Fotostafetten ”Mitt Göteborg”

Publicerad 1 februari 2021

Nyhetsbrev: v5; Är du en av alla dolda fotomästare som finns här och var i staden? Då så, beväpna dig med kameran och ge dig ut på Generationsmötens fotostafett "Mitt Göteborg". Läs mer i vårt nyhetsbrev.

Hej

 

Nalle Puh har ofta en hel del poänger med sitt rätt så bekymmerslösa sätt att vara. Hur vi kan dra lärdom av orden ovan? Ja möjligen genom att trots allt fortsatt försöka göra det bästa av tiden. Ring en vän. Börja spela schack på nätet. Sticka den där kluriga mössan som du funderat på så länge. Det kanske inte är detsamma som att dansa, men det är åtminstone aktiviteter fyllda med mening och glädje!

Våra aktiviteter är fortsatt pausade på grund av smittläget och rådande restriktioner, med undantag för poängpromenaden. Så snart vi har nya besked att ge så återkommer vi. Vi kan försäkra er om att vi ständigt står i startgroparna för att äntligen åter få träffa er och ha aktiviteter utifrån vad förutsättningarna tillåter.

Vill du prata med oss?

Glöm inte att du på kontorstid alla helgfria vardagar kan nå oss på telefonnummer 031-365 78 26 om du har funderingar kring vår verksamhet eller bara vill prata en stund. Kanske känner du någon som inte får vårt nyhetsbrev men som också vill prata lite? Dela gärna med dig av vårt telefonnummer!

Senior i Centrum – nu med QR-kod!

Det gäller att hänga med i tekniken! Nu har vår enhetssida Senior i Centrum fått en länk via QR-kod så du snabbt och enkelt kan komma dit. Har du aldrig testat en QR-kod? Gör så här:

Ta fram din mobiltelefon, och öppna upp kameran. Rikta den sedan mot QR-koden (den svartvita bilden) så som om du skulle ta foto på den.

Då öppnas en genväg så du snabbt kan klicka dig in på webbplatsen Senior i centrum

Den 32-åriga bröllopsresan

Missade du samtalet om Ellen Ahlgren och den 32-åriga bröllopsresan till sjöss i förra veckan!? I morgon ges chansen igen att delta i ett digitalt samtal tillsammans med Sjöfartsmuseet Akvariet, där du får lyssna till en fascinerande berättelse om Ellens liv ombord på båten Isolda. Tiden är tisdag 2 februari kl 14.00.

Hör av dig till Carina Södergren på 031-365 76 90 eller Agneta Mattiasson på 031-365 78 26 för mer information och anmälan. Anmälan sker till varje tillfälle.

Pest eller Kolera

I dessa Coronatider är det ofta vi hör ordet karantän. Här utanför Göteborg har vi Känsö karantän, ett kulturminne från 17-1800-talet och andra epidemier. Vad gjorde man på Känsö- och fungerade karantänen för att hålla sjukdom borta? Vilka sjukdomar drabbades man av? Kan vi jämföra nu och då? Har vi lärt oss något av historien? Sjöfartsmuséet Akvariet bjuder återigen in till digitalt samtal. Tisdag 9 februari kl. 14.00 är det som gäller. Hör av dig till Carina Södergren på 031-365 76 90 eller Agneta Mattiasson på 031-365 78 26 för mer information och anmälan. Anmälan sker till varje tillfälle.

Fotostafetten ”Mitt Göteborg”

Är du en av alla dolda fotomästare som finns här och var i staden? Då så, beväpna dig med kameran och ge dig ut! Generationsmöten anordnar en fotostafett vid namn Mitt Göteborg och som är ett bidrag till Göteborgs 400-årsjubileum. Stafetten pågår under hela 2021, med olika teman under året. För januari och februari gäller att fotografera husportar och detaljer på fasader. Skicka in bilder som symboliserar ditt Göteborg till generationsmoten@socialcentrum.goteborg.se.

