Lyssna på LitteraTuve

Här kan du lyssna på alla avsnitt av podcasten LitteraTuve som publicerats hittills. Det senaste avsnittet finns överst på sidan.

Avsnitt 21: Att vara en bror och ta läsning för laget

Det tjugoförsta avsnittet av LitteraTuve är här! Gemensamt för det här avsnittet är att samtliga har läst böcker som kanske inte riktigt varit det bästa vi läst, men ibland tar vi den för laget.

Biblioteken i Göteborg har köpt in en massa nyutgåvor av gamla Tintin-album, så Jörgen blev nyfiken på de fem första albumen och avlägger rapport (och blev ungefär så pass besviken som han förväntade sig att han skulle bli).

Filip har gett sig i kast med en serbisk klassiker från 1962, nämligen Vindskyffet av Danilo Kiš. Enligt författaren själv är romanen en blandning av poesi, vulgaritet och bildning, Filip själv klassificerar boken som bra svammel med substans.  

Judit ger sig in i romantasy-genren igen efter ett års uppehåll och ställer sig de eviga frågorna: vad gillar en bibliotekarie EGENTLIGEN att läsa och hur ser byggnadsstandarden ut på fantasykontintenten Erilea?

Vi bokcirklar också om novellsamlingen Genom blå hagar av Claire Keegan och introducerar nästa månads bokcirkelbok: Modersmjölken av Nora Ikstena Trevlig lyssning!

Saker som nämns i avsnittet: Genom blå hagar, Det tredje ljuset, Små ting som dessa, Antarctica och The Forester’s Daughter av Claire Keegan, Astérix av René Goscinny och Albert Uderzo, Tintins äventyr (tv-serie), Rederiet (tv-serie), Tintin i Sovjet, Tintin i Kongo, Tintin i Amerika, Faraos cigarrer och Blå Lotus av Hergé, Hergé: kronologi över ett konstnärskap D.1 1907-1937 av Philippe Goddin, One Piece (tv-serie), Sunset Beach (tv-serie), Vindskyffet av Danilo Kiš, Papyrus av Irene Vallejo, Fear and Loathing in Las Vegas av Hunter S. Thompson,  Fourth Wing, Iron Flame och Onyx Storm av Rebecca Yarros, Throne of Glass av Sarah J. Maas, MurderBot (tv-serie) samt Modersmjölken av Nora Ikstena

Lista på alla skador Tintins hund Milou råkar ut för


Avsnitt 20: Diktatorer, någon form av Hela havet stormar och tack till Annika

Det tjugonde avsnittet av LitteraTuve är här! Nytt år och nya möjligheter till läsning och förvirring.

Jörgen har läst en bok som kan klassas som roman, poesi OCH facklitteratur med den något förvirrande men också kluriga titeln Saddam Husseins nya roman. Och det är ju något med böcker som både får en att dammsuga Wikipedia på fakta OCH att fundera på diktatorers inre liv. Dessutom har Jörgen också läst en helt annan roman där en diktator spökar i skuggorna, så frågan är ju om 2025 är diktatorernas år?

Filip har läst en bok som till titeln till trots inte handlar så himla mycket om papyrus, utan som blir en lektion i källkritik samtidigt som man lyssnar på en salongsberusad polares utläggning om lite allt möjligt. Starkt innehåll uppstår också när Filip läser högt på engelsk-göteborgska från enstjärnes-recensioner på Goodreads!

Apropå Skolverket och Kulturrådets läslistor för skolan begår Judit kulturdebatt, som mynnar ut i ett tacktal, som slutar i ett boktips. Det blir både argt och lite gråtmilt.

Vi bokcirklar också om Domaren av Ian McEwan som vi är rörande överens om är bra, dock lite oklart varför. Nästa månads bokcirkelbok blir till allas (men mest Judits) stora glädje Genom blå hagar av Claire Keegan! Trevlig lyssning!

