Göteborg berättar!

Publicerad 2 augusti 2021

Nyhetsbrev v. 31: Gå på en utomhusutställning på Gustav Adolfs torg. Sträck på dig genom en smidighet- och rörlighetsövning. Lös veckans kluring. Eller anmäl dig till våra sommaraktiviteter! Nytt hälsoråd för augusti månad. Läs mer om allt detta och lite till i veckans nyhetsbrev.

Hej,

”Nu gulnar skörden på fält och äng och längtar bärgas på logen. Nu vitnar gurkan i trädgårdssäng, och bären mogna i skogen.” – Elsa Beskow om augusti i Årets saga. Denna vecka kommer ett nytt hälsoråd för augusti månad, men kom ihåg att fortsätta dricka mycket vatten när det är varmt – även om du inte är törstig. Vi är i full gång med sommaraktiviteter nu i augusti också. Anmäl er gärna! Läs nedan eller ring för mer information på telefonnummer: 031- 365 78 26.

 

▪ Håll avstånd.
▪ Undvik trängsel.
▪ Minska dina kontakter.

Du gör skillnad!

 

Augusti månads hälsoråd

Håll dig aktiv – med det du gillar. Det kan vara promenader, trädgårdsarbete, dans, cykling, gymträning eller något annat.

 Rekommendationen är att:  

  • Affärsman som går på en spänd röd linaFå ihop sammanlagt 150 minuter av fysisk aktivitet (konditionsträning) varje vecka. Det är bra att sprida ut över veckans alla dagar och att varje pass är minst 10 minuter. 
  • Muskelstärkande fysisk aktivitet minst två gånger per vecka för flertalet av kroppens stora muskelgrupper. 
  • Träna balans.  

 

Om man har uttalad muskelsvaghet bör träning av balans och styrka föregå konditionsträning. Om du inte kan uppnå rekommendationerna ovan, på grund av kroniska sjukdomstillstånd eller funktionshinder, är rådet att vara så fysiskt aktiv som du kan.  

Källa: FYSS

Senior i Centrum ❤

Göteborg ska vara en bra stad att åldras i. Vi på Hälsofrämjande- och förebyggandeenheten erbjuder dig som är senior och bor i stadsdelen Centrum gemenskap samt hjälp och stöd som underlättar din vardag. På vår hemsida Senior i Centrum hittar du mer om oss och vad vi har att erbjuda dig. Där hittar du också alltid veckans och tidigare nyhetsbrev. Kika in och läs mer på: Senior i Centrum - Göteborgs Stad (goteborg.se)

Smidighet och rörlighet – Sträcka på sig!

Instruktioner: Det här är en rörlighetsövning som tar fasta på tänjning och lugna rörelser. God rörlighet i leder och muskler behövs för ett ändamålsenligt och hälsosamt rörelsemönster samt en god hållning. Här presenteras fyra varianter av övningar för rörlighet och smidighet:

Stå stadigt med benen lätt isär. Se till att alla har tillräckligt med plats att göra rörelserna. Andas lugnt några gånger innan ni gör rörelserna.

Variant A:

Rör försiktigt på huvudet medan du har en bra hållning.

Känn hur huvudet balanserar på ryggraden. Känn dig lång.

Vrid på huvudet och titta åt sidorna. Upprepa några gånger.

Rulla axlarna sakta bakåt.

Variant B:

Stå med benen brett isär med knän och tår utåt. Föreställ dig att du håller i en stor boll med dina händer. Lyft upp den från marken och för den rakt upp mot himlen.

För sedan bollen med raka armar i en stor cirkel; till sidan, ner, sidan, upp. Upprepa några gånger i lugn takt åt båda hållen. Känn hur rörelsen tänjer på olika ställen i kroppen.

Göteborg berättar!

Foto: Göteborgs Stad

100 göteborgares berättelser intar Gustav Adolfs torg för att fira Göteborgs 400-årsjubileum. Utomhusutställningen rymmer en mångfald av berättelser från hela staden. Stadsmuseet har intervjuat ett tvärsnitt av Göteborgs befolkning i åldrarna 6-97 år. Berättelserna ger en bild av staden idag, men berättar också om sådant som varit och vad som kan bli. Varje uttalande öppnar en möjlig berättelse om Göteborg, och tillsammans bildar de en historia om vår samtid.

Utställningen kan ses på Gustav Adolfs torg fram till 15 september. Här kan du läsa mer om utställningen: https://www.goteborg.com/evenemang/goteborg-berattar/

Veckans kluring

Nu kör vi lite hjärngympa! Det här är en kluring där det gäller att tänka efter en extra gång för att lyckas lösa ekvationen. Så gnugga igång geniknölarna nu och klura på!

 


Fika & Sommarquiz 

Från 5 juli – 27 augusti 

Kl.11:00-12:00 och Kl.14:00-15:00 

Låt dina hjärnceller jobba under bar himmel! Vi quizzar, fikar och snackar om allt mellan himmel och jord. Vi bjuder på kaffe, vill du ha något till kaffet får du gärna ta med det själv. 

Begränsat antal platser - föranmälan krävs - ring 031-365 78 26 

Måndagar   Träffpunkt Guldheden

Tisdagar      Mötesplats - Kulturhus

Onsdagar    Verket

Torsdagar   Träffpunkt Framnäs

 

Fysisk aktivitet på Verket utomhus

Fredagar från 5 juli – 27 augusti

Sommargympa kl.11.00 och kl.13.00. 16/7,23/7,30/7 och 6/8    

Qigong kl.13.00. 9/7, 13/8, 20/8 och 27/8

Begränsat antal platser - föranmälan krävs - ring 031-365 78 26

 

Walk & Talk med Jenny

Från 5 juli – 19 augusti.

Måndagar och torsdagar mellan kl. 14:30 – 17:00.

Vill du ta en promenad och prata om allt mellan himmel och jord?

Du möter Jenny på valfri plats i Centrum-området efter överenskommelse. Anmäl dig gärna genom att ringa 031- 365 78 26.

Coronaknåp

Nu är det dags igen för Coronaknåp och hoppas att du är redo för att ta sig tid att skapa. Temat är: VÄNTAN/ DRÖMMAR/ SAKNAD/ HOPP

Vill du vara med och ställa ut dina alster? Bidragen kan vara skapande i olika material och hantverkstekniker.

Frågor eller funderingar? Vill du ha ditt konstverk tillbaka?

Telefon: 031-365 78 71 eller 031-365 78 97

E-post: senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

Lämna ditt bidrag senast den 24/8

på Mötesplats-Kulturhus, Karl Gustavsgatan 65.

Tisdagar kl. 11.00 - 15.00

Poängpromenad – Rätt rad och veckans vinnare

Härligt kämpat som vanligt! Vinnare denna vecka blev Ing- Marie Johansson . Grattis! Välkommen förbi Karl Gustavsgatan 65 eller Lilla Stampgatan 1a för att hämta ett litet pris, på följande tider: Måndag och fredag kl. 9-12, samt onsdag kl. 13-15.

Den rätta raden för v. 30 lyder: X. 1. 2. 2. 2. 2. X. X. 1. 1

Utslagsfråga: 10 timmar

Denna vecka är temat Härliga vattenfall. Bara ut och knata, men så klart med gott avstånd till varandra om ni är flera. Tänk på att bara gå promenad i ert närområde så att ni undviker att åka kollektivt.

Ta hand om er riktigt ordentligt så hörs vi snart igen!

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggande, stadsområde Centrum
Äldre- samt vård och omsorgsförvaltningen

Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket

 

 

Poängpromenad när du själv har tid och lust!

Poängpromenaden kör på som vanligt, det är bara ut och traska!

Utmana dig med knepiga frågor och få frisk luft och motion på köpet! Det finns tre rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet, Guldhedsturen och Mossen. Samma frågor och samma tävling på bägge.

 

Från och med måndag kl:13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut. Svar mejlar du som vanligt till senior@aldrevardomsorg.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, Lilla Stampgatan 1a, Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1 eller Mötesplats-Kulturhus, Karl Gustavsgatan 65.

 

Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt.

Kartor och väganvisningar:

Längs åarna

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar.

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

Guldhedsturen

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

Mossen

Starten går från Fysiken på Gibraltargatan och tar oss genom det natursköna Mossen-området runt Mossens idrottsplats för att nå målet som ligger nära Pilbågsgatans hållplats.