Hjärngympa, Göteborgshistoria och mycket mera!

Publicerad 6 juli 2020

Nyhetsbrev v 28: Vi på Hälsofrämjande och Förebyggandeenheten fortsätter med att erbjuda seniorer på olika aktiviteter bland annat, Poängpromenader, Hjärngympa, Göteborgshistoria och annat

Hej

”Visst finns det mål och mening med vår färd, men det är vägen som är mödan värd”.

Hade hon rätt Karin Boye? Är det resan framåt som betyder något snarare än målet? Hennes ord handlar om livserfarenheten, att alla resor vi gör lär oss något viktigt. Kanske är det så med den här tiden vi gått igenom nu? Det är många som uttrycker hur den här tiden fått dem att åter upptäcka alla de värden som är så viktiga i livet men som vi ibland glömmer bort. Att skratta. Att visa kärlek till varandra. Att njuta av det som faktiskt bjuds oss snarare än att fastna i de små motgångarna.

Glöm inte bort att du under kontorstid kan nå oss på telefonnummer 031-365 78 26 om du har funderingar kring vår verksamhet.

Ord, ord, bild – alla har vi vår berättelse

Fortsätt att skriva och skicka in era texter om livet i Coronatider. Vad känner just du att du skulle vilja förmedla? Skicka in ditt bidrag till oss på senior@centrum.goteborg.se Det behöver inte vara långt. Poesi, sorg eller humor – alla ord är tillåtna. Har du svårt att formulera dig med text är bild ett fantastiskt alternativ. Skicka in en bild, skapa ett konstverk och fota av, här finns det inga gränser! Tänk om vi till och med på sikt kan skapa ett verk av texter och bilder tillsammans!En liten vacker dikt av Harry Martinsson som passar bra i dessa tider skickar

Ann Mari Dybeck

 Anna- Bella Johansson delar med oss en fin bild med en bra text

En bild som visar reptil, djur, sköldpadda

Automatiskt genererad beskrivning

 Upptäck Göteborg på digital stadsvandring

Brukar du, som så många av oss andra, mest hålla till i dina invanda gamla kvarter? Ta då en digital stadsvandring! Klicka in på Upptäck Göteborg
och vandra runt bland stadens gator och torg samtidigt som du lär dig mer om så skilda platser som Arendalsvarvet, Beryllgatan, Broströmsföretagen, Dalheimers hus, Handelshögskolan eller Hjällbo kyrka.

Hjärngympa

Svaret på förra veckans kluring låg inte i sifferkombinationen utan i stavningen av misstaget. Ett litet s hade glömts bort.

Lotten avgjorde igen och Louise Heime kan titulera sig som veckans Göteborgs-snille.

 Vi kastar in denna kluring denna veckan. Vilka tre personer finns på bilden?


En bild som visar person, man, inomhus, bord

Automatiskt genererad beskrivning

 Maila ditt svar till senior@centrum.goteborg.se

 Veckans checklista

Promenera utomhus minst 3 gånger.

Ringa en ungdom  

Städa

Göra tåhävningar innan jag äter

Stå upp när jag pratar telefon

Uppstigning, måltider och sänggående vid samma tidpunkter

 Göteborgshistoria

Från paradtorget Götaplatsen till mer undanskymda, men fortfarande pampiga, platser som Plaskedammen och Kungsladugårdsskolan – väg- och vatteningenjören Albert Lilienberg har lämnat många avtryck i den göteborgska geografin.  Läs mer HÄR

 Poängpromenad när du själv har tid och lust!

Härligt med alla svar vi får in, och otroligt imponerande vilka kunskaper ni besitter! Flera av er hade alla rätt så vi lottade. Vinnare denna gång blev Inger Lundin. Ett pris väntar som vanligt på Mötesplats-Kulturhus på Karl Gustavsgatan 65.

Den rätta raden för v27 lyder:

2, 1, 1, X, 1, 1, 1, X, X, X Utslagsfråga: 80

 Som tidigare finns det två rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet alternativt Guldhedsturen. Samma frågor och samma tävling på båda, men med två rundor att välja på. Bestäm själv vilken du vill gå, eller varför inte traska båda bara för motionens skull 😊.

 Från och med måndag 13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut, denna gång med tema Gott och Blandat. Svar mejlar du som vanligt till senior@centrum.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, lilla Stampgatan 1a, eller Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1. Skriv gärna vilken runda du gått när du skickar in dina svar. Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt. Kartor och väganvisningar hittar du längst ner i det här mejlet.

 För mer information om covid-19 och det aktuella läget, besök Göteborgs stads webbplats eller folkhälsomyndigheten.

Poängpromenader

Längs åarna

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar.

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 Guldhedsturen

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.

 

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 

 Glöm inte att skicka in era bidrag till våra tävlingar. Vi hörs om en vecka!

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggandeenheten, Stadsdelsförvaltningen Centrum

Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@centrum.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum  

www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket