Coronaknåp!

Publicerad 8 juni 2021

Nyhetsbrev v. 23; Träffpunkter och mötesplatser för seniorer öppnar upp under trygga former. Det innebär att vi nu kommer att erbjuda aktiviteter för grupper på max åtta personer samt att det sker utomhus. Juni månads hälsoråd, Coronaknåp med mer hittar du på vårt nyhetsbrev.

Hej,

Träffpunkter och mötesplatser för seniorer öppnar upp under trygga former

Vad betyder öppna upp under trygga former? För träffpunkter och mötesplatser inom Göteborgs Stad som vänder sig till personer över 65 år betyder det att vi nu kommer att erbjuda aktiviteter för grupper på max åtta personer samt att det sker utomhus.

Oavsett vilket, kom ihåg:

▪ Håll avstånd.
▪ Undvik trängsel.
▪ Minska dina kontakter.


Du gör skillnad! 

Juni månads hälsoråd 

Förra månaden handlade rådet om hur du kan tänka kring kosten om du har nedsatt aptit. Juni månads hälsoråd vänder sig istället till dig som har fortsatt god aptit. Då är rekommendationen att fortsätta utgå ifrån Livsmedelsverkets vanliga kostråd. Här är en bild som illustrerar de råden.  

  

Källa: Livsmedelsverket  


ANDNING

Känn andningen

INSTRUKTIONER: Övningarna har för avsikt att skapa ett lugn genom att fokusera på andningen. Övningarna kan göras med öppna eller slutna ögon. Du väljer vad som känns bäst för dig. Du ska inte påverka din andning på något sätt, utan att du ska låta den vara precis som den är.

*Variant A

Luta ryggen mot ett träd. Låt händerna hänga avslappnat längs sidorna. Stå lugnt och stilla och känn din andning. Njut av lugnet runt omkring dig.

* Variant B

Ställ er parvis med ryggarna tätt mot varandra. Stå lugnt och stilla och känn varandras andning.

Variant C

Ställ er i en ring så att alla har ryggen vänd inåt ringen. Ta ett par djupa andetag genom näsan. Andas in frisk luft och känn hur axlarna sjunker ner för varje utandning. Lyft båda axlarna högt upp mot öronen och håll dem där i fem sekunder. Håll andan. Andas ut genom näsan och släpp ner

* Variant D

Stå tätt i ring med ryggarna inåt ringen. Låt dina axlar tryckas tätt mot grannarnas. Stå stilla och känn grannarnas andning.

   Källa: Chilla ute-Inspiration för utevistelse. Folkhälsan  
Coronaknåp

Nu är det dags igen för Coronaknåp och hoppas att du är redo för att ta sig tid att skapa. Temat är: VÄNTAN/ DRÖMMAR/ SAKNAD/ HOPP

Vill du vara med och ställa ut dina alster? Bidragen kan vara skapande i olika material och hantverkstekniker.

Frågor eller funderingar? Vill du ha ditt konstverk tillbaka?

Telefon: 031-365 78 71 eller 031-365 78 97

E-post: senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

Lämna ditt bidrag senast den 24/8

på Mötesplats-Kulturhus, Karl Gustavsgatan 65.

Tisdagar kl. 11.00 - 15.00

Digitala samtal med Sjöfartsmuéet Akvariet

Samtalen äger rum tisdagar kl 14.00 på Microsoft Teams. Hör av dig till Carina Södergren för mer information och anmälan, på 031-365 76 90.

I morgon, tisdag 25 maj har ni möjlighet att få samtala kring hur det var med social distans på 1800-talet. Tillsammans med Ninna från Sjöfartsmuséet Akvariet får vi höra om Känsö karantän, ett kulturminne från 17- 1800-talet och andra epidemier. Vad gjorde man på Känsö- och fungerade karantänen för att hålla sjukdom borta? Vilka sjukdomar drabbades man av? Kan vi jämföra nu och då? Har vi lärt oss något av historien?

 Digital Qigong

Onsdagar kl. 11-11.30
Varje onsdag erbjuder vi digital qigong för dig som vill träna tillsammans med andra. Qigonggruppen träffas digitalt genom Teams och leds av utbildad ledare. Qigong är ungefär 30 minuter där vi kombinerar långsamma och mjuka rörelser med koncentration och andning. Inga förkunskaper krävs. Vill du vara med? Skicka ett mejl till: amela.sako@aldrevardomsorg.goteborg.se så får du inbjudan.

 

Det är bra om du laddar ned appen Microsoft Teams till din smarttelefon, surfplatta eller dator som du vill använda vid Qigong. Vid frågor och funderingar, kanske hjälp att komma i gång med app, ring till Amela på 031-365 78 71.

