Filmer och utbildningsmaterial

Här hittar du filmer som beskriver valet till ungdomsfullmäktige. Det går bra att dela filmerna i sociala medier.

Nedan hittar du filmer som du som är lärare eller kontaktperson i skolan kan visa eleverna. Filmerna visar hur ungdomsfullmäktige fungerar och hur det är att vara med i ungdomsfullmäktige.

Filmerna nedan, Kandidera till ungdomsfullmäktige och Rösta i valet till ungdomsfullmäktige kan du gärna använda i sociala medier för att sprida information till ungdomar om ungdomsfullmäktige för att uppmuntra de att kandidera och rösta.

Material som är framtaget för anpassad grund— och gymnasieskola

Filmen ovan är ett digitalt klassrumsbesök där eleverna får träffa Sumeja och Charlie. De berättar om sina erfarenheter om att vara ledamöter i ungdomsfullmäktige och hur man som ung kan påverka. Klassrumsbesöket har utformats efter önskemål från anpassade skolor och från ansvariga pedagoger på skolor. Filmen är tänkt att visas för elever i anpassad grundskola och gymnasieskola. Filmen innehåller frågor som eleverna kan arbeta med. Efter varje fråga kan filmen pausas och eleverna ges möjlighet att reflektera enskilt eller tillsammans. Vad är demokrati för dig? Vad händer om du inte röstar? Är ungas röster lika mycket värda som vuxnas? 

Lärarhandledning och affisch

Nedan hittar du en lärarhandledning och en affisch till konventet den 17 november som är framtaget för anpassad grund- och gymnasieskola

Dokument och filer

Testa en virtuell vallokal

Logga in via en webbplats och låt eleverna testa en digital vallokal. Eleverna får lära sig om ungdomsfullmäktige genom att titta på filmer, spela spel och läsa om kandidater och kan klicka sig vidare för att kunna rösta. Kontakta Fredrika.Ideblad@grundskola.goteborg.se för att få inloggningsuppgifter. 

Filmen om Daria

Visa gärna filmen om Daria och hennes flykt från Ukraina till Sverige för dina elever.

Informations - och inspirationsmaterial

Förslag på upplägg som kommer från skolor med högt valdeltagande. 

Förslag på upplägg i arbetet med valet till ungdomsfullmäktige

Årshjul som stödjer skolor i arbetet med val till ungdomsfullmäktige

Få en överblick och se hur du kan lägga in datum i din planering och i skolans årshjul samt tipsa intresserade elever kan besöka ett stormöte mm. Årshjul som stöd för skolor

Att kandidera och att rösta digitalt.

Här hittar du en genomgång över hur det går till.

Att kandidera och rösta i valet till ungdomsfullmäktige

Affischer till årets val hittar du längst ner på sidan Allt om valet till ungdomsfullmäktige 

Läs om två elever från Angereds gymnasiet som kandiderat och blivit invalda Angeredswebben


Övriga tips — som kan vara användbart för lärare och kontaktpersoner i skolan som arbetar med valet till ungdomsfullmäktige

  • Demokratipaket till skolan från MUCF 
    Myndigheten för ungdoms— och civilsamhällesfrågor har tagit fram ett demokratipaket. Här finns verktyg och material för dig som arbetar med demokrati i skolan.

  • Skol— eller klassbesök.
    Kontakta samordnaren fredrika.ideblad@grundskola.goteborg.se
    Samordna gärna så att alla klasser från skolan bokar upp en tid då eleverna får träffa före detta ledamöter som berättar om sina erfarenheter och kan svara på frågor. Kan ske både digitalt och fysiskt. 

Rapporter

Grundskoleförvaltningens sammanfattade rapport om valet till Göteborgs Stads ungdomsfullmäktige 2021 (pdf)

Årsrapport Ungdomsfullmäktige 2022