Digital bokcirkel!

Publicerad 30 augusti 2021

Nyhetsbrev v. 35: Information om höstaktiviteter. Månads hälsoråd, Lös veckans kluring! Digitala aktiviteter. Läs mer om detta och lite till i vårt nyhetsbrev!

Hej,

Snart kommer våra höstaktiviteter i gång. September och oktoberprogrammet är färdigt med ett fint utbud. I slutet av nästa vecka har ni möjlighet att komma och hämta program på Mötesplats- kulturhuset eller på Verket

Ring för mer information på telefonnummer: 031- 365 78 26.

▪ Håll avstånd.

▪ Undvik trängsel.
▪ Minska dina kontakter.


Du gör skillnad! 

September månads hälsoråd

Du kan äta det mesta när du blir äldre. Men om din hälsa är sämre kan du behöva tänka på vissa saker.

Listeria är en bakterie som kan finnas i mat. Om du är aktiv och frisk behöver du troligtvis inte tänka på att undvika listeria. Men en infektion kan bli allvarlig för den som har nedsatt hälsa.

  • Ät vakuumförpackad gravad eller rökt lax och olika köttpålägg inom en vecka från förpackningsdag eller värm så att den blir rykande het.
  • Förvara kylvaror i kylskåp i högst 4 grader celcius.

Norovirus

  • Koka frysta, importerade hallon i minst en minut

Källa: Livsmedelsverket

Senior i Centrum ❤

Göteborg ska vara en bra stad att åldras i. Vi på Hälsofrämjande- och förebyggandeenheten erbjuder dig som är senior och bor i stadsdelen Centrum gemenskap samt hjälp och stöd som underlättar din vardag. På vår hemsida Senior i Centrum hittar du mer om oss och vad vi har att erbjuda dig. Där hittar du också alltid veckans och tidigare nyhetsbrev. Kika in och läs mer på: Senior i Centrum - Göteborgs Stad (goteborg.se)

Veckans kluring

Dags att klura på igen – denna gång genom att plocka bort pinnar!

140402 Pinnar

Lösning på förra veckans kluring

Visa källbilden

Först behöver man räkna ut vad varje djur väger för sig.

Eftersom 3 kaniner tillsammans väger 12 kg så väger varje kanin = 4 kg.

Eftersom ankan plus en kanin väger 5 kg så väger alltså ankan = 1 kg.

Grisen väger = 100 kg eftersom ankan väger 1 kg och svaret efter subtraktionen på tredje raden blir 99 kg. Med denna fakta på bordet blir fjärde och sista raden ganska enkel. 1+4+100. Svaret är alltså 105!

Digital bokcirkel

Du kan anmäla dig till samtliga tillfällen av Anne Swärd eller välja de böcker/tillfällen som passar dig.

För att delta behöver du ha tillgång till en dator eller surfplatta med internetuppkoppling.

Samtliga böcker finns att låna på biblioteket.

Samtliga finns också tillgängliga som e-böcker i vår app Libby.   

Modersmjölken finns även som e-ljudbok.

Anmäl dig Mötesplats — Kulturhus

Telefon: 031-365 76 90 eller 031-365 78 26

I samarbete med Guldhedens bibliotek

Digital Qigong

Onsdagar kl. 11-11.30
Varje onsdag erbjuder vi digital qigong för dig som vill träna tillsammans med andra. Qigonggruppen träffas digitalt genom Teams och leds av utbildad ledare. Qigong är ungefär 30 minuter där vi kombinerar långsamma och mjuka rörelser med koncentration och andning. Inga förkunskaper krävs. Vill du vara med? Skicka ett mejl till: amela.sako@aldrevardomsorg.goteborg.se så får du inbjudan.

Det är bra om du laddar ned appen Microsoft Teams till din smarttelefon, surfplatta eller dator som du vill använda vid Qigong. Vid frågor och funderingar, kanske hjälp att komma i gång med app, ring till Amela på 031-365 78 71.

Poängpromenad – Rätt rad och veckans vinnare

Härligt kämpat som vanligt! Vinnare denna vecka blev Eva& Anders Hendèn. Grattis! Välkommen förbi Karl Gustavsgatan 65 eller Lilla Stampgatan 1a för att hämta ett litet pris, på följande tider: Måndag och fredag kl. 9-12, samt onsdag kl. 13-15.

Den rätta raden för v. 34 lyder: 2. 1. X. 1. 2. 1. X. X. 1. 2

Utslagsfråga: En gris

Denna vecka är temat Hisingen. Bara ut och knata, men så klart med gott avstånd till varandra om ni är flera. Tänk på att bara gå promenad i ert närområde så att ni undviker att åka kollektivt.

Ta hand om er riktigt ordentligt så hörs vi snart igen!

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggande, stadsområde Centrum
Äldre- samt vård och omsorgsförvaltningen

Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket

Poängpromenad när du själv har tid och lust!

Poängpromenaden kör på som vanligt, det är bara ut och traska!

Utmana dig med knepiga frågor och få frisk luft och motion på köpet! Det finns tre rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet, Guldhedsturen och Mossen. Samma frågor och samma tävling på alla.

Från och med måndag kl:13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut. Svar mejlar du som vanligt till senior@aldrevardomsorg.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, Lilla Stampgatan 1a, Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1 eller Mötesplats-Kulturhus, Karl Gustavsgatan 65.

Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt.

Kartor och väganvisningar:
Längs åarna

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar.

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

Guldhedsturen

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

Mossen

Starten går från Fysiken på Gibraltargatan och tar oss genom det natursköna Mossen-området runt Mossens idrottsplats för att nå målet som ligger nära Pilbågsgatans hållplats.