Hälsolots bjuder in till samtalsgrupper

Visste du att Hälsolots i Centrum Majorna-Linné erbjuder samtalsgrupper och cirklar online under våren? Närmast i tiden ligger en samtalsgrupp i existentiell hälsa som startar 3 februari:

https://www.halsolots.se/kalender/existentiell-halsa-samtalsgrupp-9

samt en Biblioterapeutisk läsecirkel som leds av två bibliotekarier och startar 9 mars:

https://www.halsolots.se/kalender/biblioterapeutisk-lasecirkel-1

Om du önskar hjälp med det tekniska så erbjuder Hälsolots ett valfritt test-tillfälle innan kursstart. Klicka dig in på länkarna ovan för anmälan och mer information.

Vaccination mot covid-19

Som ni alla vet jobbas det på högvarv för att kunna vaccinera Sveriges befolkning, där ni seniorer står i främsta ledet. Du som har hemtjänst, avlösning i hemmet, trygghetslarm eller dagverksamhet i Göteborg kommer snart, om du inte redan fått det, få ett brev om vaccination mot covid-19. I brevet kommer det finnas information om hur du ska gå till väga för att bli vaccinerad. Om ni vill läsa mer om vaccinationen kan ni göra det här; https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/sjukdomar--besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19--coronavirus/om-vaccin-mot-covid-19/vaccination-mot-covid-19/

Veckans kluring

Vi har aldrig fått i närheten så många kluringsvar som denna gång! Matte engagerar uppenbarligen. En del har svarat rätt, många har svarat fel.

Frågan var alltså; vad blir svaret på den fjärde raden??

Här kommer facit:

Varför blir det då 15? Jo, det finns två saker som en del missar.

Ett - det är endast en pommes-frites på den fjärde raden och inte två som många utgått från.

Två – multiplikation går före addition. Med andra ord ska sista raden räknas (1*10=10)+5= 15

Knepigt värre! Efter lottning går veckans snilleutmärkelse till Birgitta Granath. Grattis!

Vi kör en matte-nöt till:

En bild som visar bord

Automatiskt genererad beskrivning

Vad får vi för tal som ska ersätta frågetecknet?

 

Faktum är att det finns två lösningar på detta. Klarar du en får du en klapp på axeln, klarar du två är du mattemästare!

Skicka dina svar till senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

 

Poängpromenad - Rätt rad och veckans vinnare

Härligt kämpat som vanligt! Vinnare denna vecka blev Sten och Agneta Svensson. Snyggt jobbat!

Den rätta raden för v4 lyder: X, 2, X, X, 1, X, 1 och 2, X, 1, 2. Ni läste rätt! Den här veckan fanns två rätta alternativ till en av frågorna; fråga 7.

Utslagsfråga: Carina cyklar till jobbet några dagar i veckan, medan Agneta cyklar alla dagar.

Denna vecka är temat Sjöfart och Historier. Bara ut och knata, men så klart med gott avstånd till varandra om ni är flera. Tänk på att bara gå promenad i ert närområde så att ni undviker att åka kollektivt.

 

Ta hand om er riktigt ordentligt så hörs vi snart igen!

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggande, stadsområde Centrum
Äldre- samt vård och omsorgsförvaltningen

Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket

Poängpromenad när du själv har tid och lust!


Poängpromenaden kör på som vanligt, det är bara ut och traska!

Utmana dig med knepiga frågor och få frisk luft och motion på köpet! Det finns tre rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet, Guldhedsturen och Mossen. Samma frågor och samma tävling på bägge.

Från och med måndag kl:13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut. Svar mejlar du som vanligt till senior@aldrevardomsorg.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, Lilla Stampgatan 1a, Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1 eller Mötesplats-Kulturhus, Karl Gustavsgatan 65.

Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt.

Kartor och väganvisningar:


Längs åarna

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar.

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 Guldhedsturen

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.

 

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

 

 

Mossen

Starten går från Fysiken på Gibraltargatan och tar oss genom det natursköna Mossen-området runt Mossens idrottsplats för att nå målet som ligger nära Pilbågsgatans hållplats.