Saker som nämns i avsnittet: Domaren, Nötskal och Försoning av Ian McEwan, Saddam Husseins nya roman av Ali Derwish, Mata duvorna av Bella Batistini, Sälflickan av Annika Thor, Papyrus: om bokens födelse i den antika världen av Irene Vallejo, Vägen till Jerusalem, Tempelriddaren och Riket vid vägens slut av Jan Guillou, Jurassic Park av Michael Crichton, Utvandrarna av Vilhelm Moberg, Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström, Katastroke: en berättelse om kärlek, hopp och viljan att fortsätta leva av Annika Gaardsdal och Mia Gahne, Vi av Edgar Corvera och Genom blå hagar av Claire Keegan

hejaboken på Instagram

_katastroke_ på Instagram


Avsnitt 19: Vikingamanga, självutplåning, läs-psykos och ett stort tack till Julian Barnes brorsa

Det nittonde avsnittet av LitteraTuve är här! Vi är i olika grader av julstämning men framför allt är vi lite trötta och flamsiga inför stundande ledighet.

Jörgen pratar om sina försök med att hitta manga som är lika bra som One Piece, vilket visar sig vara svårt. Filip har gett sig i kast med en sverigefinsk klassiker från 1980 som har varit svår att få tag på men som nyligen kommit ut i nyutgåva. Judit fortsätter på temat med att känna sig som en 11-åring i en vuxens kropp, så det blir en löddrig och lätt besatt utläggning om mäktig dystopisk sci-fi (och Filip erkänner vilka hans pigga-upp-mig-scener i Game of Thrones är). Vi bokcirklar också om Elizabeth Finch av Julian Barnes vilket får Filip och Judit att koka och Jörgen rider ut till ett lätt försvar. Slutligen introducerar vi också nästa månads bokcirkelbok: Domaren av Ian McEwan.

Saker som nämns i avsnittet: Elizabeth Finch av Julian Barnes, Dragon Ball (manga) av Akira Toriyama, One Piece (manga) av Eiichiro Oda, One Piece (tv-serie från 2023), Batman: The Long Halloween av Jeph Loeb och Tim Sale, Watchmen av Alan Moore och Dave Gibbons, The Sandman av Neil Gaiman, Witch Hat Atelier (manga) av Kamome Shirahama, Vinland Saga (manga) av Makoto Yukimura, Iliaden av Homeros, Odysséen av Homeros, Asfaltblomman av Antti Jalava, Finnkampen av Andreas Ali Jonasson, Finnjävlar (antologi) med Kristian Borg som redaktör, Finnjävel av Hannu Ylitalo, Fruktansvärda grejer (bokserie) och Böckerna om Jack (bokserie) av Martin Olczak, Stranger Things (tv-serie på Netflix) regisserad av Matt och Ross Duffer, Red Rising (bokserie) av Pierce Brown, Hungerspelen (bokserie) av Suzanne Collins, Flugornas herre av William Golding, Blade Runner (film) regisserad av Ridley Scott, Game of Thrones (bokserie) av George R. R. Martin, The Murderbot Diaries (bokserie) av Martha Wells, Trekropparsproblemet av Liu Cixin, Sovande jättar av Sylvain Neuvel, Röde Orm av Frans G. Bengtsson, Den hemliga historien av Donna Tartt, Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde, What remains of Edith Finch (tv-spel som finns till en rad olika konsoler) samt Domaren och Försoning av Ian McEwan.

Avsnitt 18: Särskilt boende för zombies

Det artonde avsnittet av LitteraTuve är här och bjuder på allt mellan zombies och hushållerskor.

Jörgen pratar om hur tv-spel leder honom till litteratur på lite olika sätt, och just den här gången ledde det till en zombiefest från Resident Evil till John Ajvide Lindqvist som bjuder på oväntad tröst.

Filip lär oss som inte vet hur Ellen Keys efternamn uttalas och apropå att författaren Malin Haawind besökt oss i Tuve får anledning att berätta om arbetsvillkoren för Ellen Keys hushållerska Malin Blomsterberg. Dessutom bjuder Filip på en stark ombearbetning av titlarna på Malin Haawinds fackböcker samt en riktigt förvirrad geografilektion.

Judit berättar om en liten självbildskrock som uppstod i lånedisken härom veckan och tipsar om en tidskrift och ett tv-spel. Vi bokcirklar också om Obetydlighetens högtid av Milan Kundera samt introducerar också nästa månads bokcirkelbok: Elizabeth Finch av Julian Barnes

Saker som nämns i avsnittet: Chop Chop: en tapper jordbos berättelse av Linda Bondestam, Diktatorn av Ulf Stark och Linda Bondestam, Obetydlighetens högtid av Milan Kundera, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (tv-spel från 2023 till Nintendo Switch), Moby Dick av Herman Melville, Resident Evil 4 (tv-spel från 2023 som finns på en rad olika konsoler), Quake (tv-spel från 1996 som finns på en rad olika konsoler), Resident Evil (tv-spel från 1996 som först släpptes till PS1), Resident Evil: HD Remaster (tv-spel från 2015 som finns på en rad olika konsoler), Outer Wilds (tv-spel från 2019 som finns till en rad olika konsoler), Hanteringen av odöda, Låt den rätte komma in och Verkligheten av John Ajvide Lindqvist, Stephen King (författare), Jävla karlar av Andrev Walden, Den som följer en stjärna vänder inte om, Dra åt helvete: en bok om gräl, Sluta skrik för fan: en bok om att leva med barn, Satans skit: en bok om smuts, De kom från öar, Och havet gav igen samt In mot stenig strand av Malin Haawind, Messi äger och Zlatan äger av Simon Mugford, Offside (svensk tidskrift om fotboll), Räddaren i nöden av J. D. Salinger, Lego Horizon Adventures (tv-spel från 2024 som finns till PS5 och Nintendo Switch), Horizon Zero Dawn (tv-spel från 2017 som finns till PS4 och PS5) och Elizabeth Finch av Julian Barnes.

Magasinet Offside


Avsnitt 17: Bilderboksbonanza, en liten golarkrabba och fysisk sekundärskam

Det sjuttonde avsnittet av LitteraTuve är här! Vi har alla läst ett gäng bilderböcker som vi varmt kan rekommendera av lite olika anledningar, så det här avsnittet innehåller något för alla smaker!

Jörgen erkänner vad han EGENTLIGEN sysslar med på måndagmorgnar och kommer osökt in på Linda Bondestam, föreningen Barnboksbildens vänner och hur det EGENTLIGEN går till när en bilderbok föds (spoiler: det är på efterfesten som grejer händer).

Filip ger sig i kast med att återberätta handlingen i Jon Klassens (kanadensare, inte norrman) hatt-trilogi. Det blir svek, våld, brott, hämnd, jakt, flykt och lögner för hela slanten! Och är det okej att stjäla någons kläder för att de sitter dåligt?

Judit berättar om en kulturupplevelse som lett till fysiska symptom och pratar om en bilderbok med innehåll från ett tidigare liv. Vi bokcirklar också om Blomsterdalen av Niviaq Korneliussen samt introducerar också nästa månads bokcirkelbok: Obetydlighetens högtid av Milan Kundera

Blomsterdalen av Niviaq Korneliussen handlar i stor utsträckning om självmord och psykisk ohälsa. Om du har tankar på självmord ska du inte hålla det för dig själv utan sök hjälp. Prata med någon du har förtroende för, kontakta en stödlinje via telefon eller chatt eller sök hjälp inom vården.

Är det akut: ring 112.

Självmordslinjen Föreningen Mind.

