Gratis digitalt stöd för dig över 65!

Publicerad 23 juni 2020

Nyhetsbrev v 26: Gratis digitalt stöd för dig över 65. Fortsättning med Hjärngympa och Poängpromenader håller vi på i Hälsofrämjande och Förebyggandeenheten och mycket annat.

Hej

 ”- Jag vill ha sommar över precis hela kroppen, inte bara doppa tårna i den”

/ Ernst Kirschsteiger

 Ernst ord kan kanske kännas främmande i dessa tider. Vi ska undvika att åka kollektivt till den där fantastiska badplatsen, undvika samlingar och inte knô på uteserveringarna. 

Men kanske kan vi hitta en lösning på allt det här, med just Ernst hjälp:

 ”- Varför gå den logiska vägen när det finns så många andra?”

/ Ernst Kirschsteiger

 Så låt oss hitta vad vi kan göra och släppa, så gott vi kan, det vi inte har möjlighet till just nu.

 Du vet väl att du når oss under kontorstid på telefonnummer 031-365 78 26 om du har funderingar kring vår verksamhet.

 Vi på Hälsofrämjande och förebyggandeenheten fortsätter att bjuda på tips på saker som kanske kan vara små frön av lust under dagarna som går. 

Kanske har du tips som du vill dela med dig av?

Maila till oss på senior@centrum.gotebeborg.se så kan vi kanske ta med det i våra Nyhetsbrev. Här kommer ett lite tankar och tips från Hugo Skoglund som vi fick in förra veckan:

 I stället för Slottsskogen och Brännö.

Om man tillhör de extra ömtåliga. Och om man saknar bil och båt och är livrädd för intimiteten på spårvagnar, bussar och färjor vad kan man göra? Prova parken vid Stampgatan, den mycket lummiga och välskötta begravningsplatsen.

De permanenta gästerna är stillsamma och nästan alla visar upp gammaldags ID. Joggande ungdomar och vi promenerande äldre går ensamma eller parvis, alltid med lämpligt luftutrymme mellan oss.

Där leder många hundar omkring sina ägare. De är väldresserade och samlar noga upp hundarnas fasta avfallsprodukter. Enstaka tomma burkar med energidryck skräpar ibland. Energin räcker inte till att flytta tomburken 20 steg till soptunnan. Du kan tänja framåt böj och slänga rätt, eller kanske dryga ut pensionen pantvägen.

Soliga dagar finns en mängd uteliggare, de flesta med ytterst lite kläder. Dessutom ofta många småbarn med klätterlust och mycket spring i benen. Det spisas medhavd mat och det spelas kubb. Även en liten grön yta kan göra stor nytta. Ses vi där?

Hugo

Glöm inte bort att ta er ut och röra på er! All form av rörelse kan påverka din hälsa positivt. Varje steg och varje extra rörelse har betydelse. Muskler och leder blir stelare när vi blir äldre. Rör vi på oss kan vi behålla styrka, rörlighet, smidighet och balans.

Nu i veckan ser det lovande ut med fint väder och värme. Var extra rädd om dig och följ gärna nedanstående tips för att hålla dig pigg:

Fem Frågor Från Freddan 

 

Freddan är tillbaka med ännu en film med tillhörande frågor. Denna gång tar han sig an Viktor Rydberg ur alla möjliga vinklar och vrår. I filmen förekommer fem frågor. Maila in svaren till oss på frågorna för att vara med om att tävla om fina priser! Länk till filmen har ni här: https://youtu.be/OY6z4V1g3wA

Gratis digitalt stöd för dig över 65

Är du 65+? Vill du bli mer digital? Ring 031-365 85 15 så guidar vi dig kostnadsfritt i de digitala tjänster du behöver. Hur du laddar ner appar, startar videosamtal, hittar sociala grupper på nätet eller kanske sällskapsspel på nätet.

Telefontid: mån-ons kl. 8:30-12.

 Ord, ord, ord – alla har vi vår berättelse

Vi fortsätter att samla in texter, poesi med mera från er. Skriv av dig dina tankar och upplevelser eller bräck Ernst med ett fantastiskt citat. Maila in dina ord till oss. Siktar fortfarande mot att på något sätt kunna ge ut ett samlat verk med era texter i framtiden. 

Hjärngympa

Lösningen på förra veckans klurighet med guldfiskarna var 10 st. Även fast de drunknar, dör eller simmar i väg är de kvar i skålen. Många var ni som knep det denna veckan. Lotten fick avgöra och turen föll på Gunilla Almqvist som kan titulera sig som Göteborgs-snille för vecka 25.

Denna veckans kluring lyder:

Maila ditt svar till senior@centrum.goteborg.se

 

Göteborgshistoria

En plåtbit berättar. En 8 millimeter tjock stålplåt med ett skotthål i är kanske ett av de mer oansenliga föremålen i Sjöfartsmuseets samlingar. Historien om hur den kom dit är desto intressantare. Nyfiken?

Läs mer i Vårt Göteborgs artikel HÄR.

 Poängpromenad när du själv har tid och lust!

Härligt med alla svar vi får in, och otroligt imponerande vilka kunskaper ni besitter! Flera av er hade alla rätt så vi lottade. Vinnare denna gång blev Anita Johansson. Ett pris väntar som vanligt på Mötesplats-Kulturhus på Karl Gustavsgatan 65.

Den rätta raden för v25 lyder:

1, 2, 1, X, X, 2, 1, X, 2, 1 Utslagsfråga: 7 år

Som tidigare finns det två rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet alternativt Guldhedsturen. Samma frågor och samma tävling på båda, men med två rundor att välja på. Bestäm själv vilken du vill gå, eller varför inte traska båda bara för motionens skull 😊.

Från och med måndag 13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut, denna gång med tema Historiska ögonblick. Svar mejlar du som vanligt till senior@centrum.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, lilla Stampgatan 1a, eller Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1. Skriv gärna vilken runda du gått när du skickar in dina svar. Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt. Kartor och väganvisningar hittar du längst ner i det här mejlet.

 För mer information om covid-19 och det aktuella läget, besök Göteborgs stads webbplats eller folkhälsomyndigheten

 Glöm inte att skicka in era bidrag till våra tävlingar. Vi hörs om en vecka!

 Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggandeenheten, Stadsdelsförvaltningen Centrum

 Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@centrum.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

 www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket

 

Poängpromenader

 Längs åarna

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar.

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 Guldhedsturen

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.

 

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning