Jul och nyårsaktiviteter!

Publicerad 14 december 2020

Nyhetsbrev v 51; Jul, jul, strålande jul! Ja, rejält provocerande eller hyfsat hoppingivande, vad säger ni? Oavsett dessa märkliga tider så närmar sig den skäggiga göbbens ankomst och så länge han inte ligger däckad i Corona så lär han väl slita på så gott han kan.

Hej

Jul, jul, strålande jul! Ja, rejält provocerande eller hyfsat hoppingivande, vad säger ni? Oavsett dessa märkliga tider så närmar sig den skäggiga göbbens ankomst och så länge han inte ligger däckad i Corona så lär han väl slita på så gott han kan trots att han tillhör riskgruppen, han arbetar ju trots allt mestadels utomhus.

Vi på Hälsofrämjande- och förebyggandeenheten tuggar som vanligt på för att göra allt vi kan för att liva upp i den här speciella tiden, och vi är övertygade om att du gör detsamma. Vi stretar vidare!


Jul och nyårsaktiviteter

På onsdag, 16 december skickar vi ut ett extra aktivitetsbrev med de aktiviteter vi anordnar mellan 21 december och 8 januari.


Resk(l)ar

Är du intresserad av att vara med i projekt som rör distribution av mat från restauranger?

Nu har du möjlighet att delta i en workshop om hur du vill köpa hem mat från restauranger för att sedan ha chans att testa ta emot leverans, kostnadsfritt.
Workshopen sker digitalt 17 december kl 14-15.

Vill du veta mer och kanske anmäla dig? Kontakta Agneta på Mötesplats-Kulturhus 031-365 77 93


En kväll med Lasse Dahlqvist

Julstaden bjuder på julklappar digitalt varje dag. I början av månaden bjöds det på en kväll med Lasse Dahlqvist inspelat av Göteborgs matrosorkester. En trio som i år fick det årliga stipendiet från Lasse Dahlqvist-sällskapet. Lyssna och njut!

https://www.facebook.com/watch/?v=373546237038471


Intresserad av bokcirkel och boktips?

I samarbete med Guldhedens Bibliotek startar vi under 2021 upp digitala bokcirklar och bjuder på digitala boktips. Är du intresserad av att ta del av något av ovanstående?  Kontakta Agneta på Mötesplats-Kulturhus, tel 031-365 77 93 eller agneta.mattiasson@aldrevardomsorg.goteborg.se och kom med dina önskemål på teman och boktitlar. 


Bokkassen kommer fortsätta för 70+

Sedan i påskas erbjuder biblioteken ”Bokenkassen kommer” till alla som är 70 år eller äldre och i riskgrupp. Denna tjänst förlängs nu på obestämd tid framåt. Det är kassar med böcker vars innehåll satts samman av Stadsbibliotekets bibliotekarier enligt låntagarens önskemål och som sedan körs hem till dörren. https://www.stadsbiblioteket.nu/bokkassen-kommer/


Chatta med en bibliotekarie

Den som vill ha direktkontakt med en bibliotekarie kan höra av sig både via telefon och på chatt under Stadsbibliotekets "ordinarie öppettider" (måndag-fredag 8-20, lördag-söndag 10-18). Där svarar Stadsbibliotekets bibliotekarier på frågor, ger bok- och filmtips och hjälper gärna den som vill lära sig reservera, beställa en bokkasse, ladda ner en e-bok eller streama en film. Telefon: 031-368 34 00 eller på sidan: goteborg.se/chattamedenbibliotekarie

Luciaspel

Nu har ju lucia redan varit men vi har ju alltid haft vår "luciakröning" på Landala torg. I år fick vi ta del av det som sändes via TV eller som denna länk i en film som Magnus Wassenius har producerat. Luciafilmen bygger på det spel vi tidigare haft på Mötesplats-Kulturhus med Musikverkstan. Inspelad i Öckerö kyrka.
https://www.youtube.com/watch?v=U0fyU-K7tnU&feature=youtu.be

Internationella ap-dagen

Det visste du kanske inte att den 14 december är den internationella ap-dagen. Det gjorde inte vi heller. Men vi har tidigare haft viljan att skicka med en artikel i vårt nyhetsbrev som berör ämnet. Så då passar vi helt enkelt på idag, internationella ap-dagen och allt!
Eventuella paralleller får ni stå för själva.
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/aldrande-schimpanser-behaller-sina-basta-vanner

”Tomtejävel!!...

… skriker Peter Haber i den numera klassiska julfilmen ”Tomten är far till alla barnen”. Men vem är denna pigga och frodiga senior egentligen? Läs mer här.

https://www.nordiskamuseet.se/blogg/vem-ar-jultomten-egentligen

 Väggalmanacka 2021

År 2021 närmar sig med stormsteg. För alla som vill har vi väggalmanacka med olika fallförebyggande tips varje månad. Finns att hämta på Mötesplats-Kulturhus och Verket.

Solen har gått i ide, men ljus finns det ändå

Kolla in de här fina smakproven, fotade och inskickade av Inger Lundblad och Dana Serban. Och förresten, fram med kameran och dela med dig du också!

Foto: Inger Lundblad

Foto: Dana Serban

Veckans kluring

Löd: Varför ser sig en hare om för att se om det är en hund efter den?
Svaret ligger i harens anatomi, den har inte ögon i nacken. Veckans vinnare, och som då kan titulera sig som Göteborgs-geni är Margareta Johansson.

Vi får höja nivån lite på våra kluringar så denna vecka bjuder vi på följande:

Mejla ditt svar till senior@centrum.goteborg.se

Poängpromenad - Rätt rad och veckans vinnare
Svåra frågor denna gång uppenbarligen, ni var många som snurrade till det en del. Men - härligt kämpat som vanligt! Vinnare denna vecka blev Doris Andersson och kompani.
Snyggt jobbat!

Den rätta raden för v49 lyder: 1, 1, 1, 1, 2, X, 1, X, 1, 1

Utslagsfråga: 50 ton

Denna vecka är temat december, bara ut och knata, men så klart med gott avstånd till varandra om ni är flera.

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggandeenheten, Stadsdelsförvaltningen Centrum

Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@centrum.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket