Nå databaser hemifrån

Vill du läsa senaste numret av en dagstidning eller tidskrift, söka information om ett särskilt ämne eller hitta nya böcker i din favoritgenre? Då kan du använda bibliotekets databaser. Du når alla databaser på biblioteket och flera av dem även hemifrån. Du behöver ditt bibliotekskort med pin-kod. Här hittar du alla databaser uppdelade efter ämne.

Skönlitteratur

Alex - författarlexikon på svenska

Författarlexikon som innehåller presentationer av tusentals skönlitterära författare från hela världen. Här hittar du information om författarnas liv, sätt att skriva samt texter ur deras mest kända böcker. Du hittar också listor på filmade böcker. Sök även litteratur och författare efter genrer, epoker, länder och regioner. Tillgänglig på biblioteket och hemifrån.

Logga in på Alex på biblioteket.

Logga in på Alex hemifrån.


Alex (English) is a selection of mostly contemporary and twentieth century European authors.

Alex (deutsch) Eine Auswahl von Schriftstellern Europas vor allem aus dem 20. Jh. bis zur Gegenwart.

Lyrics - svenska

Lyrikindex som består av hänvisningar till första raden och andra kända rader i svenska dikter. Även dikter i svensk översättning förekommer. En del äldre material finns i fulltext. Tillgänglig på biblioteket. Logga in på Lyrics på biblioteket.

Författare och andra personer

Alex - författarlexikon svenska

Författarlexikon som innehåller presentationer av tusentals skönlitterära författare från hela världen. Här hittar du information om författarnas liv, sätt att skriva samt texter ur deras mest kända böcker. Du hittar också listor på filmade böcker. Sök även litteratur och författare efter genrer, epoker, länder och regioner. Tillgänglig på biblioteket och hemifrån.

Logga in på Alex på biblioteket.

Logga in på Alex hemifrån.

Alex finns även som app att ladda ner från App Store och Google Play. Med den kommer du åt söktjänstens innehåll i din smarta telefon. Du loggar in i appen med ditt bibliotekskortsnummer och pinkod.

Alex (English) is a selection of mostly contemporary and twentieth century European authors.

Alex (deutsch) Eine Auswahl von Schriftstellern Europas vor allem aus dem 20. Jh. bis zur Gegenwart.

Släktforskning

Arkiv Digital - svenska

En släktforskningssöktjänst där Sveriges kyrkoböcker, mantalslängder, domböcker, bouppteckningar, militära rullor med mera finns. Tillgänglig på biblioteket. Starta programmet AD-Online från Startmenyn och klicka sedan på "Logga in" utan att fylla i något. Se instruktionsfilmer för AD Online!

Släktforskningstips.

SVAR - svenska

SVAR är en släktforskningssöktjänst. Sök i Riksarkivets digitaliserade arkiv efter mantalslängder, kyrkoböcker och folkräkningar med mera. Tillgänglig på biblioteket. Logga in på SVAR på biblioteket.

EmiWeb - svenska

Släktforskningssöktjänst med material om ut- och invandringen till och från Sverige fram till omkring 1950. Här finns främst svenskt, nordiskt och amerikanskt material. Tillgänglig på Stadsbiblioteket 300m2 och Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Logga in på EmiWeb på biblioteket.

Stipendier

Global Grant - svenska och engelska

Stora fondboken online med flera tusen stipendier, fonder och stiftelser i hela världen att söka pengar från. De flesta är från Sverige. Tillgänglig på biblioteket.

Logga in på Global Grant på biblioteket. Logga in hemifrån.

Tips för att söka stipendier.

Naturvetenskap och Medicin

Läkartidningen - svenska

Digitalt arkiv med artiklar från tidningen som finns i fulltext från och med 1996. De flesta vetenskapliga artiklar referentgranskas (peer review) inför publicering. Tillgänglig på Stadsbiblioteket 300m2 och Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Logga in på Läkartidningen på biblioteket.

