Simhallarna öppnar!

Publicerad 6 september 2021

Nyhetsbrev v. 36; Det är så härligt att vi äntligen kan öppna upp så smått. Vi längtar efter er. Höstprogrammet är färdigt nu för att hämtas. Simhallarna öppnar. Digitala aktiviteter kör vi också. En ny kluring och nya poängpromenadsfrågor är ute och lite mer.

Hej,

Det är så härligt att vi äntligen kan öppna upp så smått. Vi längtar efter er.

Har ni frågor! Välkommen att ringa oss på telefonnummer: 031- 365 78 68

”Det är min uttryckliga önskan att vid tilldelning av priset ska inte någon hänsyn tas till kandidatens nationalitet, men att den värdigaste får priset, vare sig han eller hon är skandinavisk eller inte”. Alfred Nobel

▪ Håll avstånd.

▪ Undvik trängsel.
▪ Minska dina kontakter.

Du gör skillnad! 

Senior i Centrum ❤

Göteborg ska vara en bra stad att åldras i. Vi på Hälsofrämjande- och förebyggandeenheten erbjuder dig som är senior och bor i stadsdelen Centrum gemenskap samt hjälp och stöd som underlättar din vardag. På vår hemsida Senior i Centrum hittar du mer om oss och vad vi har att erbjuda dig. Där hittar du också alltid veckans och tidigare nyhetsbrev. Kika in och läs mer på: Senior i Centrum - Göteborgs Stad (goteborg.se)

September månads hälsoråd  

Du kan äta det mesta när du blir äldre, men om din hälsa är sämre kan du behöva tänka på vissa saker.

Listeria är en bakterie som kan finnas i mat. Om du är aktiv och frisk behöver du troligtvis inte tänka på att undvika listeria. Men en infektion kan bli allvarlig för den som har nedsatt hälsa.

  • Ät vakuumförpackad gravad eller rökt lax och olika köttpålägg inom en vecka från förpackningsdag eller värm så att det blir rykande hett.
  • Förvara kylvaror i högst 4 grader Celsius.

Norovirus kan finnas i frysta hallon – Koka frysta, importerade hallon i minst en minut innan du äter dem.

Källa: Livsmedelsverket  

Simhallarna öppnar                   

En bild som visar simmar, vattensport, blå

Automatiskt genererad beskrivning                                                             

Nu öppnar Frölundabadet, Kärra simhall och Angered Arena igen för dig som vill simma och bada. Valhallabadet öppnar 23 augusti för motionssim i 50-metersbassängen medan övriga bassänger öppnar 26 augusti. Askims simhall och Lundbybadets inomhusbassänger öppnar 1 september. Även gym och motionsanläggningar öppnar fullt ut. Kom ihåg att alltid hålla avstånd och stanna hemma om du känner dig sjuk. Varmt välkommen! Öppettider och mer info hittar du om klickar dig vidare här.

Tematiska promenader – Rörelse

Tillsammans med en instruktör från Idrott- och föreningsförvaltningen får vi under promenaden prova på rörelseövningar som man kan göra på egen hand både inne och utomhus.

VAR: Samling utanför Mariaträffen, Älvsborgsplan 1 (Majorna)

NÄR: Torsdag den 9 september kl. 13.30 - 14.30

Drop-in och kostnadsfritt! Välkommen!

Här kan du läsa mer: Tematiska promenader - Rörelse | Hälsolots (halsolots.se)

Digital Qigong

Tisdagar kl. 11-11.30. Start den 14 september.

Varje tisdag erbjuder vi digital qigong för dig som vill träna tillsammans med andra. Qigonggruppen träffas digitalt genom Teams och leds av utbildad ledare. Qigong är ungefär 30 minuter där vi kombinerar långsamma och mjuka rörelser med koncentration och andning. Inga förkunskaper krävs. Vill du vara med? Skicka ett mejl till: amela.sako@aldrevardomsorg.goteborg.se så får du inbjudan.

Det är bra om du laddar ned appen Microsoft Teams till din smarttelefon, surfplatta eller dator som du vill använda vid Qigong. Vid frågor och funderingar; ring till Amela på 031-365 78 71.

Digital gympa med Susanne

Torsdagar klockan 11 - 11.30 kör vi balans, puls och styrka till härlig musik. inga förkunskaper krävs. Vill du delta? Mejla till susanne.olausson@aldrevardomsorg.goteborg.se så får du en inbjudan via e-post. Behöver du hjälp med att ladda ner teams eller få det att fungera på bästa sätt, ring gruppledare Susanne på telefonnummer 031- 731 50 74 så guidar hon dig.

Digital bokcirkel

Du kan anmäla dig till samtliga tillfällen av Anne Swärd eller välja de böcker/tillfällen som passar dig.

För att delta behöver du ha tillgång till en dator eller surfplatta med internetuppkoppling. Samtliga böcker finns att låna på biblioteket.

Samtliga finns också tillgängliga som e-böcker i vår app Libby. Modersmjölken finns även som e-ljudbok.

09 september, kl.14 -15:30. Analfabeten av Agota Kristof

Anmäl dig till Mötesplats — Kulturhus

Telefon: 031-365 76 90 eller 031-365 78 26

I samarbete med Guldhedens bibliotek

Veckans kluring

Nedanför så kan vi se en bild med meloner. Några av dem saknar en fjärdedel och några är halva. Utmaningen är att lista ut hur många hela meloner det finns i bilden. Lyckas du klura ut det? Det gäller att pussla lite men det är inte omöjligt!

 Lösning på förra veckans kluring

Poängpromenad – Rätt rad och veckans vinnare


Härligt kämpat som vanligt! Vinnare denna vecka blev Ulla-Britt Jacobsson & Anna-Bella Johansson

Grattis! Välkommen förbi Karl Gustavsgatan 65 eller Lilla Stampgatan 1a för att hämta ett litet pris, på följande tider: Måndag och fredag kl. 9-12, samt onsdag kl. 13-15.

Den rätta raden för v. 35 lyder: 1. X. 2. 1. 2. X. 2. 1. 2. 2

Utslagsfråga: Kvilletorget

Denna vecka är temat Fantastiska kvinnor. Bara ut och knata, men så klart med gott avstånd till varandra om ni är flera. Tänk på att bara gå promenad i ert närområde så att ni undviker att åka kollektivt.

Ta hand om er riktigt ordentligt så hörs vi snart igen!

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggande, stadsområde Centrum
Äldre- samt vård och omsorgsförvaltningen

Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket

Poängpromenad när du själv har tid och lust!

Poängpromenaden kör på som vanligt, det är bara ut och traska!

Utmana dig med knepiga frågor och få frisk luft och motion på köpet! Det finns tre rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet, Guldhedsturen och Mossen. Samma frågor och samma tävling på alla.

Från och med måndag kl:13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut. Svar mejlar du som vanligt till senior@aldrevardomsorg.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, Lilla Stampgatan 1a, Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1 eller Mötesplats-Kulturhus, Karl Gustavsgatan 65.

Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt.

Kartor och väganvisningar:

Längs åarna

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar.

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 Guldhedsturen

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 

Mossen

Starten går från Fysiken på Gibraltargatan och tar oss genom det natursköna Mossen-området runt Mossens idrottsplats för att nå målet som ligger nära Pilbågsgatans hållplats.