Cirkel och samtalsgrupp med Hälsolots

Publicerad 22 februari 2021

Nyhetsbrev v. 8; Pippi Långstrump har ett enastående sätt att se på lärande: “Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert.” Varför inte ta med dig Pippis ord och testa digital kommunikation? Läs mer i vårt nyhetsbrev.

Hej

Pippi Långstrump har ett enastående sätt att se på lärande: “Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert.” Den här tiden vi befinner oss i just nu har prövat oss på många sätt och har utan tvekan inneburit att vi fått lära oss nya saker och nytt sätt att leva. Kanske har du fått lära dig hur man deltar i ett videosamtal, eller kanske skulle du vilja lära dig. Ta med dig Pippis ord och ge det flera försök. Här kommer lite hjälp på vägen samt lite tips på digitala aktiviteter. Och lite annat smått och gott!

Kom igång med videosamtal – alla kan lära sig!

Det har väl knappast undgått någon att pandemin har gett det digitala pratet en rejäl knuff i baken. Du som ännu inte satt igång men är nyfiken på videosamtal, klicka in på Dataprata - Lär dig kommunicera över internet med vänner och anhöriga och häng med.

Vi snackar böcker - läs, läs, läs!

Nu på torsdag 25 februari kl 14.00 drar vi igång digital bokcirkel tillsammans med Guldhedens bibliotek! Tre böcker är utsedda till vårens omgång. Läs en eller flera av de och dela upplevelsen med andra! Först ut är bästsäljaren ”Allt jag fått lära mig” av Tara Westover. Därefter ”Stoner” av John Williams och slutligen ”Dagar utan slut” av Sebastian Barry.

Hör av dig till Agneta Mattiasson på 031-365 78 26 för mer information och anmälan.

Nyfiken på Mariebergs kyrkogård och vad den kan berätta?

På en kyrkogård kan man ströva och njuta av stillhet och lugn. Man kan också titta på gravstenar och fundera över vad de säger om den begravda människan och om samhället. Mariebergs kyrkogård berättar om ett sjöfartssamhälle på 1700-och 1800-talet men med några udda inslag. Vi tittar närmare på några öden från olika tider.

Sjöfartsmuséet Akvariet bjuder återigen in till digitalt samtal. Med detta tema är tiden 14.00 den 23 februari samt den 2 mars.

Hör av dig till Carina Södergren på 031-365 76 90 för mer information och anmälan. Anmälan sker till varje tillfälle.

Vill du prata med oss?

Glöm inte att du på kontorstid alla helgfria vardagar kan nå oss på telefonnummer 031-365 78 26 om du har funderingar kring vår verksamhet eller bara vill prata en stund. Kanske känner du någon som inte får vårt nyhetsbrev men som också vill prata lite? Dela gärna med dig av vårt telefonnummer!

Göteborg 300 (eller var det 400…?) år!

Att vår stad blir gammal gubbe (eller gumma) i år har väl knappast ingen missat. 400 stolta år har den här stan på nacken. 400-årsjubileet fick som bekant skjutas upp lite men kommer bli storlaget. Men visste du att även Götets 300-årsjubileum var något alldeles extra, och att en hel del av det som vi i dag tar för givet som Liseberg, Götaplatsen och Botaniska trädgården kom till tack vare födelsedagen 300 år. Klicka in dig på länken nedan och lyssna.

Göteborg 400 år – 15/2: Göteborg 300 år blev en jättesatsning - P4 Göteborg | Sveriges Radio

Framtidsfullmakt – vad är det och varför angår det oss alla?

Framtidsfullmakt är ett avtal för att underlätta situationen för dina nära och kära om du i framtiden inte skulle kunna fatta egna beslut. Det kan till exempel handla om att du drabbas av demenssjukdom, annan svår sjukdom eller plötslig olycka. Avtalet förekommer ofta som ett alternativ till god man eller förvaltare. Bank- och finanspodden ger oss en lektion.

Bank och finanspodden - Framtidsfullmakt

Cirkel och samtalsgrupp med Hälsolots

Visste du att Hälsolots i Centrum Majorna-Linné erbjuder samtalsgrupper och cirklar online under våren?

Närmast i tiden ligger en samtalsgrupp i existentiell hälsa som startar 3 mars:

Existentiell samtalsgrupp - online | Hälsolots (halsolots.se)

samt en Biblioterapeutisk läsecirkel som leds av två bibliotekarier och startar 9 mars:

https://www.halsolots.se/kalender/biblioterapeutisk-lasecirkel-1

Om du önskar hjälp med det tekniska så erbjuder Hälsolots ett valfritt test-tillfälle innan kursstart.

Äldrevägledare hos teckenspråksforum

Du som är döv och över 65 år eller anhörig kan få hjälp av en teckenspråkig Äldrevägledare. Äldrevägledaren kan vara en länk mellan dig och de du behöver komma i kontakt med.

Telefon: 031-367 90 75. Sms: 0702-10 37 42.

Videosamtal via FaceTime och WhatsApp.

E-post: aldrevagledare@socialresurs.goteborg.se

Bildtelefon: 0406147869@t-meeting.se

Veckans kluring

Denna vecka var ni många som levererade på toppnivå igen. Kul! Frågan var:

Du ska mäta upp exakt 7 liter vatten. Till din hjälp har du en 3-litershink och en 5-litershink. Hur gör du?

Här kommer facit:

Fyll 5-litershink och häll över 3 liter i 3-literhinken. Nu är 2 liter kvar i 5-litershinken. Häll ut vattnet i 3-litershinken och häll de 2 litrarna i 3-litershinken. Fyll nu i 5-litershinken. 5 liter i den stora och 2 liter finns nu i den lilla, vilket ger oss 7 liter.

Veckans snilleutmärkelse går till Anneli Samuelsson. Grattis!

Denna vecka kör vi en mattekluring igen:

Hur många gånger kan man subtrahera siffran 1 från 1111?

Skicka ditt svar till senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

Poängpromenad - Rätt rad och veckans vinnare

Härligt kämpat som vanligt! Vinnare denna vecka blev Berith Englund. Välkommen förbi Karl Gustavsgatan 65 för att hämta ett litet pris.

Den rätta raden för v7 lyder: X, X, 1, 1, X, X, 1, 1, 2, X

Utslagsfråga: 14,9 kilo

Denna vecka är temat Tåg. Bara ut och knata, men så klart med gott avstånd till varandra om ni är flera. Tänk på att bara gå promenad i ert närområde så att ni undviker att åka kollektivt.

Ta hand om er riktigt ordentligt så hörs vi snart igen!

Med vänliga hälsningar

Hälsofrämjande- & förebyggande, stadsområde Centrum
Äldre- samt vård och omsorgsförvaltningen

Telefon: 031 - 365 78 26

E-post: senior@aldrevardomsorg.goteborg.se

www.goteborg.se/senioricentrum

www.goteborg.se/motesplatscentrum

www.goteborg.se/traffpunktframnas

www.goteborg.se/traffpunktguldheden

www.goteborg.se/verket

Poängpromenad när du själv har tid och lust!

Poängpromenaden kör på som vanligt, det är bara ut och traska!

Utmana dig med knepiga frågor och få frisk luft och motion på köpet! Det finns tre rundor att välja på - Längs åarna i Stampenområdet, Guldhedsturen och Mossen. Samma frågor och samma tävling på bägge.

 

Från och med måndag kl:13.00 är den nya poängpromenaden på plats och sitter kvar veckan ut. Svar mejlar du som vanligt till senior@aldrevardomsorg.goteborg.se eller skriver upp på ett papper och lämnar i dörrbrevlådan på antingen Verket, Lilla Stampgatan 1a, Träffpunkt Guldheden, Doktor Weltzins Gata 1 eller Mötesplats-Kulturhus, Karl Gustavsgatan 65.

 

Varje måndag ersätts frågorna med nya. Promenera själv eller med någon du känner, tänk bara på att hålla lite avstånd mellan er om ni är flera. Om någon fråga skulle saknas, meddela oss gärna via mejl eller telefon så sätter vi upp ett nytt exemplar snarast möjligt.

Kartor och väganvisningar:

Längs åarna

Med start i höjd med Valhallabadet, följ Mölndalsån ned till Ågrändsbron, fortsätt över bron och under Ullevigatan och vidare längs Fattighusån, med mål där Stampens kyrkogård slutar.

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 

Guldhedsturen

Med start och mål på Doktor Fries Torg på utsidan av Nordic Wellness, promenera i parken som finns mellan Doktor Heymans Gata och Doktor Saléns Gata.

 

 

En bild som visar text, karta

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

 

 

Mossen

Starten går från Fysiken på Gibraltargatan och tar oss genom det natursköna Mossen-området runt Mossens idrottsplats för att nå målet som ligger nära Pilbågsgatans hållplats.