Månadens bok


På den här sidan hittar du månadens bok som vi läser i podcasten LitteraTuve.

Månadens bok november 2023: Pennskaftet av Elin Wägner

Här kan du reservera boken och hämta den på ditt närmsta bibliotek i Göteborg.

Här kan du låna boken som e-bok.

Månadens bok oktober 2023: Där barnen är kungar av Delphine de Vigan

Här kan du reservera boken och hämta den på ditt närmsta bibliotek i Göteborg.

Månadens bok september 2023: Två pistoler av Klas Östergren

Här kan du reservera boken och hämta den på ditt närmsta bibliotek i Göteborg.

Månadens bok juni 2023: Vem dödade min far av Édouard Louis

Månadens poddbok är en starkt drabbande anklagelseakt mot det franska samhället och staten. När Édouard återupptar kontakten med sin far är han oigenkännlig. Knappt 50 år gammal är faderns kropp nedbruten, orsaken är fattigdom. 

Édouard Louis (född 1992) är författare och sociolog. Vem dödade min far är hans tredje roman. 

Månadens bok maj 2023: Smugglarna från Paradiset av Henrik Sjöberg

Månadens poddbok är en skruvad berättelse om hur nordkoreanska diplomater stationerade i Stockholm på 1970-talet tvingades ägna sig åt smuggling av sprit och cigaretter för att rädda sin ambassad. 

Henrik Sjöberg (född 1972) är författare och kommunikatör samt uppvuxen i Tuve. Smugglarna från Paradiset är hans skönlitterära debut. 

Här kan du reservera boken och hämta den på ditt närmsta bibliotek i Göteborg

Månadens bok april 2023: Ett bättre djur av Eric Rosén

Marcus har till synes allt. Han trivs med sitt jobb och har en underbar familj som han älskar. Tillvaron trasas samman när hustrun dör i cancer, och Marcus inleder en kamp för att bevisa att hon blivit felbehandlad. I kampen för rättvisa är det som att hela hans existens rämnar. 

Eric Rosén (född 1980) är journalist och författare. Han debuterade 2019 med den självbiografiska boken Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort. Ett bättre djur är hans skönlitterära debut. 

Här kan du reservera boken och hämta den på ditt närmsta bibliotek i Göteborg.

Här kan du läsa eller lyssna på boken i Libbyappen.

Månadens bok mars 2023: Avigt hav av Marie Darrieussecq

Månadens bok är en roman om migration. Rose, bokens huvudkaraktär, har fått en kryssningsresa i julklapp. Ute på Medelhavet stöter fartyget på en grupp båtflyktingar som räddas upp i båten i väntan på kustbevakningen. Rose ger en mobiltelefon till en av flyktingarna, Younès. Rose ställs inför ett antal existentiella frågor: hjälper det att hjälpa?

Marie Darrieussecq (född 1969) är författare, litteraturvetare och psykoanalytiker. Avigt hav är hennes nionde roman som översatts till svenska. 

Här kan du reservera boken och hämta på ditt närmsta bibliotek i Göteborg.

Månadens bok februari 2023: Barabbas av Pär Lägerkvist

Månadens bok är en klassiker från 1950! Romanen handlar om Barabbas, rövaren som döms till döden men som benådas och Jesus korsfästs i hans ställe. Händelsen förföljer Barabbas resten av hans liv, och han blir en grubblande eremit.

Pär Lagerkvist (född 1891, död 1974) var en svensk författare, dramatiker och poet. Han var ledamot av Svenska Akademien från 1940. Barabbas blev en stor succé, både i Sverige och utomlands, och anses vara en bidragande orsak till att Pär Lagerkvist tilldelades Nobelpriset i litteratur 1951.

Här kan du reservera boken och hämta den på ditt närmsta bibliotek i Göteborg.

Här kan du läsa boken i Libbyappen.

Månadens bok januari 2023: Eurotrash av Christian Kracht

Månadens bok är en halsbrytande roman där huvudkaraktären Christian tar med sin åldrande, labila pillermissbrukande mor på en roadtrip genom Schweiz. Med sig har de en kasse med kontanter, inväxlade från moderns vapenaktier, som ska skänkas bort till någon. Oklart vem.

Christian Kracht (född 1966) är en av den tyskspråkiga litteraturens mest hyllade författare. Eurotrash är hans sjätte roman som är översatt till svenska. 

Här kan du reservera boken och hämta den på ditt närmsta bibliotek.

Här kan du läsa boken i Libbyappen.