Projekt: Guidade Artscape-turer

Vi vill visa Göteborgs gatukonst för fler! Därför anordnar vi med jämna mellanrum guidade bussturer till Artscape-verken. Våra första bussturer ägde rum under Kulturkalaset 2016 (16-21 augusti 2016). Då avgick sammanlagt tjugo bussturer, där sommarjobbande ungdomar hade utbildats i att guida om verken. Senare under hösten 2016 guidade vi själva bland annat politiker, pensionärer och över 40 stycken skolklasser. Sammanlagt har över 2000 personer åkt med oss. Här nedan kan du se hur det såg ut på de guidade turerna under Kulturkalaset.
Foto: Malin Sandberg

Trycket på biljetter till bussturerna under Kulturkalaset var hårt! Här ringlar kön lång utanför Stora Teatern. Vi släppte biljetterna en timme innan varje avgång – och vi hade fyra avgångar varje dag.

Foto: Daniel Terres

På bilden ser vi två av de sammanlagt sju sommarjobbande ungdomarna, precis innan bussen ska avgå.

Foto: Daniel Terres

Guidning under Kulturkalaset, augusti 2016. Här berättar guiderna om Eines (Storbritannien) verk på Bredfjällsgatan, Hammarkullen. Texten på huset lyder: "Everytime I look up I feel happy, when I look down I´m sad".

Foto: Malin Sandberg

Tre av de sommarjobbande guiderna, tillsammans med den tryckta kartan vi på Urban Konst tog fram i samarbete med Göteborgs 400-årsjubileum och organisationen Göthenburgo.

Foto: Daniel Terres

Ytterligare ett stopp på bussguidningen under Kulturkalaset. På bilden ser vi ett av Ollios verk på Bruksgatan i Majorna. Till vänster om det här finns ytterligare ett verk, som går mer i gult. Vid varje stopp berättade guiderna om konstnären och verket, och passagerarna fick gå av och betrakta samt fotografera verken.

Foto: Daniel Terres

Sammanlagt hade sju ungdomar från olika delar av staden sommarjobb som guider. De anställdes under tre veckor - de första två veckorna var utbildning i ämnet gatukonst och mer specifikt Artscape-festivalen. Under den tredje och sista veckan var det dags att omsätta kunskaperna i praktik!