Kulturtips på nätet!

Publicerad 9 augusti 2021

Nyhetsbrev v. 32: Titta långsamt på konst från Göteborgs Konstmuseum eller titta och lyssna på en konsert med Göteborgs Symfoniker. Lös veckans kluring. Eller anmäl er gärna till våra sommaraktiviteter! Mer om detta och lite till hittar ni i veckans nyhetsbrev.

Hej,

Vilket härligt sommarväder vi har med lagom temperaturer och det gröna har fått vattnas av regnet. För regniga dagar kommer det tips nedan på kultur som ni kan ta del av på nätet. Vi är i full gång med sommaraktiviteter nu i augusti också. Anmäl er gärna! Läs nedan eller ring för mer information på telefonnummer: 031- 365 78 26.

 ▪ Håll avstånd.

▪ Undvik trängsel.
▪ Minska dina kontakter.


Du gör skillnad!

Augusti månads hälsoråd

Håll dig aktiv – med det du gillar. Det kan vara promenader, trädgårdsarbete, dans, cykling, gymträning eller något annat.

 Affärsman som går på en spänd röd lina

Rekommendationen är att:  

  • Få ihop sammanlagt 150 minuter av fysisk aktivitet (konditionsträning) varje vecka. Det är bra att sprida ut över veckans alla dagar och att varje pass är minst 10 minuter. 
  • Muskelstärkande fysisk aktivitet minst två gånger per vecka för flertalet av kroppens stora muskelgrupper. 
  • Träna balans.  

Om man har uttalad muskelsvaghet bör träning av balans och styrka föregå

konditionsträning. Om du inte kan uppnå rekommendationerna ovan, på grund av

kroniska sjukdomstillstånd eller funktionshinder, är rådet att vara så fysiskt aktiv som du kan.  

Källa: FYSS

Senior i Centrum ❤

Göteborg ska vara en bra stad att åldras i. Vi på Hälsofrämjande- och förebyggandeenheten erbjuder dig som är senior och bor i stadsdelen Centrum gemenskap samt hjälp och stöd som underlättar din vardag. På vår hemsida Senior i Centrum hittar du mer om oss och vad vi har att erbjuda dig. Där hittar du också alltid veckans och tidigare nyhetsbrev. Kika in och läs mer på: Senior i Centrum - Göteborgs Stad (goteborg.se)

Titta långsamt på konst

Vill du testa att titta långsamt på konst? Se Göteborgs Konstmuseums film som tittar närmare och långsamt på Vera Nilssons målning Landskap från Öland. Vi lever i en tid där information förmedlas snabbt, inte minst genom bilder. Den genomsnittliga tiden för att titta på ett konstverk på ett museum är åtta sekunder. Att stanna upp i konsten kan väcka olika känslor och upplevelser inom oss. Vissa blir lugna, andra kan känna upprymdhet eller rastlöshet. Försök att vara öppen för det som händer inom dig och kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel i mötet med konsten. Här kan du titta: Titta långsamt på konst – Göteborgs konstmuseum (goteborgskonstmuseum.se)

På väg – Konsert

På väg är en inspelad konsert från Göteborgs Konserthus. Scenen intas av upp emot 100 barn och unga från olika delar av världen som tillsammans med Göteborgs Symfoniker presenterar något aldrig tidigare skådat. Konserten är gjord i samarbete med olika skolor i Göteborg. Här kan du se konserten: På väg | Göteborgs konserthus (gso.se) 

Veckans kluring

Ekvationen nedan som den är skriven nu blir svaret fel. Din uppgift är att få matematiktalet att bli rätt, men du får bara flytta en enda tändsticka. Klura på! 

 

Fika & Sommarquiz 

Från 5 juli – 27 augusti 

Kl.11:00-12:00 och Kl.14:00-15:00 

Låt dina hjärnceller jobba under bar himmel! Vi quizzar, fikar och snackar om allt mellan himmel och jord. Vi bjuder på kaffe, vill du ha något till kaffet får du gärna ta med det själv. 

