Konstnären Sens (Mexiko) under Hammarkullen urban art 2017. Foto: Lennart Navarrete

Om Urban Konst

Urban Konst vill att fler ska kunna skapa och ta del av konst i det offentliga rummet. Vi finns som en rådgivande resurs och producerar även projekt i samarbete med andra. Vi finns som rådgivande stöd för dig: konstnär, fastighetsägare, företagare eller annan initiativtagare.

Om verksamheten

Urban Konst är en verksamhet inom Göteborgs Konsthall som skapar förutsättningar för att fler ska kunna ta del av och skapa konst i platser öppna för alla. Alla projekt vi arbetar med sker i samverkan med andra, i stor eller liten skala.

På grund av våra begränsade resurser måste vi prioritera samarbeten i relation till de frågorna vi anser vara viktiga för utvecklingen av den urbana konsten i staden, och som har potential att skapa förutsättningar för fler att ta del av eller skapa konst i det offentliga rummet.

Vi finns som en rådgivande resurs och stöd för dig:

 • privatperson
 • fastighetsbolag
 • offentlig förvaltning
 • eller vem du än är

Vi kan bland annat hjälpa till med frågor kring:

 • samarbeten
 • material
 • regler och lagar
 • kunskapsspridning
 • bygglovsansökningar
 • arvode
 • avtal
Du kan inte söka pengar hos oss.

Vad betyder begreppet urban konst?

Vi använder begreppet urban konst som ett samlingsnamn för graffiti, gatukonst, muralmåleri och andra konstnärliga uttryck i stadsrummet. Men det centrala för oss är inte det specifika uttryckssättet, utan initiativ och viljan att förändra en plats eller situation i staden.

Några exempel på våra samarbetsprojekt och fokusfrågor

Under 2015 och 2016 fokuserade vi på pedagogiska aktiviteter tillsammans med bland annat Ung & Skapande på Röda stens Konsthall, kunskapsspridning och hjälpte andra att producera muralmålningar, exempelvis genom samarbete med Artscape 2016. Vårt huvudmål var att montera ner nolltoleransen mot graffiti i staden samt förändra attityderna hos fastighetsbolag för att göra det lättare för andra att skapa samarbete och få ytor för sina egna projekt.

Under 2017 och 2018 har vi arbetat rådgivande för att stimulera fram nya öppna ytor för fritt skapande och samarbetade med exempelvis Familjebostäder i Bergsjön, Hammarkullen 365 och Kultwatch. Vårt huvudmål var att lära oss mer om nya processer och stimulera fram diskussionen om hur kan gatukonsten behålla någon form av politiskt ställningstagande och vara maktkritisk när den äger rum i legala och organiserade former. Resultatet blev bland annat Hammarkullen Urban Art 2017, Berjöfamet Graffitijam 2017 och Bergsjön Urban Art 2018.

Under 2019 kommer vi att fokusera på att producera nya exempel på processer och konstnärliga projekt som kan få den urbana konsten i staden att fortsätta utvecklas till tredimensionella former, inbegripa sociala möten och vara en förändringskraft i staden. Läs mer och se bilder från våra projekt här!

Hör av dig till Urban Konst

Varmt välkommen att höra av dig med frågor, funderingar eller initiativ!

Daniel Terres, projektledare
daniel.terres@kultur.goteborg.se
031-386 34 86