Nu ökar vi takten

Publicerad 7 september 2020

Nyhetsbrev v. 37: Corona hit och Corona dit - nu satsar vi framåt istället! Våra utomhusaktiviteter fylls på i rask takt och vi tycker att det är så skoj att många av er redan deltagit på det vi kört igång. Denna vecka är det parra-walk som startar upp. Men vad sjutton är det egentligen?

Hej

Corona hit och Corona dit - nu satsar vi framåt istället! Våra utomhusaktiviteter fylls på i rask takt och vi tycker att det är så skoj att många av er redan deltagit på det vi kört igång. I slutet av detta brev kommer en komplett lista av alla aktiviteter vi har igång just nu. Mycket nöje!

Glöm inte bort att du under kontorstid kan nå oss på telefonnummer 031-365 78 26 om du har funderingar kring vår verksamhet.


Vi pratar om livet

Är du man över 60 år och vill vara en del av att minska ensamhet, social isolering och psykisk ohälsa bland äldre? Hjärnkoll söker dig som har egen erfarenhet av oro, ensamhet och nedstämdhet, och som vill bli ambassadör och samtalsledare för en grupp vid namn Vi pratar om livet. https://hjarnkoll.se/vi-pratar-om-livet

För mer information kontakta:

Julia Persson
Samordnare Hjärnkoll i Västra Götaland
Telefon: 0725-00 58 22
Mejl: julia@nsphig.se


Ny årskalender mot fallolyckor
Årskalendern som hjälp att förebygga fallolyckor för 2021 är klar: Den finns
i lager och går att beställa kostnadsfritt från Socialstyrelsen.
https://www.harochnu.se/ny-arskalender-mot-fallolyckor/


Veckans kluring

Förra veckans gåta löd:

Stefan Löfven står bakom Angela Merkel och Angela Merkel står bakom Stefan Löfven. Hur är det möjligt?

Svar: De står rygg mot rygg.

Några var ni som lyckades knäcka gåtan! Efter lottning kan Lisbeth Bengtsson titulera sig som veckans Göteborgs-snille.
Vi kör en kluring denna gång:

 Maila ditt svar till senior@centrum.goteborg.seGratis digitalt stöd

För dig över 65 år som vill bli mer digital. Få gratis digitalt stöd av Göteborgs Stad. Det går bland annat att få tips på sociala aktiviteter, appar och hur man bäst googlar.
Måndag-Onsdag kl. 8.30-12.00 på telefonnummer 031-365 85 15 

 

Digitalt berättarcafé

Onsdag 7 oktober klockan 18.30-20.00


Göteborgs stadsbibliotek i samarbete med Folkuniversitetet Göteborg bjuder in till digitalt berättarcafé. Konceptet bygger på förutsättningslösa samtal där vi delar berättelser om barndomsminnen, sägner, anekdoter och rent hittepå med mera.

 Mötet sker via Teams, anmäl dig genom att skicka mejl till:

arrangemang@kultur.goteborg.se
så svarar de med en länk och instruktioner.Ord, ord, bild – alla har vi vår berättelse

Fortsätt att skriva och skicka in era texter om livet i Coronatider. Vad känner just du att du skulle vilja förmedla? Skicka in ditt bidrag till oss på senior@centrum.goteborg.se Det behöver inte vara långt. Poesi, sorg eller humor – alla ord är tillåtna. Har du svårt att formulera dig med text är bild ett fantastiskt alternativ. Skicka in en bild, skapa ett konstverk och fota av, här finns det inga gränser! Tänk om vi till och med på sikt kan skapa ett verk av texter tillsammans!

Den här veckan är det P. Pettersson som bidrar med sina tankar:


Sommar går mot höst
I mörker snart vi treva
Ring, ring en röst
Som får mig orka leva

Inga ord, endast andetag
Förväntan, spänd och njutbar
Känslomässigt välbehag
-Hej Morfar


Coronaknåp
Östra Göteborg har skickat ut en coronaknåps-utmaning till övriga Göteborg. Självklart antar vi utmaningen!
Utmaningen går ut på att skapa ett konstverk i klassisk lappteknik. Vi kommer samla in olika bitar, de skall vara 15x15 cm, och skapar ett magnifikt konstverk som vi sätter upp någonstans i Centrum.
Bitarna har inga gränser i vare sig material eller teknik. Sticka, virka, tälj, måla på papper, makramé eller kanske sy en dikt på en tygbit. För mer information ring Carina Södergren tel: 076-1252197

Skicka eller lämna in ditt bidrag till:
Carina Södergren
Karl Gustavsgatan 65
411 31 Göteborg


Pyssel på Landala torg
Lördag 12 september klockan 11-14

Göteborgslokaler anordnar ett pyssel med återbrukstema på Landala torg.
Lär dig makramé och vik din egen kruka av tidningspapper.

Personal och material finns på plats och självklart är det coronasäkrat med munskydd, handsprit och handservetter.

Fem frågor från Freddan

Freddan tackar och bockar för alla glada tillrop samt tar till sig förbarmandet angående vilket lag han håller på. Han låter hälsa att han uppskattar göteborgarnas storhet i att inte förakta lag utanför Göteborg utan endast se ner på dem med glimten i ögat. Just det, en vinnare har vi ju också. Grattis Evald Birgersson. Välkommen till Mötesplats-Kulturhus, Karl Gustavsgatan 65, för att hämta ditt pris.


Poängpromenad - Rätt rad och veckans vinnare

Härligt med alla svar vi får in, och otroligt imponerande vilka kunskaper ni besitter! Flera av er hade alla rätt så vi lottade. Vinnare denna gång blev Ingela Runo med vänner. Snyggt jobbat! Ett pris väntar som vanligt på Mötesplats-Kulturhus på Karl Gustavsgatan 65.

 

Den rätta raden för v36 lyder:
1, X, 2, X, X, X, 1, X, 2, 2 Utslagsfråga: 25 Stycken


Här följer en lista på samtliga aktiviteter som vi bjuder på denna vecka. Hoppas du vill komma, och glöm heller inte att skicka in dina bidrag till våra tävlingar. 

Vänligen notera att det är föranmälan till alla aktiviteter, inga undantag förutom till poängpromenaden. Detta är för att vi ska kunna följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer på alla våra aktiviteter .

  • Vi håller avstånd till varandra.
  • Stanna hemma om du är sjuk.
  • Du som deltar behöver känna dig helt frisk och inte ha några förkylnings- eller influensasymptom.
  • God handhygien

Tillsammans kan vi bromsa smittan och genomföra säkra aktiviteter!

 


Skulpturvandring i Centrum 
Onsdag 9 september kl. 10-11 

Vilka av stadens alla offentliga konstverk och skulpturer känner du till? Följ med på vandring och bekanta dig med fem av dem! Vi utgår från Kapellplatsen och går in på Chalmersområdet. Sträckan är på ca en kilometer med en liten backe men i övrigt platt mark. Vi samlas på Landala torg 9.55 och kommer tillbaka senast kl. 11.  

Max 6 deltagare, föranmälan via telefon till 031 – 365 76 90

 


Balansträning utomhus på Verket
Torsdagar kl. 11 och 13

Äntligen är Verkets populära balansträning tillbaka igen. Som vanligt är det styrke- och balansträning enligt HIFE-konceptet som gäller. Med anledning av Covid-19 håller vi till utomhus på gårdsplanen utanför Verket, Lilla Stampgatan 1a.
Passen leds av Susanne Olausson.

Max 8 deltagare per tillfälle, föranmälan via telefon till 031 – 731 50 74

 


Parra-walk - Hälsans stig
Fredagar kl. 9-10:15

Ordet parra tycks vara ett ord som bara finns i göteborgskan. Det betyder ’fart, hastighet’.

Det är precis så vi tar oss igenom Hälsans Stig vid Mossen i 4,2 km. Detta är passet för dig som vill promenera lite snabbare!  Kläder efter väder och något att dricka rekommenderas.

Vi samlas vid hållplats A, till höger om Chalmers huvudingång.
Max 8 deltagare, föranmälan via telefon till 031 – 365 78 26

 

 

Qigong utomhus på Verket

Fredagar kl. 11

 Vi kombinerar långsamma och mjuka rörelser med andning och koncentration. Övningar görs stående. Alla är välkomna oavsett kunskaper. Utbildad ledare Amela Sako

Max 8 deltagare, föranmälan via telefon till 031 – 365 78 71.

 


Utomhusfika på Verket

Fredag 4 augusti kl. 11-12 och 13–14

 Sugen på kaffe och goa samtal? Då är du välkommen till Verket, Lilla Stampgatan 1a, för en stund med social gemenskap. Med anledning av Covid-19 håller vi till utomhus på gårdsplanen. Tält finns på plats som skydd för sol och lättare regn.

Vi bjuder på kaffe, eventuellt fikabröd tas med av deltagaren själv och får, med anledning av smittskyddsrutiner, inte delas med andra.
Max 6 deltagare per tillfälle, föranmälan via telefon till 031 – 365 78 68


Boule i alla väder – Mötesplats-Kulturhus 
Fredagar kl. 11.30-12.30

Vi trotsar vädrets makter och kör utomhusboule på Karl Gustavsgatan 65. Kläder efter väder. Inga förkunskaper behövs. Föranmälan via telefon till 031- 365 76 90 

 


Poängpromenad när du själv har tid och lust!

 Utmana dig med knepiga frågor och få frisk luft och motion på köpet! Det finns två rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet alternativt Guldhedsturen. Samma frågor och samma tävling på bägge.

 

Från och med måndag kl:13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut, denna vecka är det Konstmuseet som gjort frågorna.
Svar mejlar du som vanligt till senior@centrum.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, Lilla Stampgatan 1a, eller Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1. Skriv gärna vilken runda du gått när du skickar in dina svar.
Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt. Kartor och väganvisningar hittar du längst ner i det här mejlet.

 

Längs åarna

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar.

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 

Guldhedsturen

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.

 

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

 

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggandeenheten, Stadsdelsförvaltningen Centrum

Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@centrum.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum