Barndialog

Barnen på Styrsöskolan upplever Södra Skärgården som tryggt och lugnt men vill gärna ha fler restauranger och butiker på öarna. Det säger elever i årskurs 6 som deltog i en medborgardialog.

I barndialogen i årskurs 6 på Styrsöskolan deltog 13 elever, varav 5 flickor och 8 pojkar. Barnens tankar tas med i det lokala utvecklingsprogrammet för stadsdelen Västra Göteborg.

Här är en sammanställning av barnens tankar och idéer om sitt närområde Södra skärgården:

  • Det finns många badplatser i Södra Skärgården som barnen vistas vid på somrarna. Bland annat Halsvik på Styrsö, Rävholmen, Lökholmen och Vrångöviken. På vintern är det vissa som åker skidor och bygger igloos vid Gretas Lid, en backe inte så långt från Donsöskolan.
  • Många av barnen bor på Donsö och rör sig därför mycket på den ön. Där finns ett aktivt civilsamhälle med bland annat missionskyrkan, som har ungdomsaktiviteter på helgerna och scouterna som bland annat anordnar hajker i området. Det finns också ett stort engagemang inom idrott och sport. Många av barnen spelar till exempel fotboll på Donsövallen och vid Kilen, även om barnen menar att sistnämnda inte används lika mycket längre. På Donsö finns också en idrottshall där det spelas olika typer av sporter.
  • Andra platser på Donsö, som barnen använder, är bland annat en naturslinga som finns längs sydöstra delen av ön i närheten av Myre Vale. Många av barnen går till Willys bowling, vid hamnen, ibland bara för att köpa godis. Donsös hamnfest på somrarna nämns också.
  • En del av barnen åker till Vrångö och köper glass. Annars är det aktiviteter på fastlandet som gäller såsom GS-hallen i Majorna, Friidrottens hus vid Slottsskogsvallen och Påvelunds tennishall. Fiskebäck, Frölunda Torg, Lilla Bommen, Scandinavium, Kungsgatan och Nordstan är andra platser som nämns specifikt för fastlandet. De som har båt gör utflykter till holmarna men också till Smögen, Marstrand och Göteborgs hamn.
  • Cykel och båt är de färdmedel barnen främst tar sig runt med. Annars är det vanligt att man färdas med moped eller golfbil på öarna.
  • Barnen känner sig trygga i Södra Skärgården men nämner att det ibland kan vara läskigt med stora ungdomsgäng som har kalas. Stan eller fastlandet upplevs dock som otryggare då barnen menar att det sker mer brottslighet där.

Barnens egna förslag:

Om ett förslag stöds av flera markeras det med antalet personer inom parantes.

McDonalds på Donsö

McDonalds på Styrsö

McDonalds, drive in med cykel

McDonalds (3)

En riktig glasskiosk (2)

Glasskiosk (2)

Glasskiosk på Donsö

Thai-matrestaurang (5)

Restauranger (2)

Fikaställen (4)

Starbuckscafé eller Espresso house på Styrsö

Tacos

Ta med mat till grillställe så grillar de

Subway

Shoppingcenter (2)

En till affär (2)

Klädaffär, skoaffär

Manikyr

Sportställen på Styrsö

Laserdome

Bowling på Styrsö

Bio (4)

Ishall (1)

Fler badställen

Bro till Vrångö (2)

Broar mellan alla öar, inte till stan

Gymnasium så man slipper åka in till stan när man börjar gymnasiet, och universitet

Mer aktiviteter

Roliga lekplatser