Historia och Geografi

Fastighetskalendern - svenska

I Fastighetskalendern hittar du information om fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och olika fastighetsförvaltare i Göteborg med omnejd. Du kan söka på gata, ägare, stadsdel, antal lägenheter och kontaktuppgifter med mera. Logga in på biblioteket.

Fredsarkivet vid Folke Bernadotteakademin - svenska

Här hittar du information om Sveriges deltagande i internationella fredsinsatser sedan 1956 fram till idag i ett digitalt arkiv skapat för forskning, studier och utbildning. Kostnadsfri och tillgänglig för alla. Logga in.

Landguiden - svenska

I Landguiden hittar du fakta om alla världens länder, om konflikter och organisationer. I statistikverktyget kan du göra jämförelser mellan länder utifrån olika parametrar, exempelvis livslängd, varuexport, läs- och skrivkunnighet med mera. I kalendariet kan du följa utvecklingen bakåt i ett lands historia. Både texter och statistik uppdateras kontinuerligt av Utrikespolitiska Institutets redaktörer som dagligen följer utvecklingen i världen. Tillgänglig på biblioteket.

Logga in på Landguiden på biblioteket.

Logga in på Landguiden hemifrån.

NE, Nationalencyklopedin - svenska och ordbok på olika språk

Ett stort svenskt uppslagsverk som även har lexikon på 22 språk, korsordshjälp och temapaket om olika ämnen för grundskola och gymnasium. Här finns också atlas, fakta om internationella samarbeten, globala frågor och om länder som du kan jämföra med varandra. Logga in på Nationalencyklopedin på biblioteket. Logga in hemifrån.

Affärssöktjänster

Kompass World Wide med EasyBusiness - svenska och engelska

Affärssöktjänst som ger dig tillgång till information om företag i hela världen. Söktjänsten kan hjälpa dig som inköpare, leverantör och marknadsförare att fatta kvalificerade affärsbeslut. Sök i ett land, en region eller alla 70 länder samtidigt. Du kan söka på exempelvis företagsnamn, geografisk placering, antal anställda och omsättning. För att använda dessa funktioner väljer du verktyget EasyBusiness i menyn högst upp på sidan där det står "Välkommen". Klicka på pilen och välj sedan "Gå till EasyBusiness". Tillgänglig på Stadsbiblioteket 300m2 och Stadsbiblioteket på Götaplatsen.

Logga in på Easybusiness på biblioteket.

Boka visning: finfo@kultur.goteborg.se.

Se instruktionsfilm för EasyBusiness på svenska.

Se instruktionsfilm för EasyBusiness på engelska.

UC webSelect - svenska

Ger dig ekonomisk information om alla svenska företag och organisationer. Du hittar bokslut, nyckeltal, antal anställda, koncernstruktur, UC riskklass, beräknad omsättning och kreditvärdighet. Du kan göra marknadsanalyser, jämföra företag, ta fram kundprofiler och skapa målgrupper efter ditt företags behov. Tillgänglig på Stadsbiblioteket 300m2 och Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Personalen loggar in dig. Boka visning: finfo@kultur.goteborg.se Logga in på UC webselect på biblioteket.

Juridik

Lag & Avtal - svenska

Söktjänsten innehåller artiklar från tidskriften Lag & Avtal, Sveriges största tidning om arbetsrätt, och erbjuder senaste nytt om nya lagar, viktiga avtal, domar, rättspraxis och debatt. Tillgänglig på Stadsbiblioteket 300m2 och Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Logga in på Lag & Avtal på biblioteket.

Rättsnätet Notisum - svenska

Juridiksöktjänst för rättsinformation. Här finns alla svenska författningar, även icke gällande i Svensk författningssamling (SFS). Du hittar information om förarbeten, lagar, rättsfall, EU-rätt, förordningar och myndighetsföreskrifter. Tillgänglig på Stadsbiblioteket 300m2 och Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Logga in på Rättsnätet Notisum på biblioteket.