Brandvarnarens dag

Publicerad 30 november 2020

Nyhetsbrev v. 49;1 december är brandvarnarens dag. Då SKA du testa din brandvarnare, annars kommer inte Tomten. Tänk också på att det aldrig är fel att ha flera brandvarnare. Behöver du hjälp med att kontrollera din brandvarnare, eller sätta upp en ny? Ring vår fixare Thomas på Tel: 031-365 76 82

Hej

”Coronaviruset har ett himla stort ego, det kommer inte och besöker dig om du inte går riktigt nära och bjuder in det.” Ett bevingat citat som cirkulerat lite i dessa tider och som faktiskt sätter huvudet på spiken; håller vi oss bara på avstånd så finns det inte en chans att de där självcentrerade partiklarna bryr sig om oss.

Vi på Hälsofrämjande- och förebyggandeenheten tuggar som vanligt på för att göra allt vi kan för att liva upp i den här speciella tiden, och vi är övertygade om att du gör detsamma. Vi stretar vidare!

 Brandvarnarens dag

1 december är brandvarnarens dag. Då SKA du testa din brandvarnare, annars kommer inte Tomten. Tänk också på att det aldrig är fel att ha flera brandvarnare. Behöver du hjälp med att kontrollera din brandvarnare, eller sätta upp en ny? Ring Centrums fixare Thomas Lejon på telefonnummer 031-365 76 82 så kommer han som ett skott och ordnar det!

Besök dialektkartan vetja!

I institutet för språk och folkminnens samlingar finns omkring 25 000 timmar inspelat tal på grammofonskivor, rullband och kassetter. Materialet kom till mellan åren 1935–1970 då forskare åkte runt i Sverige med ambitionen att dokumentera talspråk.

Nu lanseras dialektkartan, där du kan klicka dig runt på olika platser i Sverige och höra alltifrån den vackra Östgötskan till den släpiga Eskilstunadialekten. Det e´la gôtt  eller hur!

https://www.isof.se/om-oss/kartor/dialektkartan.html#/places

 Finskt i Foajén

Finlands självständighetsdag firas den 6 december, men vi tjuvstartar redan idag med en foajékonsert. Magnus bjöd in vår egen anhörigkonsulent Mirja som tillsammans med virtuosen Rauno fick oss att kavla upp ärmarna för att gåshuden skulle få plats.

Länk till konserten:
https://business.facebook.com/watch/?v=370277447563544

Iiris Viljanen

När vi nu firar Finland vill vi i Nyhetsbrevsredaktionen ge er en låt som vi tycker är sagolikt vacker om att komma hem till Finland i coronatider. https://www.youtube.com/watch?v=WU5_ufUYxaQ

BalkongBingo

Nu kör vi igång med BalkongBingo. Kryssa för de saker och företeelser du upptäcker från din balkong eller ditt fönster. När brickan är full skickar du in den till ss så drar vi en vinnare varje vecka. Vi bifogar brickan i vårt Aktivitetsbrev för er som kan skriva ut den själva. Annars går det bra att knacka på Verket eller Mötesplats-Kulturhus så får du en bricka.

EN Orange day? Nej - mer än så!

Orange Day, som inföll på onsdagen förra veckan, är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. 25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FNs generalförsamling år 1999.

Men Orange day är inte den enda dagen vi ska kämpa för frånvarandet av våld mot kvinnor, utan en kamp som ska ske varje dag, varje timme, varje minut. Missa därför inte vårt bidrag till Orange Day där vi bjöd in Janan Zapata, stadsdelens utvecklingsledare inom Mänskliga Rättigheter, som höll ett kort föredrag om Orange Day och om våld som drabbar äldre. Hur ser det ut och vart kan utsatta vända sig?
Föredraget hittar du här:
https://play.goteborg.se/orange-day-vald-som-drabbar-aldre

Upplev en stad i ljus

Gå på ljuskonstpromenad i Göteborg.

Årets julstad bjuder på nio spektakulära ljuskonstverk. Tillsammans bildar de en ljuskonstpromenad från Trädgårdsföreningen till Domkyrkan. Här finns mer information:
https://www.goteborg.com/julstaden/ljuskonstpromenad/

Och du, kolla i Aktivitetsbrevet, vi arrangerar gemensamma promenader på onsdagar i december.

Tagit fina bilder i höst?

Löv it or hate it? Tycka vad man vill om hösten som årstid, men det är väl ingen tvekan om att den förändring som naturen genomgår gör sig väldigt bra på bild. Skicka in din/dina höstbilder till Senior@centrum.goteborg.se så färglägger vi nästa veckas nyhetsbrev med era bilder. Här kommer några av veckans bidrag:

Här kommer några av veckans bidrag:

 

Foto: Inger Lundblad

 


Foto: Olle Johansson

 

Foto: Olle Johansson

Har du fortfarande inte hunnit göra vår egen enkät eller kanske är du ny prenumerant? 

Ingen fara, den ligger här och väntar på dig, tryck på länken här under:

Enkätutvärdering för vårt Nyhetsbrev och Aktivitetsbrev

 Veckans kluring

Den optiska illusionen förra veckan ställde utan tvekan till det för er allihopa:
Hur många ben hade nu elefanten egentligen?

Jo, om du kollar riktigt noga på detaljerna så ser du att det faktiskt bara är ett ben. Benet längst bak.

En bild som visar ritning

Automatiskt genererad beskrivning

Veckans kluring

Hur många siffror ser du?

Mejla ditt svar till senior@centrum.goteborg.se
Poängpromenad - Rätt rad och veckans vinnare
Härligt kämpat som vanligt! Vinnare denna vecka blev Lena Renfors och Lena Wendestam. Det var utslagsfrågan som avgjorde denna vecka.


Snyggt jobbat!

Den rätta raden för v48 lyder: X, X, 1, 2, 2, X, 1, 1, 1, 1

Utslagsfråga: 469 centimeter

Denna vecka har är temat Mat, bara ut och knata, men så klart med gott avstånd till varandra om ni är flera.

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggandeenheten, Stadsdelsförvaltningen Centrum

 

Telefon: 031 - 365 78 26
E-post: senior@centrum.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket