Ensamhet – ett hot mot vår hälsa

Publicerad 12 oktober 2020

Nyhetsbrev 42: Minns ni att vi har en stående utmaning som heter ”Ord, ord, bild – alla har vi vår berättelse" där vi samlar på seniorers bidrag kring coronatiden. Varför inte skriva en liten halvårsrapport om den här tiden och mejla till oss på senior@centrum.goteborg.se? Alla kan skriva!

Hej

Tiden går allt som oftast väldigt fort. Det har gått mer än ett halvår sedan vi började skicka ut det här nyhetsbrevet varje vecka, och vi är väldigt glada att ni är så många som vill ta del av det.

Minns ni att vi har en utmaning som heter ”Ord, ord, bild – alla har vi vår berättelse" där vi samlar på bidrag av coronatiden i text och bild från er alla, bidrag som vi på sikt kanske kan skapa ett samlingsverk av? Den utmaningen fortskrider, och vi har nu en fin samling texter och bilder. Varför inte skriva en liten halvårsrapport? Vi skulle vara riktigt glada om vi fick in just Din lilla sammanfattning och tankar kring halvåret som gått. Mejla ditt bidrag till senior@centrum.goteborg.se.

Glöm inte bort att du under kontorstid kan nå oss på telefonnummer 031-365 78 26 om du har funderingar kring vår verksamhet.

 Vi snackar om döden

Är du man, och intresserad av att delta i en grupp där vi går rakt på sak och pratar om livets törnar och glädjeämnen, från vaggan till graven?

Vi träffas sex gånger med start i november, men anmäl dig redan nu till samtalsledare Fredrik Holm  fredrik.holm@centrum.goteborg.se

Göran Greider - Den revolutionäre Beethoven

Föredrag från Strindbergsmuseet med författaren Göran Greider som berättar om kopplingen mellan Beethovens symfonier och franska revolutionen med mera. Inspelningen sändes live lördag 10 oktober men kan ses i efterhand via denna länk:
https://www.facebook.com/strindbergsmuseet/videos 

Så ser Göteborg ut före och efter byggtid

Göteborg har inlett sitt största utvecklingssprång i modern historia. Kolla in bilderna och missa inte att du kan flytta mittstrecket i bilderna mellan före och efter!
https://stadsutveckling.goteborg.se/fore-och-efter-byggtid/

 Veckans kluring

Förra veckans tankenöt löd:

En man ska ta sig över en å i en roddbåt. Han medför en varg, en get och ett kålhuvud. Han kan inte ta med sig mer än en av ägodelarna åt gången. Vargen kan inte lämnas ensam med geten och geten kan inte lämnas ensam med kålhuvudet. Hur skall mannen bära sig åt för att klara övergången?

Svaret, som i alla fall vissa av er klurade er fram till, är:

Först tar han över geten. Sedan tar han över kålhuvudet och tar med geten tillbaka. Sedan tar han över vargen, och till sist hämtar han geten.

Nemas problemas! Efter lottning kan Junis Johansson sträcka på ryggen och stolt titulera sig veckans Göteborgssnille. Härligt Junis!

 Här kommer veckans kluring.

Farlig förutsägelse

Vid ett medeltida hov tjänstgjorde en astrolog som en gång förutsåg att furstens favorit bland hovdamerna snart skulle dö. Och mycket riktigt dog kvinnan ifråga kort därefter. Fursten blev rasande på astrologen eftersom han trodde att denne med sin förutsägelse bidragit till älskarinnans död. Han kallade till sig astrologen och sa: Jag vill att du förutser när du själv ska dö. Astrologen förstod att kungen i sitt vredesmod skulle låta döda honom oavsett vad han gav för svar. Men han gav ett så listigt svar att fursten inte vågade döda honom. Vad svarade han?

Mejla ditt svar till senior@centrum.goteborg.se

 Ensamhet – ett hot mot vår hälsa

Det är tungt att känna sig ensam – och dessutom verkar det kunna skada vår fysiska hälsa, möjligen lika mycket som rökning.

Den amerikanske socialpsykologen John T. Cacioppo har tagit fram en handlingsplan för hur en individ kan göra för att bryta sin ensamhet kallad EASE.

E: Extend yourself. 

Ta första steget till kontakt genom att hälsa, småprata och ha ögonkontakt med andra människor.

A: Action plan. 

Fundera ut sammanhang där du kan träffa likasinnade och sök dig till dem, exempelvis en kör eller förening.

S: Selection. 

Välj vilka du vill bli vän med och investera i detta fåtal.

E: Expect the best. 

Utgå från att människor omkring dig vill dig väl.

Vill du läsa mer finns denna svenska studie som publicerades för några år sedan.
Klicka dig in här.

https://ki.se/forskning/ensamhet-ett-hot-mot-var-halsa

Kontaktannonsen

Söker du någon att kanske plocka svamp, prata i telefon, fågelskåda eller bara promenera med?
Skicka in en kort beskrivning om vem du är och vilket intresse du vill dela med någon. Annonsen publiceras i nästa veckas nyhetsbrev anonymt.
Eventuella svar på annonsen förmedlar vi vidare till annonsören som själv får bestämma om kontakt skall tas.

Hej!

Jag söker kontakt med en vänlig man som önskar uppleva naturen, kulturen, diskussioner tillsammans med mig.

Kvinna 69 år i Gbg

 Om du vill ta kontakt med Kvinna 69 år skicka e-post till senior@centrum.goteborg.se så förmedlar vi vidare.

Önskar du bekantskap första möte så är jag redo. Från norditalien och världsresenär...tusen böcker och en million frimärken...är 80 ung... Stadsbiblioteket är en bra mötesplats.

Frankoboy
Om du vill ta kontakt med Frankoboy skicka e-post till senior@centrum.goteborg.se så förmedlar vi vidare

 Hej,

Jag är en man med massor av värme, livsglädje, humor.  Vill utvecklas hela tiden som människa och medmänniska. Är spontan, social, öppen, varmhjärtad, kreativ. Lika mycket tänkande som kännande.

Är en god lyssnare. Lätt att prata svårt att skriva. Söker en själsfrände som är öppen för nya saker i livet, både inre o yttre reser. Vi ska ta vara på tiden och leva ett bra liv nu. Jag bor i city av Göteborg. Hör av dig och vi pratar mer.

Om du vill ta kontakt med Man i city, skicka e-post till senior@centrum.goteborg.se så förmedlar vi vidare.

Varmt välkommen in med just Din annons!

Träna för din hjärna - en föreläsning med Anders Hansen

Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Den moderna hjärnforskningen visar att motion och träning får fullständigt ofattbara effekter på hjärnan, det organ som påverkas allra mest av att vi rör på oss. 

Träna för din hjärna är en föreläsning med Anders Hansen, överläkare i psykiatri. Inspelningen är gjord av Region Kalmar län och 1177 Vårdguiden, 1177.se.

https://www.youtube.com/watch?v=0GcnO81iTdw

Poängpromenad

Vi får börja med en rättelse.

I förra veckans poängpromenad, fråga fem som handlade om Bamses yngsta barn, blev det fel från vår sida. Bamses yngsta heter Brumma och inget annat vilket flera av er uppmärksammade oss på.
Men nu vänder vi blad och tittar till veckans rätta rad och vinnare.
Balans, träning och kost stod på poängpromenadsprogrammet denna gång.
Vinnare blev Doris Andersson. Snyggt jobbat! Ett pris väntar som vanligt på Mötesplats-Kulturhus på Karl Gustavsgatan 65.

Den rätta raden för v41 lyder: X, 1, 2, 1, x, 1, 2, 1, 2, 1

Utslagsfråga: 54 kilo

Missa nu inte att delta i en poängpromenadsrunda. Det finns tre olika rundor att välja på. Kolla in Aktivitetsbrevet för mer information.

Ta hand om er riktigt ordentligt så hörs och ses vi snart igen!

 

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggandeenheten, Stadsdelsförvaltningen Centrum

Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@centrum.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket