Nu snackar vi böcker - läs, läs, läs!

Publicerad 8 februari 2021

Nyhetsbrev vecka 6; Nu snackar vi böcker - läs, läs, läs! Vi testar något nytt – digital bokcirkel i samarbete med Guldhedens bibliotek. Först ut är bästsäljaren ”Allt jag fått lära mig” av Tara Westover. Klart du ska vara med!

Hej,

Pandemi? Jo den finns ju här, det råder ingen tvekan om det. Men vad händer om vi tar bort dom sista tre bokstäverna och slänger in ett a istället? Jo då blir det PANDA. Kolla in den här svartvita björnen som njuter av livet, och låt ett gott skratt inleda den här veckan istället för djupa suckar och nedåtvinklade mungipor.

Pandas sliding in the snow - BBC News - YouTube

Okej, åter till verkligheten.

Våra aktiviteter är fortsatt pausade på grund av smittläget och rådande restriktioner, med undantag för poängpromenaden. Så snart vi har nya besked att ge så återkommer vi. Vi kan försäkra er om att vi ständigt står i startgroparna för att äntligen åter få träffa er och ha aktiviteter utifrån vad förutsättningarna tillåter.

Vill du prata med oss?

Glöm inte att du på kontorstid alla helgfria vardagar kan nå oss på telefonnummer 031-365 78 26 om du har funderingar kring vår verksamhet eller bara vill prata en stund. Kanske känner du någon som inte får vårt nyhetsbrev men som också vill prata lite? Dela gärna med dig av vårt telefonnummer!

Nu snackar vi böcker - läs, läs, läs!

Vi testar något nytt – digital bokcirkel i samarbete med Guldhedens bibliotek! Tre böcker är utsedda till vårens omgång. Läs en eller flera av de och dela upplevelsen med andra! Först ut är bästsäljaren ”Allt jag fått lära mig” av Tara Westover. Vi startar 25 februari kl. 14.00 med en introduktionsträff. Hör av dig till Carina Södergren på 031-365 76 90 eller Agneta Mattiasson på 031-365 78 26 för mer information och anmälan.

Snart kommer pratbänken!

Till senvåren kommer ett tjugotal unika bänkar placeras ut på omtyckta platser i Göteborg. Dessa kallar vi pratbänkar. Förutom att de erbjuder någonstans att vila kommer de även ha den särskilda uppmaningen:  prata gärna med din bänkgranne! Förhoppningen är att pratbänken kan bidra till fler spontana möten och samtal med göteborgare som inte känner varandra än. Pratbänken är en del av kommande handlingsplan för Åldersvänliga Göteborg.

Inför den stundande premiären av pratbänkarna samlar Göteborgs Stad in idéer om hur premiären och invigningen av pratbänkarna kan gå till. Lämna din idéer genom att trycka här. Då kommer du till ett formulär som du fyller i. Sista datumet att lämna dina idéer är måndag 1 mars.

Hisingen – det riktiga Götet!

Som vi alla vet är Hisingen inte bara en av Sveriges största öar utan också en ständigt växande och livfull plats för såväl boende, arbete, studier och kultur. Men visste du att den vackra ön en gång i tiden inhyste det allra första Göteborg som förstördes i Kalmarkriget år 1611? Jodå, så är det!

https://vartgoteborg.se/gamla-goteborg/det-forsta-goteborg-lag-pa-hisingen/

Konstmuseet öppnar fönstret till kärleken

Skulle en ynka pandemi kunna stoppa konsten? No way! Som du säkert vet har konstmuseet fortfarande stängt för besökare. Under stängningen har de hunnit installera en ny utställning, Bring Back Lost Love med den sydafrikanska konstnären Kemang Wa Lehulere, och bjuder nu in på en digital visning!

På tisdag 9 februari klockan 15 sänder museet live på sitt Instagramkonto direkt från konsthallen. Från den 16 februari fortsätter sedan nedslag i utställningen varje tisdag klockan 15 på Instagram. Under tisdagsvisningarna fördjupar vi oss i ett av verken eller någon detalj eller tema i utställningen.

Klicka dig in på Instagramkontot här.

Pest eller Kolera

I dessa Coronatider är det ofta vi hör ordet karantän. Här utanför Göteborg har vi Känsö karantän, ett kulturminne från 17-1800-talet och andra epidemier. Vad gjorde man på Känsö- och fungerade karantänen för att hålla sjukdom borta? Vilka sjukdomar drabbades man av? Kan vi jämföra nu och då? Har vi lärt oss något av historien? Sjöfartsmuséet Akvariet bjuder återigen in till digitalt samtal. Tisdag 9 februari kl. 14.00 är det som gäller. Hör av dig till Carina Södergren på 031-365 76 90 eller Agneta Mattiasson på 031-365 78 26 för mer information och anmälan. Anmälan sker till varje tillfälle.

Den 32-åriga bröllopsresan

Missade du samtalet om Ellen Ahlgren och den 32-åriga bröllopsresan till sjöss!? Idag ges chansen igen att delta i ett digitalt samtal tillsammans med Sjöfartsmuseet Akvariet, där du får lyssna till en fascinerande berättelse om Ellens liv ombord på båten Isolda. Tiden är idag måndag 8 februari kl. 15.00.

Hör av dig till Carina Södergren på 031-365 76 90 eller Agneta Mattiasson på 031-365 78 26 för mer information och anmälan.

Vi fortsätter tjata - Senior i Centrum har fått QR-kod!

Nu börjar ni kunna detta men vi säger det igen; vår enhetssida Senior i Centrum har fått en länk via QR-kod så du snabbt och enkelt kan komma dit. Passa på att bekanta dig med detta QR-teknikens under om du inte redan gjort det. Gör så här:

Ta fram din mobiltelefon, och öppna upp kameran. Rikta den sedan mot QR-koden (den svartvita bilden) så som om du skulle ta foto på den.

Då öppnas en genväg så du snabbt kan klicka dig in på webbplatsen Senior i centrum

Veckans kluring

Förra veckan körde vi återigen en matte-nöt, och återigen fick vi en uppsjö av svar med både rätt och fel gissningar. Kul! Matte engagerar uppenbarligen.

Frågan var alltså, vilket tal ska ersätta frågetecknet? Och sedan, för att göra det hela ännu klurigare, det finns två lösningar på problemet-vilka?

En bild som visar bord

Automatiskt genererad beskrivning

Här kommer facit:

Lösning 1

Svaret är 40.

Hur blir det då detta? Jo, genom att hela vägen addera radens svar med summan från raden ovanför. Alltså:

1+4= 5

2+5+5= 12

3+6+12= 21

8+11+21= 40

Lösning 2

Kom ihåg, lösning 1 gav en klapp på axeln. Men lösning 2 var det färre som klurade ut.

Svaret på denna är 96.

Och så här kommer vi fram till det - vi vidgar våra vyer och blandar in lite multiplikation i det hela. Häng med:

1+(1*4)= 5

2+(2*5)= 12

3+(3*6)= 21

8+(8*11)= 96

Ruggigt knepigt! Efter lottning går veckans snilleutmärkelse till Lisbeth Bengtsson. Grattis!

Lite lättare denna vecka så vi får återhämta oss.

En bild som visar torg

Automatiskt genererad beskrivning

Vilken bokstav ska ersätta frågetecknet?

Skicka dina svar till senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

Poängpromenad - Rätt rad och veckans vinnare

Härligt kämpat som vanligt! Vinnare denna vecka blev Ulla Willman. Välkommen förbi Karl Gustavsgatan 63 för att hämta ett litet pris.

Den rätta raden för v5 lyder: X, 2, 1, X, 2, X, 1, 2, X, X, 1.

Utslagsfråga: Omkring 30 000 arter fiskar är kända för vetenskapen.

Denna vecka är temat Kända konstverk. Bara ut och knata, men så klart med gott avstånd till varandra om ni är flera. Tänk på att bara gå promenad i ert närområde så att ni undviker att åka kollektivt.

Ta hand om er riktigt ordentligt så hörs vi snart igen!

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggande, stadsområde Centrum
Äldre- samt vård och omsorgsförvaltningen

Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket

Poängpromenad när du själv har tid och lust!

Poängpromenaden kör på som vanligt, det är bara ut och traska!

Utmana dig med knepiga frågor och få frisk luft och motion på köpet! Det finns tre rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet, Guldhedsturen och Mossen. Samma frågor och samma tävling på bägge.

Från och med måndag kl:13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut. Svar mejlar du som vanligt till senior@aldrevardomsorg.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, Lilla Stampgatan 1a, Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1 eller Mötesplats-Kulturhus, Karl Gustavsgatan 65.

Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt.

Kartor och väganvisningar:

Längs åarna

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar.

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

Guldhedsturen

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

Mossen

Starten går från Fysiken på Gibraltargatan och tar oss genom det natursköna Mossen-området runt Mossens idrottsplats för att nå målet som ligger nära Pilbågsgatans hållplats.