Lyssna på LitteraTuve


Här kan du lyssna på alla avsnitt av podcasten LitteraTuve som publicerats hittills. Det senaste avsnittet finns överst på sidan.

Avsnitt 12: OS i dödsupplevelser, Fet-Mats och Jackie Collins

Det tolfte avsnittet av LitteraTuve är här! Nytt år och nya krämpor, men podden tuffar på. Jörgen har via ett lätt obehagligt rymdutforskningstv-spel börjat fundera på existentiella ting och försökt gå i självterapi genom att läsa en dystopiskräckig science fiction-klassiker. Filip har läst den kanske enda riktigt bra fackboken om mumier för vuxna på svenska och drar starka anekdoter om hur egyptiska mumier behandlats genom historien. Judit får via en ny genre ÄNTLIGEN anledning att prata om Jackie Collins och tantsnusk. Dessutom bokcirklar vi om Älven av Rosa Liksom och introducerar nästa månads bokcirkelbok: den moderna klassikern Gatan av Ann Petry.

Saker som nämns i avsnittet: Älven av Rosa Liksom, Outer Wilds (tv-spel utvecklat av Mobius Digital som finns till en rad konsoler, dock inte tillgänglig via Biblioteken i Göteborg av rättighetsskäl), Hjärnkontoret (vetenskapsprogram för barn på SVT som sänts sedan 1995), Mårran (karaktär i böckerna om Mumin av Tove Jansson), Simpor och Grodfötter (barnprogram i SVT från 1994), Ika i rutan (barnprogram på SVT från 1988), Tidsmaskinen och Världarnas krig av H. G. Wells, WALL-E (film från 2008 regisserad av Andrew Stanton), Om arternas uppkomst av Charles Darwin, Project Hail Mary av Andy Weir, Mumier: fakta, forskning, fiktion av Sofia Häggman, Jordens underjordiska platser av Jens Hansegård, Fet-Mats (gruvdräng), The Mummy’s Foot av Théophile Gauthier, Rascar Capac (mumie i Tintin), De sju kristallkulorna och Solens tempel av Hergé, Mumien (film från 1999 regisserad av Stephen Sommers), Fifty Shades of Grey av E. L. James, Laila Brenden, Margit Sandemo, Bente Pedersen, Hollywoodfruar av Jackie Collins, Det var det fräckaste! av Werner Holzwarth, Fourth Wing och Iron Flame av Rebecca Yarros, Harry Potter (bokserie av J. K. Rowling), Hungerspelen av Suzanne Collins, Game of Thrones av George R. R. Martin, Outlander (bokserie av Diana Gabaldon), Dan Brown, Gatan av Ann Petry

Egypten under 7000 år på Medelhavsmuseet i Stockholm

Matilda Källéns artikel om romantasy i DN Kultur


Avsnitt 11: Astralkropp på apokalypsfest

Det elfte avsnittet av LitteraTuve är här och grattis till oss som firar ettårsjubileum! Jörgen ger sig in i det svåraste OCH näst svåraste som finns: internetskämt i bokform och att förklara vad en meme egentligen är. Filip har hamnat i Tidaholm i början av 1900-talet och rapporterar från en skildring av tändsticksfabriken Vulcan. Judit pratar om vad olika pensionärer har gett henne den senaste månaden: en toppenbok, ett helt författarskap och ett riktigt gott gråt. Dessutom bokcirklar vi om Pennskaftet av Elin Wägner och introducerar nästa månads bokcirkelbok: Älven av Rosa Liksom

Saker som nämns i avsnittet: Pennskaftet av Elin Wägner, Derry Girls (komediserie på Netflix skapad och skriven av Lisa McGee), Parks and Recreation (komediserie på HBO skapad av Greg Daniels och Michael Schur), The Office (komediserie som finns i brittiskt original och amerikansk variant med samma premiss), Hitta Uffe! av Meme Lord Jeki och illustrerad av Axel Wingborg, Var är Valle? av Martin Handford, Jan Stenmark (svensk skämttecknare), Asexuella krukväxter: och 81 andra böcker du inte visste att du inte ville läsa innan du dör av Ponyhans, Lilla Berlin (serie) av Ellen Ekman, Vulcan och Tjugofemtusen kilometer nervtrådar av Nino Mick, Torsdagsmordklubben och Den sista djävulen att dö av Richard Osman, The Quiet Girl (film regisserad av Colm Bairéad), Foster (på svenska Det tredje ljuset) och Small things like these (på svenska Små ting som dessa) av Claire Keegan, Édouard Louis, Tomas Dömstedt, Horace Engdahl, Fröken Frimans krig (dramaserie på SVT), Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutson samt Älven av Rosa Liksom.

meme_lord_jeki på Instagram

ponyhans på Instagram

kommunare_som_fan på Instagram

Avsnitt 4 av Tranan och boken där Judit pratar om Torsdagsmordklubben av Richard Osman

Intervju med Claire Keegan i Sveriges Radio P1

Carl Bildt sjunger Fyra bugg och en Coca-Cola


Avsnitt 10: Jordbruksuppväxt, Kungälv och en mullvad med hämndbegär


Avsnitt 9: Skräckdanslador i gränstrakterna mellan Småland och Västergötland

Avsnitt 8: Mastodont-manga, rövarhistorier och Säkert!

Avsnitt 7: Zelda och Elden Ring kan få vara människors Moby Dick

Avsnitt 6: Lekmotiverad pudel med söt frisyr, gammelgäddan Karl och gruppresa till Nordkorea

LitteraTuve special: intervju med författaren Henrik Sjöberg om boken Smugglarna från Paradiset

Avsnitt 5: Farligt med frukt, biblioterapi och MÖP-mys

Avsnitt 4: Det stora biografiavsnittet som dessutom är det stora mörkeravsnittet

Avsnitt 3: Kung Kråka, grodmansrån i Gamlestaden och muterade svampmänniskor

Avsnitt 2: Svartbjörnar, psykedelika och litteraturens motsvarighet till en Pressbyråfralla

Avsnitt 1: Tänk om jag fick ha min läsfåtölj i ett torn