Digital gympa med Susanne

Torsdagar klockan 11 - 11.30 kör vi balans, puls och styrka till härlig musik. inga förkunskaper krävs. Vill du delta? Mejla till susanne.olausson@aldrevardomsorg.goteborg.se så får du en inbjudan via e-post. Behöver du hjälp med att ladda ner teams eller få det att fungera på bästa sätt, ring gruppledare Susanne på telefonnummer 031- 731 50 74 så guidar hon dig.

Veckans kluring

Men vad sjutton är detta, ni är ju löjligt smarta ni seniorer i Centrum!

En bild som visar text, clipart

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

 

 

 

Skicka ditt svar till senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

Poängpromenad - Rätt rad och veckans vinnare

Härligt kämpat som vanligt! Vinnare denna vecka blev Christer Fors. Grattis! Välkommen förbi Karl Gustavsgatan 65 eller Lilla Stampgatan 1a för att hämta ett litet pris, på följande tider: Måndag och fredag kl 9-12, samt onsdag kl 13-15.

Den rätta raden för v22 lyder: 2. 1. 2. X. X. X. 2. 1. 1. X

Utslagsfråga: 37487

Denna vecka är temat Gissa huvudstaden. Bara ut och knata, men så klart med gott avstånd till varandra om ni är flera. Tänk på att bara gå promenad i ert närområde så att ni undviker att åka kollektivt.

Utifrån önskemål kommer här föregående veckas frågor och alternativ:

1. Huvudpersonen i "Allt som återstår" är Emma, Elins mammas farmor. Var utspelar

sig merparten av berättelsen?

 1. Göteborg

 X. Trollhättan               

 2. Orust       

 2. Stewe Claeson var rektor för en känd folkhögskola. Vilken?

1. Nordiska folkhögskolan                

 X. Göteborgs folkhögskola              

 2. Dalslands folkhögskola

 3. Henning Mankell startade ett Bokförlag. Vilket?

1. Atlantis

X. Modernista

2. Leopard

4. Karin Boye som föddes i Göteborg. Var i Göteborg hittar vi

hennes staty?

1. I Brunnsparken

X. På avenyn   

 2. I trädgårdsföreningen   

5. Viveca Lärn föddes och växte upp i Göteborg.

Hon skrev också den omåttligt populära roman-

kvartetten som också blev tv-serie om livet på;

1. Solön

X. Saltön

2. Saltholmen

6. En berättelse för Selma Ottiliana Lovisa Lagerlöf utspelar sig på västkusten, närmare bestämt på Solberga prästgård. Vilken av dessa är det?

1.Kejsarn av Portugallien

X. Herr Arnes penningar  

2. Gösta Berlings saga  

7. Vilket kom att bli Ivar Arosenius mest kända och älskade verk?

1. Prinsarnas blomsteralfabet          

X. Olles skidfärd           

2. Kattresan   

8. Carin Hjulström har skrivit flera böcker i sin serie om Frida Fors. Den första delen “Finns inte på kartan” kom 2009. Vad har huvudpersonen för yrke?

1. Journalist                  

X. Läkare   

2. Regissör

9. Christina Lilliestierna, krigsreporter och författare. Den är skriven av en journalist som också är från Göteborg. Vem?

1. Chris Forsne             

X. Karin Bojs                

2.  Anita Goldman         

10. I Marie Hermansson senaste roman “Den stora utställningen” använder hon sig av en verklig historisk händelse, på vilken hon bygger vidare sin fiktiva historia. Vilken händelse är det?

1. Världsutställningen i Paris 1889

X. Jubileumsutställningen i Göteborg 1923

2. Venedigbiennalen 1910

Utslagsfråga:

Hur många böcker lånade Guldhedens bibliotek ut 2020?

Ta hand om er riktigt ordentligt så hörs vi snart igen!

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggande, stadsområde Centrum
Äldre- samt vård och omsorgsförvaltningen

Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket

 Poängpromenad när du själv har tid och lust!


Poängpromenaden kör på som vanligt, det är bara ut och traska!

Utmana dig med knepiga frågor och få frisk luft och motion på köpet! Det finns tre rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet, Guldhedsturen och Mossen. Samma frågor och samma tävling på bägge.

 Från och med måndag kl:13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut. Svar mejlar du som vanligt till senior@aldrevardomsorg.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, Lilla Stampgatan 1a, Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1 eller Mötesplats-Kulturhus, Karl Gustavsgatan 65.

Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt.

Kartor och väganvisningar:


Längs åarna

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar.

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 

Guldhedsturen

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

Mossen

Starten går från Fysiken på Gibraltargatan och tar oss genom det natursköna Mossen-området runt Mossens idrottsplats för att nå målet som ligger nära Pilbågsgatans hållplats.