Klurigast kluringen och lär dig om videosamtal

Publicerad 15 februari 2021

Nyhetsbrev vecka 7; Det har väl knappast undgått någon att pandemin har gett det digitala pratet en rejäl knuff i baken. Du som ännu inte satt igång men är nyfiken på videosamtal, kika in i denna veckans nyhetsbrev!

Hej 

Hoppas ni alla har det bra, och fortsätter att ta hand om er på bästa sätt. Tiden går så sakteliga framåt, och förhoppningsvis är vi nu i början av slutet på pandemin. Det vackra vinterväder som vi bjudits på, precis som de alltfler minuter med dagsljus som omger oss varje dag, är hursomhelst en solklar påminnelse om att livet även i dessa tider är mer än bara mörker. Vi kämpar på! 

Våra aktiviteter är fortsatt pausade på grund av smittläget och rådande restriktioner, med undantag för poängpromenaden. Så snart vi har nya besked att ge så återkommer vi. Vi kan försäkra er om att vi ständigt står i startgroparna för att äntligen åter få träffa er och ha aktiviteter utifrån vad förutsättningarna tillåter. 

Vill du prata med oss? 

Glöm inte att du på kontorstid alla helgfria vardagar kan nå oss på telefonnummer  031-365 78 26 om du har funderingar kring vår verksamhet eller bara vill prata en stund. Kanske känner du någon som inte får vårt nyhetsbrev men som också vill prata lite? Dela gärna med dig av vårt telefonnummer!  

Speldags diggar Joni Mitchell 

Segt och pandemitrist? Liva upp dig med lite schysst musik vetja! Här kommer en omgång med nytt inspelat material från Speldags, denna gång är det en sagolikt vacker hyllning till Joni Mitchell som står på programmet. Enjoy! 

Speldags 

Äldrevägledare hos teckenspråksforum 

Du som är döv och över 65 år eller anhörig kan få hjälp av en teckenspråkig Äldrevägledare. Äldrevägledaren kan vara en länk mellan dig och de du behöver komma i kontakt med.  

Telefon: 031-367 90 75. Sms: 0702-10 37 42. 

Videosamtal via FaceTime och WhatsApp.  

E-post: aldrevagledare@socialresurs.goteborg.se  

Bildtelefon: 0406147869@t-meeting.se 

Kom igång med videosamtal – alla kan lära sig! 

Det har väl knappast undgått någon att pandemin har gett det digitala pratet en rejäl knuff i baken. Du som ännu inte satt igång men är nyfiken på videosamtal, klicka in på Dataprata - Lär dig kommunicera över internet med vänner och anhöriga och häng med.  

Pest eller Kolera – vi kör det igen! 

Om du missade tillfället förra veckan så kommer ett nytt tillfälle i morgon tisdag 16 februari kl. 14.00. I dessa Coronatider är det ofta vi hör ordet karantän. Här utanför Göteborg har vi Känsö karantän, ett kulturminne från 17-1800-talet och andra epidemier. Vad gjorde man på Känsö- och fungerade karantänen för att hålla sjukdom borta? Vilka sjukdomar drabbades man av? Kan vi jämföra nu och då? Har vi lärt oss något av historien? Sjöfartsmuséet Akvariet bjuder återigen in till digitalt samtal.  

Hör av dig till Carina Södergren på 031-365 76 90 eller Agneta Mattiasson på 031-365 78 26 för mer information och anmälan. Anmälan sker till varje tillfälle. 

Nu snackar vi böcker - läs, läs, läs!  

Vi testar något nytt – digital bokcirkel i samarbete med Guldhedens bibliotek! Tre böcker är utsedda till vårens omgång. Läs en eller flera av de och dela upplevelsen med andra! Först ut är bästsäljaren ”Allt jag fått lära mig” av Tara Westover. Därefter ”Stoner” av John Williams och slutligen ”Dagar utan slut” av Sebastian Barry. Vi startar 25 februari kl. 14.00 med en introduktionsträff. Hör av dig till Carina Södergren på 031-365 76 90 eller Agneta Mattiasson på 031-365 78 26 för mer information och anmälan. 

Barken Viking lämnar hamn 

För första gången på 70 år lämnar Barken Viking sin hamn i Göteborg. På varvet i Falkenberg ska det 115-åriga fartyget, som normalt ligger vid Lilla Bommen, få sitt skrov, botten, undermaster och rigg målade samt ny teknik installerad.  

Följ Barken Vikings renovering här: Aktuell information Barken Viking | Higab 

Veckans kluring 

Vad hände denna vecka? Från två veckor med en uppsjö av både rätta och felaktiga kluringsvar fick vi denna vecka ett svar! Och vi som trodde att den här kluringen var enkel. Frågan var vilken bokstav som skulle ersätta frågetecknet. 

  

 Här kommer facit: Bokstaven som saknas är J. Hur kommer vi då fram till denna kluriga lösning!? Jo, i varje triangel finns det två siffror som summerade blir siffran som döljer sig bakom bokstaven i nästa triangel. 6+4=10. 10 gömmer sig således bakom bokstaven J. 5+5=10. 10 gömmer sig alltså bakom frågetecknet i nästa triangel. Således blir den saknade bokstaven J. Och till sist 10+4=14 som är siffran bakom nästa bokstav N.  

 Veckans snilleutmärkelse går till Harriet Tegard-Björck som alltså tronar på toppen alldeles allena. Härligt Harriet! 

 Denna vecka måste vi väl för sjuttsingen få in lite fler rätta svar! 

Frågan lyder: 

 Du ska mäta upp exakt 7 liter vatten. Till din hjälp har du en 3-litershink och en 5-litershink. Hur gör du? 

 Skicka ditt svar till senior@aldrevardomsorg.goteborg.se 

 

Poängpromenad - Rätt rad och veckans vinnare 

Härligt kämpat som vanligt! Vinnare denna vecka blev, så som flera gånger tidigare, Team Ingela Runo. Mästerligt! Välkommen förbi Karl Gustavsgatan 65 för att hämta ett litet pris. 

Den rätta raden för v6 lyder: 2, X, X, X, 1, 1, 2, 1, 1, 2.  

Utslagsfråga: 451 år och 11 månader.  

Som flera av er märkte så slank ett 11:e tecken med i förra veckans rätta rad. Det var alltså ett misstag och den rätta raden för vecka 5 var: X, 2, 1, X, 2, 1, 2, X, X, 1

Denna vecka är temat Norge. Bara ut och knata, men så klart med gott avstånd till varandra om ni är flera. Tänk på att bara gå promenad i ert närområde så att ni undviker att åka kollektivt. 

Ta hand om er riktigt ordentligt så hörs vi snart igen! 

Med vänliga hälsningar 

Hälsofrämjande- & förebyggande, stadsområde Centrum  
Äldre- samt vård och omsorgsförvaltningen 

Telefon: 031 - 365 78 26 

E-post: senior@aldrevardomsorg.goteborg.se 

www.goteborg.se/senioricentrum  

www.goteborg.se/motesplatscentrum 

www.goteborg.se/traffpunktframnas 

www.goteborg.se/traffpunktguldheden 

www.goteborg.se/verket 

Poängpromenad när du själv har tid och lust! 

Poängpromenaden kör på som vanligt, det är bara ut och traska! 

Utmana dig med knepiga frågor och få frisk luft och motion på köpet! Det finns tre rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet, Guldhedsturen och Mossen. Samma frågor och samma tävling på bägge.  

Från och med måndag kl:13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut. Svar mejlar du som vanligt till senior@aldrevardomsorg.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, Lilla Stampgatan 1a, Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1 eller Mötesplats-Kulturhus, Karl Gustavsgatan 65.  

Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt.  


Kartor och väganvisningar: 

 Längs åarna 

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar. 

 

Guldhedsturen 

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.  

 

 

 

 

 

 

Mossen 

Starten går från Fysiken på Gibraltargatan och tar oss genom det natursköna Mossen-området runt Mossens idrottsplats för att nå målet som ligger nära Pilbågsgatans hållplats.