Begränsat antal platser - föranmälan krävs - ring 031-365 78 26 

Måndagar   Träffpunkt Guldheden

Tisdagar      Mötesplats - Kulturhus

Onsdagar    Verket

Torsdagar   Träffpunkt Framnäs

 

Fysisk aktivitet på Verket utomhus

Fredagar från 5 juli – 27 augusti

Sommargympa kl.11.00 och kl.13.00. 16/7,23/7,30/7 och 6/8    

Qigong kl.13.00. 9/7, 13/8, 20/8 och 27/8

Begränsat antal platser - föranmälan krävs - ring 031-365 78 26

Walk & Talk med Jenny

Från 5 juli – 19 augusti

Måndagar och torsdagar mellan kl. 14:30 – 17:00.

Vill du ta en promenad och prata om allt mellan himmel och jord? Du möter Jenny på valfri plats i Centrum-området efter överenskommelse.

Anmäl dig gärna genom att ringa 031- 365 78 26

Coronaknåp

Nu är det dags igen för Coronaknåp och hoppas att du är redo för att ta sig tid att skapa. Temat är: VÄNTAN/ DRÖMMAR/ SAKNAD/ HOPP

Vill du vara med och ställa ut dina alster? Bidragen kan vara skapande i olika material och hantverkstekniker.

Frågor eller funderingar? Vill du ha ditt konstverk tillbaka?

Telefon: 031-365 78 71 eller 031-365 78 97

E-post: senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

Lämna ditt bidrag senast den 24/8

på Mötesplats-Kulturhus, Karl Gustavsgatan 65.

Tisdagar kl. 11.00 - 15.00

 Lösning på förra veckans kluring

3 äpplen ska bli 30. 10 + 10 + 10 = 30. Äpple = 10. Vi vet nu att äpple = 10.

10 + 4 + 4 = 18. Bananer = 4. Vi vet nu att bananer = 4

4 – 2 = 2. Kokosnöt = 2. Vi vet nu att kokosnöt = 2

Så vad blir då svaret? Är det så enkelt som 10 + 4 + 2 = 16? NEJ! Om man tittar noga på bilden kan man se att den sista bananklasen bara innehåller 3 bananer istället för 4. Det förändrar allt! Då måste det rätta svaret bli 10+ 3 + 2 = 15?

NEJ! Inte det heller, för om man tittar ännu närmare så ser man att även kokosnöten har förändrats på sista bilden. Det är bara en kvar. Så svaret blir 14 = 10 + 2 + 1

Poängpromenad – Rätt rad och veckans vinnare

Härligt kämpat som vanligt! Vinnare denna vecka blev Doris Anderssons Team Grattis! Välkommen förbi Karl Gustavsgatan 65 eller Lilla Stampgatan 1a för att hämta ett litet pris, på följande tider: Måndag och fredag kl. 9-12, samt onsdag kl. 13-15.

Den rätta raden för v. 31 lyder: 2. X. 2. 1. 1. X. 2. X. 1. 1

Utslagsfråga: Botaniska trädgården

Denna vecka är temat Livsmedel. Bara ut och knata, men så klart med gott avstånd till varandra om ni är flera. Tänk på att bara gå promenad i ert närområde så att ni undviker att åka kollektivt.

Ta hand om er riktigt ordentligt så hörs vi snart igen!

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggande, stadsområde Centrum
Äldre- samt vård och omsorgsförvaltningen

Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket

Poängpromenad när du själv har tid och lust!

Poängpromenaden kör på som vanligt, det är bara ut och traska!

Utmana dig med knepiga frågor och få frisk luft och motion på köpet! Det finns tre rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet, Guldhedsturen och Mossen. Samma frågor och samma tävling på alla.

Från och med måndag kl:13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut. Svar mejlar du som vanligt till senior@aldrevardomsorg.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, Lilla Stampgatan 1a, Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1 eller Mötesplats-Kulturhus, Karl Gustavsgatan 65.

Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt.

Kartor och väganvisningar:


Längs åarna

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar.

 En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 

Guldhedsturen

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

Mossen

Starten går från Fysiken på Gibraltargatan och tar oss genom det natursköna Mossen-området runt Mossens idrottsplats för att nå målet som ligger nära Pilbågsgatans hållplats.