Saker som nämns i avsnittet: Blomsterdalen av Niviaq Korneliussen, Vem dödade min fotboll? En uppgörelse med världens mest älskade sport av Simon Bank, Hyper av Agri Ismaïl, Han Kang (Nobelpristagare i litteratur 2024), Vi av Edgar Corvera, God morgon rymden, Mitt bottenliv och Chop Chop: en tapper jordbos berättelse av Linda Bondestam, Diktatorn av Ulf Stark och Linda Bondestam, Atomvinter (punkband) Jag vill ha min hatt, Det är inte min hatt, Vi hittade en hatt och Stenen från himlen av Jon Klassen, All Systems Red av Martha Wells, The Office (tv-serie), Requiem for a Dream (film regisserad av Darren Aronofsky), Flickan från tändsticksfabriken (film regisserad av Aki Kaurismäki), Mannen utan minne (film regisserad Aki Kaurismäki), Vulcan av Nino Mick, Spårvagnen och Trygga lilla Sverige av Steve Nyberg samt Obetydlighetens högtid av Milan Kundera.

Barnboksbildens vänner


Avsnitt 16: Prettoskalan, emo-Murderbot och en piprökande babian

Det sextonde avsnittet av LitteraTuve är här! Gänget är tillbaka från semestern och är på trött-tramsigt humör vilket gör att vi tjötar på rätt bra.

Jörgen får via läsande (och sågning) av en bok som Judit rekommenderat och en egenkomponerad lek svar på en viktig fråga om sig själv: hur pretto är jag? Filip tänker inte vara sämre än Jörgen vad det gäller läsande av science fiction och har gett sig i kast med att följa en mördarrobots vardag samt tipsar om en bok om att hantera oro för både stora och små. Judit avlägger rapport från semestern som visserligen innehöll omvärldsbevakning till jobbet men också ett minnesvärt besök på Towern. Vi introducerar också nästa månads bokcirkelbok: Blomsterdalen av Niviaq Korneliussen

Saker som nämns i avsnittet: Trekropparsproblemet, The Dark Forest och Death’s End av Liu Cixin, Sovande jättar av Sylvain Neuvel, Den besynnerliga händelsen med hunden om natten av Mark Haddon, Flowers for Algernon av Daniel Keyes, Pojken i randig pyjamas av John Boyne, The Zone of Interest (film) regisserad av Jonathan Glazer, Där kräftorna sjunger av Delia Owens, Svindlande höjder av Emily Brontë, Trekropparsproblemet (tv-serie på Netflix), Tidsmaskinen av H.G. Wells, All Systems Red, Artificial Condition, Rogue Protocol, Exit Strategy, och Fugitive Telemetry av Martha Wells, Futurama (tv-serie), Guardians of the Galaxy (superhjältar i serietidningar och filmer från Marvel), Frankenstein av Mary Shelley, Boken om oro: råd och hjälp om stort och smått och Prata känslor med barn av Reyhaneh Ahangaran, The Ministry of Time av Kaliane Bradley samt Blomsterdalen av Niviaq Korneliussen

Wikipediaartikel om Franklinexpeditionen 1845


Avsnitt 15: Regnbågshylla och kulturkrock i Borensberg

Det femtonde avsnittet av LitteraTuve är här! Rörd stämning uppstår när LitteraTuve får sin första gåva i form av textilkonst. Vår vän och mest kända kollega Jenny (@hejaboken på Instagram) gästar podden och pratar bland annat om sin nya bok Regnbågshylla!: på bibliotek, i förskola och skola. Jörgen pratar om semesterläsning, riktigt tjocka böcker (vad är ens en tjock bok?) och huruvida det är rimligt att se läsning som antal tillbringade timmar. Judit har läst två böcker som väckt många tankar, och som ger henne anledning att prata om två favoritämnen: Sofi Oksanen och fotboll. Dessutom bokcirklar vi om klassikern Mörkrets hjärta av Joseph Conrad och har ganska blandade åsikter. God lyssning, vi hörs i september igen!

Saker som nämns i avsnittet: Regnbågshylla!: på bibliotek, i förskola och skola av Jenny Kvick-Sandberg, Mörkrets hjärta av Joseph Conrad, Drag Queen Story Hour, The Pillars of the Earth ( Svärdet och spiran på svenska) av Ken Follett, Bibeln, Det stora århundradet (bokserie) av Jan Guillou, Knackarna och Cujo av Stephen King, Stalingrad av Anthony Beevor, Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien, Åke Ohlmarks (översättare), Harry Potter av J.K Rowling, East of Eden av John Steinbeck,  Anna Karenina av Leo Tolstoj, Vänligheten av John Ajvide Lindqvist, Samlade verk av Lydia Sandgren, Det åttonde livet av Nino Haratischwili, Trekropparsproblemet av Liu Cixin, Vem dödade min fotboll? En uppgörelse med världens mest älskade sport av Simon Bank, Den sista utposten av Noa Bachner, I samma flod: Putins krig mot kvinnorna, Utrensning och Hundparken av Sofi Oksanen,

BONUS: boktips från Jenny!

Vita lögner, röda hjärtan av Nora Dåsnes

Kollokillen av Johan Ehn

Utan att passera gå av Lova Lakso

Mer om Jennys bok Regnbågshylla! på BTJ:s blogg

Hur lång tid tar det att läsa en viss bok?


Avsnitt 14: Den här köttkroppen är som ett fängelse för mig

Det fjortonde avsnittet av LitteraTuve är här! Energinivån i studion är högre än sist tack vare en efterlängtad regnskur, och Judit inleder avsnittet med starka anekdoter om livet med hunden Maggan. Jörgen pratar om FÄNGSLANDE läsning (absolut en ordvits) samt om att han påfallande ofta i livet levt bredvid fängelser och vad det har lett till. Filip hissar Hisingsflagg och har som så ofta fingret på pulsen när han pratar om årets Göteborgsbok 2023. På köpet får vi också höra om första delen i en klassisk vikingatrilogi och om det bästa Riksantikvarieämbetet skapat: Fornsök. Judit har under maj dels utvecklat empati för människor som inte gillar science fiction, dels fått känna på Go’kväll-effekten. Och om man INTE vill få handlingen i The Three-Body Problem avslöjad undviker man att lyssna mellan 43:16 – 48:13. Dessutom bokcirklar vi om Pesten av Albert Camus, som vi är rörande överens om hur bra den är! Slutligen introducerar vi sista bokcirkelboken för terminen: klassikern Mörkrets hjärta av Joseph Conrad.

Saker som nämns i avsnittet: Pesten av Albert Camus, Mata duvorna av Bella Batistini, Nyckeln till frihet (film från 1994) regisserad av Frank Darabont, Patient 67 av Dennis Lehane, Shutter Island (film från 2010) regisserad av Martin Scorsese, The Promised Neverland skriven av Kaiu Shirai och illustrerad av Posuka Demizu, King Rat av James Clavell, Aniara av Harry Martinson, Hisingen: ön i gränslandet av Martin Ahlstedt, Mats Ahlstedt (deckarförfattare från Tuve), Landshövdingehus: typiskt göteborgskt! av Claes Caldenby, Bohuslänska gränsmärken av Joh. Kalén, Trägudars land, Gryningsfolket och Offerrök av Jan Fridegård, H. G. Wells (författare), 3 Body Problem (tv-serie från 2024 som finns på Netflix), The Three-Body Problem, The Dark Forest och Death’s End av Liu Cixin, George R. R. Martin (författare), Titanic (film från 1997) regisserad av James Cameron och Mörkrets hjärta av Joseph Conrad.

Martin Ahlstedts blogg om platser (bland annat Hisingen)

Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök


Avsnitt 13: Gomorron eller Go’kväll

Det trettonde avsnittet av LitteraTuve är här! Efter ett ofrivilligt uppehåll orsakat av en vattenläcka, utrustning på vift, implementering av logistiksystem samt diverse sjukdomar är vi ÄNTLIGEN tillbaka.  

Jörgen pratar om att efter en seg läsperiod återfå läsglädjen genom att ta rygg på Go’kvälls boktipsare Johanna Lundin (och tipsar om att följa henne på YouTube för att komma före i kön som oundvikligen uppstår när boken väl tipsas om i Gokväll). Filips bokcirkel har varit i gång som vanligt under våren, och vi får en rapport från hur det har gått (och som bonus berättar Filip vilket namn som är det TYNGSTA namnet ever). Dessutom har Filip sträckläst en ledsam men vacker biografi om författaren Stig Dagerman och skådespelaren Anita Björk. Judit har via implementeringen av biblioteken i Göteborgs nya logistiksystem fått en anledning att prata om livets dryck öl (och det litegrann på danska, förlåt Danmark).

Dessutom bokcirklar vi om Gatan av Ann Petry och introducerar nästa månads bokcirkelbok: den moderna klassikern Pesten av Albert Camus.

Saker som nämns i avsnittet: Gatan av Ann Petry, Himlen nära: Stig Dagerman och Anita Björk av Lo Dagerman, Johanna Lundin (boktipsare i tv-programmet Gokväll), Tjuvlyssnaren av Maria Ernestam, Sagan om det röda äpplet av Jan Lööf, Jonas Jonasson (författare), Sol över mörka gärden och Konsten att inte hitta sig själv på Bali av Zandra Lundberg, Utvandrarna av Vilhelm Moberg, Sommarboken av Tove Jansson, Drottningens juvelsmycke och Törnrosens bok av Carl Jonas Love Almqvist, Tusen år hos Gud av Stig Dagerman, Natten av Sara Gordan, 100 år med Lenni och Margot av Marianne Cronin, Untappd (social nätverkstjänst för ölentusiaster), Den nya ölkulturen av Sanna Lindberg samt Pesten av Albert Camus.

Johanna Lundins boktips på Youtube

Tusen år hos Gud på Litteraturbanken

Tusen år hos Gud på Göteborgs Dramatiska Teater

Learning by brewing: en kvalitativ intervjustudie om hembryggare av öl och deras informationsbeteende


Avsnitt 12: OS i dödsupplevelser, Fet-Mats och Jackie Collins

Det tolfte avsnittet av LitteraTuve är här! Nytt år och nya krämpor, men podden tuffar på. Jörgen har via ett lätt obehagligt rymdutforskningstv-spel börjat fundera på existentiella ting och försökt gå i självterapi genom att läsa en dystopiskräckig science fiction-klassiker. Filip har läst den kanske enda riktigt bra fackboken om mumier för vuxna på svenska och drar starka anekdoter om hur egyptiska mumier behandlats genom historien. Judit får via en ny genre ÄNTLIGEN anledning att prata om Jackie Collins och tantsnusk. Dessutom bokcirklar vi om Älven av Rosa Liksom och introducerar nästa månads bokcirkelbok: den moderna klassikern Gatan av Ann Petry.

Saker som nämns i avsnittet: Älven av Rosa Liksom, Outer Wilds (tv-spel utvecklat av Mobius Digital som finns till en rad konsoler, dock inte tillgänglig via Biblioteken i Göteborg av rättighetsskäl), Hjärnkontoret (vetenskapsprogram för barn på SVT som sänts sedan 1995), Mårran (karaktär i böckerna om Mumin av Tove Jansson), Simpor och Grodfötter (barnprogram i SVT från 1994), Ika i rutan (barnprogram på SVT från 1988), Tidsmaskinen och Världarnas krig av H. G. Wells, WALL-E (film från 2008 regisserad av Andrew Stanton), Om arternas uppkomst av Charles Darwin, Project Hail Mary av Andy Weir, Mumier: fakta, forskning, fiktion av Sofia Häggman, Jordens underjordiska platser av Jens Hansegård, Fet-Mats (gruvdräng), The Mummy’s Foot av Théophile Gauthier, Rascar Capac (mumie i Tintin), De sju kristallkulorna och Solens tempel av Hergé, Mumien (film från 1999 regisserad av Stephen Sommers), Fifty Shades of Grey av E. L. James, Laila Brenden, Margit Sandemo, Bente Pedersen, Hollywoodfruar av Jackie Collins, Det var det fräckaste! av Werner Holzwarth, Fourth Wing och Iron Flame av Rebecca Yarros, Harry Potter (bokserie av J. K. Rowling), Hungerspelen av Suzanne Collins, Game of Thrones av George R. R. Martin, Outlander (bokserie av Diana Gabaldon), Dan Brown, Gatan av Ann Petry

Egypten under 7000 år på Medelhavsmuseet i Stockholm

Matilda Källéns artikel om romantasy i DN Kultur


Avsnitt 11: Astralkropp på apokalypsfest

Det elfte avsnittet av LitteraTuve är här och grattis till oss som firar ettårsjubileum! Jörgen ger sig in i det svåraste OCH näst svåraste som finns: internetskämt i bokform och att förklara vad en meme egentligen är. Filip har hamnat i Tidaholm i början av 1900-talet och rapporterar från en skildring av tändsticksfabriken Vulcan. Judit pratar om vad olika pensionärer har gett henne den senaste månaden: en toppenbok, ett helt författarskap och ett riktigt gott gråt. Dessutom bokcirklar vi om Pennskaftet av Elin Wägner och introducerar nästa månads bokcirkelbok: Älven av Rosa Liksom

Saker som nämns i avsnittet: Pennskaftet av Elin Wägner, Derry Girls (komediserie på Netflix skapad och skriven av Lisa McGee), Parks and Recreation (komediserie på HBO skapad av Greg Daniels och Michael Schur), The Office (komediserie som finns i brittiskt original och amerikansk variant med samma premiss), Hitta Uffe! av Meme Lord Jeki och illustrerad av Axel Wingborg, Var är Valle? av Martin Handford, Jan Stenmark (svensk skämttecknare), Asexuella krukväxter: och 81 andra böcker du inte visste att du inte ville läsa innan du dör av Ponyhans, Lilla Berlin (serie) av Ellen Ekman, Vulcan och Tjugofemtusen kilometer nervtrådar av Nino Mick, Torsdagsmordklubben och Den sista djävulen att dö av Richard Osman, The Quiet Girl (film regisserad av Colm Bairéad), Foster (på svenska Det tredje ljuset) och Small things like these (på svenska Små ting som dessa) av Claire Keegan, Édouard Louis, Tomas Dömstedt, Horace Engdahl, Fröken Frimans krig (dramaserie på SVT), Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutson samt Älven av Rosa Liksom.

meme_lord_jeki på Instagram

ponyhans på Instagram

kommunare_som_fan på Instagram

Avsnitt 4 av Tranan och boken där Judit pratar om Torsdagsmordklubben av Richard Osman

Intervju med Claire Keegan i Sveriges Radio P1

Carl Bildt sjunger Fyra bugg och en Coca-Cola


Avsnitt 10: Jordbruksuppväxt, Kungälv och en mullvad med hämndbegär


Avsnitt 9: Skräckdanslador i gränstrakterna mellan Småland och Västergötland

Avsnitt 8: Mastodont-manga, rövarhistorier och Säkert!

Avsnitt 7: Zelda och Elden Ring kan få vara människors Moby Dick

Avsnitt 6: Lekmotiverad pudel med söt frisyr, gammelgäddan Karl och gruppresa till Nordkorea

LitteraTuve special: intervju med författaren Henrik Sjöberg om boken Smugglarna från Paradiset

Avsnitt 5: Farligt med frukt, biblioterapi och MÖP-mys

Avsnitt 4: Det stora biografiavsnittet som dessutom är det stora mörkeravsnittet

Avsnitt 3: Kung Kråka, grodmansrån i Gamlestaden och muterade svampmänniskor

Avsnitt 2: Svartbjörnar, psykedelika och litteraturens motsvarighet till en Pressbyråfralla

Avsnitt 1: Tänk om jag fick ha min läsfåtölj i ett torn