Ord, ord, ord – alla har vi vår berättelse!

Publicerad 3 juni 2020

Nyhetsbrev v 23: Denna vecka skickar vi en utmaning till dig i vårt nyhetsbrev, att i dina egna ord dela med dig av dina tankar kring livet i Coronatider. Alla typer av texter är välkomna! I övrigt bjuder vi på kortspelstips, hjärngympa och mycket annat.

Hej,

Uttrycket Tid är pengar! myntades av uppfinnaren Benjamin Franklin redan på 1700-talet. Om det stämmer är det många som är förmögna just nu! Coronakrisen har verkligen, på gott och ont, uppenbarat hur många sekunder, minuter och timmar som ryms under ett dygn. Det är en utmaning att fylla dagarna med mening, men kanske kan vi också ta med oss nya lärdomar och kunskaper om tid från de dagar som nu passerar? Vi på Hälsofrämjande och förebyggandeenheten fortsätter att bjuda på tips på saker som kanske kan vara små frön av lust under dagarna som går.  

 Glöm inte bort att du under kontorstid kan nå oss på telefonnummer 031-365 78 26 om du har funderingar kring vår verksamhet. 

 Poängpromenad när du själv har tid och lust! 

 Härligt med alla svar vi får in, och otroligt imponerande vilka kunskaper ni besitter! Flera av er hade alla rätt så vi lottade. Vinnare denna gång blev Håkan Mobacken. Ett pris väntar som vanligt på Mötesplats-Kulturhus på Karl Gustavsgatan 65. 

 Den rätta raden för v22 lyder: 

2, X, 2, 2, X, 1, X, X, 2, 1 Utslagsfråga: US Open 

Om du vill läsa frågorna igen hittar du dem på vår facebooksida www.facebook.com/traffpunktericentrum    

 Som tidigare finns det två rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet alternativt Guldhedsturen. Samma frågor och samma tävling på båda, men med två rundor att välja på. Bestäm själv vilken du vill gå, eller varför inte traska båda bara för motionens skull 😊.  

Från och med måndag 13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut, denna gång med tema Historiska ögonblick. Svar mejlar du som vanligt till  senior@centrum.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, lilla Stampgatan 1a, eller Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1. Skriv gärna vilken runda du gått när du skickar in dina svar. Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt. Kartor och väganvisningar hittar du längst ner i det här mejlet. 

 Fototävlingens vinnare är korad

Ämnet för veckan, Vad som gör mig förbannad, var utan tvekan engagerande, och vi fick motta en rad bilder på sådant som skapar irritation. Det är bra, ilska kan vara hälsosamt ibland, om än i lagom doser 😊  

Vinnare denna vecka blev Bengt Kronlund med fotot  Skräp o sånt.  

 

 Juryns motivering. Bengt Kronlund tilldelas veckans fotopris…  

…för att han med sin ilska pulserande på utsidan lyckats förmedla ett helt berg av elände som skymmer våren. 

Grattis Bengt! Välkommen förbi Mötesplats Kulturhus på Karl Gustavsgatan 65 för att hämta ett pris. 

Nu släpper vi ilskan och går vidare med blicken framåt i så positiv anda som vi förmår! 

 Ord, ord, ord – alla har vi vår berättelse 

Visste du att människors skrivande har ökat i massor under karantäntider? Fler och fler har upptäckt att det kan göra en riktigt gott att formulera sina tankar och känslor i ord. Och det bästa med att skriva – alla kan göra det! 

Denna veckas utmaning är att skriva en liten text om livet i Coronatider. Vad känner just du att du skulle vilja förmedla?

Skicka in ditt bidrag till oss på senior@centrum.goteborg.se Det behöver inte vara långt. Poesi, sorg eller humor – alla ord är tillåtna. I nästa veckas nyhetsbrev kommer ett axplock av era texter publiceras. 

Tänk om vi till och med på sikt kan skapa ett verk av texter tillsammans! 

 Patiens – ett klassiskt, kul och bitvis frustrerande tidsfördriv 

 Vi vet att ni är många som gillar kortspel men som i dessa tider inte kan träffas och lira bridge, canasta, poker eller något annat som ni föredrar. Vad passar då bättre än att i väntan på gemensamma träffar ge sig på en kortkamp mot sig själv? 

 Det finns en djungel av patienser att hitta på internet. Ett tips på en bra och gratis sida och app är Microsoft Solitaire collection. Där kan du hitta en rad olika patienser och det publiceras nya utmaningar varje dag. Patienssamlingen finns som app att ladda ned till telefoner och paddor, samt att köra på datorn.  Ladda ner appen här: 

    

 Vill du hellre spela hemma på ett bord med en vanlig kortlek? På sidan www.kortspel24.se/patiens/  kan du hitta spelregler till ett antal klassiska patienser. 

 Hjärngympa

Lösningen på förra veckans klurighet var talet 14. Berit Eriksson var snabb i både huvudet och mejlandet och kan denna vecka titulera sig som ett äkta Göteborgs Geni! För oss andra kommer lösningen här: 

 

 Vi kastar in en till luring. Vilka två djur ser du på bilden? 


 

 Maila ditt svar till senior@centrum.goteborg.se  

 Och slutligen, på tal om detta med tid. Den här killen har utan tvekan använt alla timmars väntan på ett kreativt sätt.  

Tricksande i 70 steg 

Hoppas att ni, även om ovanstående lösning nog får ses som överkurs, hittar era egna metoder för att fylla tiden med mening. 

För mer information om covid-19 och det aktuella läget, besök Göteborgs stads webbplats  www.goteborg.se/vihallerdistansen eller folkhälsomyndigheten på www.folkhalsomyndigheten.se 

 Glöm inte att skicka in era bidrag till våra tävlingar. Vi hörs om en vecka! 

 Med vänliga hälsningar 

Hälsofrämjande- & förebyggandeenheten, Stadsdelsförvaltningen Centrum 

 Telefon: 031 - 365 78 26 

E-post: senior@centrum.goteborg.se 

www.goteborg.se/senioricentrum  

 www.goteborg.se/motesplatscentrum 

www.goteborg.se/traffpunktframnas 

www.goteborg.se/traffpunktguldheden 

www.goteborg.se/verket 

 Poängpromenader 

Längs åarna 

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar. 

 

 Guldhedsturen 

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.