprojekt och centrala stan ska växa till dubbel storlek. Älvstaden-dagara under det gånga året blev dock inte som vanligt i dessa covid-tider och möjligheten att ställa frågor till alla som jobbar med projektet gick upp i rök. Men vad gör det när det finns massa fräscha och textade podcasts att ta del av, för att se stadsutvecklingen på båda sidor om älven? Häng med!

https://stadsutveckling.goteborg.se/alvstadendagarna/

Hälsolots bjuder in till samtalsgrupper

Visste du att Hälsolots i Centrum Majorna-Linné erbjuder samtalsgrupper och cirklar online under våren?

Närmast i tiden ligger en samtalsgrupp i existentiell hälsa som startar 3 februari:

https://www.halsolots.se/kalender/existentiell-halsa-samtalsgrupp-9

samt en Biblioterapeutisk läsecirkel som leds av två bibliotekarier och startar 9 mars:

https://www.halsolots.se/kalender/biblioterapeutisk-lasecirkel-1

Om du önskar hjälp med det tekniska så erbjuder Hälsolots ett valfritt test-tillfälle innan kursstart.

Vaccination mot covid-19

Som ni alla vet jobbas det på högvarv för att kunna vaccinera Sveriges befolkning, där ni seniorer står i främsta ledet. Du som har hemtjänst, avlösning i hemmet, trygghetslarm eller dagverksamhet i Göteborg kommer snart att få ett brev om vaccination mot covid-19. I brevet kommer det finnas information om hur du ska gå till väga för att bli vaccinerad. Om ni vill läsa mer om vaccinationen kan ni göra det här; https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/sjukdomar--besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19--coronavirus/om-vaccin-mot-covid-19/vaccination-mot-covid-19/

Slottsskogsvallen får sina ursprungliga färger

Slottsskogsvallen stod klar 1923 och inför Göteborgs 400-årsjubileum bestämdes att man skulle rusta upp vallen men också måla huvudläktare och paviljonger i ursprungliga färger. Kolla in här för att färga vardagen lite:  https://vartgoteborg.se/kultur-o-fritid/nu-malas-slottsskogsvallen-om-i-sina-ursprungliga-farger/

Digitalhjälpen fixar teknikbiffen!

Umgås, beställa mat, betala räkningar och få hjälp med tekniken. Allt detta kan du göra digitalt. Men är du också en av dom som går vilse bland alla ettor och nollor ibland? Surfa in på digitalhjälpen i så fall för tips på tjänster och webbplatser som guidar dig i den digitala djungeln:

Digitalhjälpen

Den 32-åriga bröllopsresan

Vill du ta del av en digital samtalsserie med olika teman tillsammans med Sjöfartsmuséet Akvariet? Den 26 januari kl. 14.00 får du som är intresserad ta del av en fascinerande berättelse om Ellen Ahlgren som mönstrade på båten Isolda direkt efter vigseln i Göteborg 1910. Hör av dig till Carina Södergren på 031-365 76 90 eller Agneta Mattiasson på 031-365 78 26 för mer information och anmälan. Anmälan sker till varje tillfälle.

Veckans kluring

Ni trummar på bra i kluringlösandet minsann! Frågan förra veckan var ju vilket djur som gömde sig i bilden nedan?

En bild som visar text, bok

Automatiskt genererad beskrivning

En bild som visar text, bok

Automatiskt genererad beskrivning

 

Flera av er hajade knepet, vilket så klart var att snurra runt bilden för att se en söt liten hund uppenbara sig!

 

Denna vecka kör vi en riktigt klurig en för att sätta er på prov ordentligt, matte med McDonalds-tema!

 

Vad blir svaret på den fjärde raden??

Mejla ditt svar till senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

Poängpromenad när du själv har tid och lust!

Poängpromenaden kör på som vanligt. Utmana dig med knepiga frågor och få frisk luft och motion på köpet! Det finns denna vecka två rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet eller Guldhedsturen. Samma frågor och samma tävling på bägge. Vi pausar vår sedvanliga poängpromenad runt Mossen tillsvidare, då det är isbana där just nu och svårt att ta sig runt på ett säkert sätt. 

Från och med måndag kl:13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut. Svar mejlar du som vanligt till senior@aldrevardomsorg.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, Lilla Stampgatan 1a, Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1 eller Mötesplats-Kulturhus, Karl Gustavsgatan 65.

Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Tänk också på att bara gå promenad i ert närområde så att ni undviker att åka kollektivt. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt.

Rätt rad och veckans vinnare

Härligt kämpat som vanligt! Vinnare denna vecka efter lottning blev Berith Englund och Viviann Johansson. Alla rätt, snyggt jobbat!

Den rätta raden för v3 lyder: 2, 1, 1, X, 2, X, 1, X, X, 1

Utslagsfråga: Alla barnen var pojkar

Denna vecka är temat Språk. Bara ut och knata!

Ta hand om er riktigt ordentligt så hörs vi snart igen!

Med vänliga hälsningar

Avdelning Hälsofrämjande- & förebyggande, stadsområde Centrum
Äldre- samt vård och omsorgsförvaltningen

Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket

 

Kartor och väganvisningar för poängpromenaden:

Längs åarna

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar.

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

Guldhedsturen

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 Mossen

Starten går från Fysiken på Gibraltargatan och tar oss genom det natursköna Mossen-området runt Mossens idrottsplats för att nå målet som ligger nära Pilbågsgatans hållplats.