Uppmuntrande saker med allt från pratshow till galna katter!

Publicerad 2 november 2020

Nyhetsbrev v. 45; Som ni säkert vet har Folkhälsomyndigheten efter samråd med bland annat smittskyddsläkaren i Västra Götaland fattat beslut om skärpta allmänna råd. Läs mer om detta i veckans nyhetsbrev, men också om andra mer uppmuntrande saker med allt från pratshow till galna katter.

Hej

Som de flesta av er säkert redan vet så skärpte Folkhälsomyndigheten råden i torsdags. Så vi får tyvärr börja i den änden. Men det är väl alltid bäst att ta de tråkiga nyheterna först.

Skärpta råd för att bromsa smittspridningen i Västra Götaland

Folkhälsomyndigheten har efter samråd med bland annat smittskyddsläkaren i Västra Götaland den 29 oktober fattat beslut om skärpta allmänna råd.
Beslutet gäller till och med den 19 november 2020, men kan komma att förlängas.

Från och med den 29 oktober uppmanas alla som vistas i Västra Götaland att:

  • avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek,
  • avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare,
  • om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.


Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet.
Det är dock viktigt att tänka på att du som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.


Glöm inte bort att du under kontorstid kan nå oss på telefonnummer 031-365 78 26 om du har funderingar kring vår verksamhet.

Och en sak till; dagarna blir mörkare och mörkare – glöm inte reflexer!
Och ytterligare en sak; När det är halt ute kan ett par broddar eller skor med dubbar minska risken för halkolyckor. Kika in här om du riskerar att hamna på glid: https://seniorval.se/bra-att-veta/halksakra-koptips


Vad gör ni där ute? Här är det så tomt!

Vi tar fortfarande mer än gärna emot era texter, bilder, dikter och anekdoter om er tillvaro i denna uppochnedvända värld. Det är så tomt i våra lokaler så berätta gärna för oss; Vad pysslar ni med, vad funderar ni på?
Vi släpper inte förhoppningen om att kunna publicera ett verk tillsammans!

Högsbo Bibliotek har också funderat på dessa saker. De skickade ut Emma Vendelek, terapeut och litteraturvetare, att intervjua fem av deras besökarna vars liv ställdes på ända när Coronapandemin slog till. Intervjuerna kokades ner till fem kortare texter.

Om du är nyfiken kan du se en uppläsning av dessa texter från Högsbo bibliotek den 20 oktober via denna länk: https://www.youtube.com/watch?feature=share&v=SjNNAZ0cs4I&app=desktop

 

Direktsänd pratshow – Suicid och psykisk ohälsa hos seniorer

På torsdag 5 november kl.14.45 sänds tredje pratshowen i Åldersvänliga Göteborgs pratshowturné som tar upp känsliga, ovanliga och tabulagda ämnen. Självmord är vanligast bland äldre, särskilt hos gruppen äldre män. Vad säger forskningen om suicid kopplat till stigande ålder? Hur kan vi som individ och samhälle bryta tabu kring psykisk ohälsa och suicid?

 

Medverkande:
Stefan Wiktorsson, disputerad forskare, leg. psykolog och koordinator suicidstudier vid Göteborgs Universitet
Lill Haverland, ambassadör Hjärnkoll
Agneta Bergqvist, utvecklingsledare Kommun och sjukvård Samverkan i Göteborgsområdet, arbetar bland annat med utbildning inom psykisk livräddning.

Moderator: Fredrik Holm, Göteborgs Stad

 Pratshowen arrangeras i samarbete med AgeCap, centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

 Pratshowen sänds på Åldersvänliga Göteborgs facebooksida: https://www.facebook.com/events/967516223759186 och kommer senare publiceras med undertexter på facebook och goteborg.se/aldersvanliga

 

Från förra veckans Nyhetsbrev:

”Kulturfestivalen – snart smäller det!

Trodde du att pandemin skulle sätta stopp för Centrums årliga Kulturfestival för seniorer? Icke sa Nicke! Festivalen pågår vecka 45–46 och invigs med buller och bång måndagen den 2 november kl. 13 i Trädgårdsföreningen……”

Nåja, kanske inte var en sådan här smäll vi menade.

Vi har såklart fått stryka flera aktiviteter i Kulturfestivalsprogrammet, allt som sker inomhus. Men vi har några guldkorn kvar. Kolla in Aktivitetsbrevet för aktuellt utbud!

Även invigningen är struken ur programmet, men vi kommer filma den mycket uppskattade duon Jennie Lindgren och Per Strandberg som bjuder på anekdoter, musikalisk igenkänning, glädje för musiken, visan, revyn och Svensktoppsklassikerna. Filmen får ni länk till i något av de kommande Nyhetsbreven.

Har du inte hunnit göra vår enkät än?
Ingen fara, den ligger här och väntar på dig:

Enkätutvärdering för vårt Nyhetsbrev och Aktivitetsbrev


Veckans kluring

Förra veckans tankenöt löd:

Två pojkar föddes av samma mamma, samma tid, samma dag, samma månad, samma år. De är dock inte tvillingar. Hur är detta möjligt??

Svar:
Det föddes trillingar eller kanske t.om. fler.

Denna vecka krönes Göran Schander med den åtråvärda Göteborgssnille-kronan!

Här kommer veckans kluring, klarar du den här mattekluringen är du smartare än de flesta andra som försökt räkna ut den.

Mejla ditt svar till senior@centrum.goteborg.sePoängpromenad - Rätt rad och veckans vinnare
Vinnare denna vecka blev Team Mobacken. Snyggt jobbat, ni är riktigt grymma på detta!

 

Den rätta raden för v44 lyder: 1, 1, 1, X, 1, X, 1, 2, X
Utslagsfråga: 22 knutar

 

Denna vecka handlar frågorna om Jorden. Bara ut och knata!


Mjau

Om vi inledde vi inledde med tråkigheter så får vi avsluta med lite härligheter. Roliga kattklipp kan väl få vem som helst på lite bättre humör!
https://www.youtube.com/watch?v=JxS5E-kZc2s

Ta hand om er riktigt ordentligt så hörs och ses vi snart igen!

 

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggandeenheten, Stadsdelsförvaltningen Centrum

Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@centrum.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket

kluring