Vilket är ditt dominanta öga?

Publicerad 14 juli 2020

Nyhetsbrev, v 29: För att ta reda på vilket som är ditt dominanta öga följa Fredriks instruktioner i vårt nyhetsbrev. Poängpromenad med ett nytt tema kör vi denna vecka också. En ny klurings fråga och mycket mera utmanar vi er.

Hej

 ”Visst finns det mål och mening med vår färd, men det är vägen som är mödan värd”.

Hade hon rätt Karin Boye? Är det resan framåt som betyder något snarare än målet? Hennes ord handlar om livserfarenheten, att alla resor vi gör lär oss något viktigt. Kanske är det så med den här tiden vi gått igenom nu? Det är många som uttrycker hur den här tiden fått dem att åter upptäcka alla de värden som är så viktiga i livet men som vi ibland glömmer bort. Att skratta. Att visa kärlek till varandra. Att njuta av det som faktiskt bjuds oss snarare än att fastna i de små motgångarna.

 Glöm inte bort att du under kontorstid kan nå oss på telefonnummer 031-365 78 26 om du har funderingar kring vår verksamhet. 


Vänster -eller högeröga?

Precis som du kan vara vänster- eller högerhänt har du i regel ett dominant öga. För att ta reda på vilket som är ditt dominanta öga gör såhär:

En bild som visar man, personer, kvinna, skär

Automatiskt genererad beskrivning

  1. Forma en triangel med mellan händerna
  2. Sträck på armarna
  3. Hitta en punkt i triangeln att fokusera på
  4. För händerna sakta mot pannan utan att släppa punkten med blicken
  5. Keep on movin´
  6. När händerna når ansiktet, blunda med höger öga och sen med vänster. Det öga som pricken försvinner på när du blundar är ditt dominanta.

Hur kan vi då använda denna kunskap?
Enligt många forskare är ser ögonen på olika sätt. Vänster öga är kopplat till höger hjärnhalva där man ser mer i helheter och bilder. Höger öga är kopplat till vänster hjärnhalva där man är bättre på att se detaljer och texter. Samtidigt är båda ögonen kopplade till båda hjärnhalvorna genom vänster och höger synfält hos respektive öga. Hur det fungerar är man inte på det klara med.

Men en intressant hypotes är att om du är vänsteröga har du lättare att se helheterna runt dig medan ett dominant högeröga är duktig på att se detaljer. Om du har svårt att hitta var du lade pennan på skrivbordet eller om du inte riktigt lyckas se osten i kylskåpet kan det bero på att du är vänsterög. Kanske någon med ett dominant högeröga kan hjälpa dig att se detaljerna!

 Ord, ord, bild – alla har vi vår berättelse

Fortsätt att skriva och skicka in era texter om livet i Coronatider. Vad känner just du att du skulle vilja förmedla? Skicka in ditt bidrag till oss på senior@centrum.goteborg.se Det behöver inte vara långt. Poesi, sorg eller humor – alla ord är tillåtna. Har du svårt att formulera dig med text är bild ett fantastiskt alternativ. Skicka in en bild, skapa ett konstverk och fota av, här finns det inga gränser! Tänk om vi till och med på sikt kan skapa ett verk av texter tillsammans!
Vi har fått en fin bild av Olle Johannson som visar att ankungarna har blivit rätt stora nu

En bild som visar vatten, fågel, grön, ocean

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hjärngympa

Förra veckans kluring var klurig. De personer vi sökte var Donald Trump, Anders Tegnell och kung Carl XVI Gustaf

Dana Serban kan titulera sig som veckans Göteborgs-snille.

 Denna veckan kastar vi in en lite rebus som kluring. Vi söker en sak, vilken? 

En bild som visar byggnad, ritning, spegel, fönster

Automatiskt genererad beskrivning

 Maila ditt svar till senior@centrum.goteborg.se

 

Veckans checklista

Promenera utomhus minst 3 gånger.

Armhävningar mot en vägg

Titta i fotoalbum

Damma den där hyllan som aldrig blir dammad.

Stå upp när jag pratar telefon

Uppstigning, måltider och sänggående vid samma tidpunkter

 Göteborgshistoria

Hästen som blev mer känd än sin ryttare. En nyrestaurerad Karl IX tittar nu återigen ner på Kungsportsplatsen från sin kopparmärr (som ju egentligen är en hingst och av brons). Avtäckningen sker i stillhet och utan krusiduller – en stark kontrast mot när statyn ursprungligen invigdes.  Läs mer HÄR

 Poängpromenad när du själv har tid och lust!

Härligt med alla svar vi får in, och otroligt imponerande vilka kunskaper ni besitter! Flera av er hade alla rätt så vi lottade. Vinnare denna gång blev

Ing-Marie Johansson. Ett pris väntar som vanligt på Mötesplats-Kulturhus på Karl Gustavsgatan 65.

Den rätta raden för v28 lyder:

1, 2, 2,1, 2, X, 1, 1, 1, X Utslagsfråga: 35 st

Som tidigare finns det två rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet alternativt Guldhedsturen. Samma frågor och samma tävling på båda, men med två rundor att välja på. Bestäm själv vilken du vill gå, eller varför inte traska båda bara för motionens skull 😊.

Från och med måndag 13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut, denna gång med tema Musikstjärnor. Svar mejlar du som vanligt till senior@centrum.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, lilla Stampgatan 1a, eller Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1. Skriv gärna vilken runda du gått när du skickar in dina svar. Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt. Kartor och väganvisningar hittar du längst ner i det här mejlet.

För mer information om covid-19 och det aktuella läget, besök Göteborgs stads webbplats eller folkhälsomyndigheten.

 Glöm inte att skicka in era bidrag till våra tävlingar. Vi hörs om en vecka!

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggandeenheten, Stadsdelsförvaltningen Centrum

 Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@centrum.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

 www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket

 

Poängpromenader

Längs åarna

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar.

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

Guldhedsturen

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.

 

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning