Palmhuset


I glas och gjutjärn har Palmhuset stått på sin plats sedan 1878. Palmhuset är ett så kallat showroom med plats för tropiska växter och palmer. Palmhuset är också en av Göteborgs Stad utsedda platser för borgerliga ceremonier, såsom vigslar, minnesstunder och namnceremonier.


Bokningsstopp på grund av Palmhusets restaurering

Vi tar inte emot bokningar för vigslar och andra ceremonier april–september 2023–2026. Detta beror på Palmhusets restaurering som kommer ha sina mest intensiva faser under de varma månaderna på året. Du kan fortfarande boka bröllopsfotografering eftersom det sällan kräver samma tysta miljö som vid en ceremoni.

Möjliga bokningsperioder i Palmhuset 2024: 12 januari – 31 mars och 1 oktober – 15 december. 

Läs mer om Palmhusets restaurering här: Palmhusets framtid säkras - Trädgårdsföreningen Göteborgs stad

Att hyra Palmhuset

Vi hyr endast ut Palmhuset till icke-religiösa ceremonier, som borgerliga vigslar, minnesstunder och namngivningar. 

Palmhuset är en plats som ska vara öppen och tillgänglig för alla våra besökare. Det är också en arbetsplats för våra trädgårdsmästare som dagligen sköter om huset och vattnar dess växter. Vi har därför begränsade tider då vi hyr ut Palmhuset så att vi kan ta hand om det på bästa sätt, se nedan under Tider och priser. Tänk på att när du hyr Palmhuset under öppettider måste framkomligheten för övriga besökare respekteras. Vi stänger inte Palmhuset eller spärrar av för uthyrningar. Maxantal i Palmhuset under uthyrning är 70 personer. 

Det är tillåtet att fira efter ceremonin med en enklare skål. Du behöver själv ta med dig glas. Det är inte tillåtet att servera mat eller fika mer än enklare snacks. 

Tider och priser

Vi hyr endast ut fredag-söndag. 

Det finns två tidsperioder att välja mellan:
1. Klockan 12–15
2. Klockan 15–18

Du kan välja att hyra 1–3 timmar inom perioden.  

Pris: 1 000 kronor i timmen.

Betalning sker efter uthyrningen via faktura.

Vi hyr inte ut Palmhuset när det pågår större evenemang i parken, som Rosenfesten, midsommarfirande och konserter. Se Trädgårdsföreningens program för aktuella datum. Vi hyr heller inte ut Palmhuset från mitten av december till efter trettondagshelgen i januari eftersom vi då har låg bemanning och stänger Palmhuset under jul- och nyårshelgerna. 

Palmhusets öppettider

 • 1 juni–31 augusti (måndag–söndag): klockan 10–19
 • 1 september–31 maj (måndag–söndag): klockan 10–16

Ordningsregler

På grund av att Trädgårdsföreningen och dess byggnader är kulturminnesmärkta gäller vissa speciella ordningsregler vid all uthyrning i parken. Ordningsreglerna hittar du här.

Detta är lokalen utrustad med

 • Bord och stolar för 40 personer
 • Högtalare (Bluetooth)
 • Städmaterial

Fotografering i Palmhuset

Bröllopsfotograferingar
Bröllopsfotografering i Palmhuset är mycket populärt och ska alltid bokas innan. Vi tar emot bokningar via bokningsformuläret tidigast en månad innan fototillfället. Vi tillåter endast en fotografering i taget och inte under andra uthyrningar. 

Bokningar för bröllopsfotograferingar är kostnadsfria. Du kan boka maximalt en timme. 

Övriga privata fotograferingar
Vi välkomnar våra besökare att fotografera i Palmhuset för privat bruk. Vid publicering i sociala medier, tagga gärna bilderna med #palmhuset och #trädgårdsföreningengbg. Läs igenom anvisningarna nedan inför ditt besök. 

Kommersiella fotografering
Vi tillåter inte kommersiella fotograferingar i Palmhuset.

Tänk på att:

 • Vi tillåter endast fotografering under Palmhusets öppettider
 • Visa hänsyn till andra besökare och Trädgårdsföreningens personal
 • Visa hänsyn till Palmhusets växter
 • Det är inte tillåtet att stå eller ställa upp utrustning som står i vägen för personal eller andra besökare
 • Det är inte tillåtet att flytta på krukor eller stå i växtbäddar
 • Om du flyttar på möbler, ställ tillbaka dem innan du lämnar
 • Trädgårdsföreningens personal har rätt att be sällskap flytta på sig eller avlägsna sig om fotograferingen stör verksamheten eller en uthyrning 

Vanliga frågor och svar

Hur gör jag för att boka lokalen?

För att boka Palmhuset skickar du in en bokningsförfrågan via ett formulär. Här hittar du bokningsformuläret. Observera att detta endast är en förfrågan och ingen bokning. Därefter hör vi av oss och meddelar om lokalen är tillgänglig eller inte. Vi svarar så skyndsamt vi kan men ibland kan det dröja några dagar innan du får svar.

Efter att vi har hört av oss kan du preliminärboka lokalen. Det kostar ingenting och under den tiden har du möjlighet att komma hit och titta på lokalen tillsammans med oss och gå igenom vad som gäller vid uthyrning. Vill du fortfarande hyra hör du av dig igen och en bekräftelse skrivs. Därefter är bokningen definitiv.

Vi förbehåller oss rätten att fritt pröva alla bokningsförfrågningar.

När kan jag hyra Palmhuset?
Du kan hyra Palmhuset fredag–söndag, antingen mellan klockan 12 och 15 eller mellan klockan 15 och 18. Minsta uthyrning är 1 timma.

Vi hyr inte ut Palmhuset andra tider eller när vi har evenemang i parken. 

Hur långt i förväg kan jag boka lokalen?
Vi börjar att ta bokningar under hösten året innan och inte tidigare än så. Det är för att vi först måste sätta årets program så vi vet när Palmhuset är tillgängligt för uthyrning.

Bokningar måste komma in senast två veckor innan uthyrning så vi hinner administrera bokningen.

När betalar jag för bokningen?
Faktura för bokningen kommer efter uthyrningen, tidigast veckan efter.

Kan jag komma och titta på lokalen?
Vi ser gärna att du som vill hyra Palmhuset kommer och tittar på platsen tillsammans med någon ur parkens personal innan du gör en definitiv bokning. Vi har visningstid på onsdagar klockan 11–13, ring eller e-posta för att meddela att du kommer. Här hittar du kontaktuppgifter till Trädgårdsföreningen

Hur många får plats i Palmhuset?
Uppe på balkongen finns plats för ca 40 sittande eller 60 stående gäster. Maxantal för ceremoni i Palmhuset är 70 personer.

Hur varmt är det i Palmhuset?
Temperaturen i Palmhuset går aldrig under 15 grader. Dock blir det betydligt varmare än så under våren och sommaren, upp mot 25–30 grader.

Finns det kök och köksutrustning att tillgå?
Nej. Det är inte tillåtet att servera mat eller fika i Palmhuset. 

Finns det toaletter i lokalen?
Det finns inga toaletter i lokalen men det finns allmänna toaletter en kort promenad från Palmhuset.

Är det tillåtet att dricka medtagen alkohol?
Under uthyrningen är det tillåtet att dricka medtagen alkohol i Palmhuset.

Får jag ta med fler bord och stolar om jag behöver?
Behöver du fler än de 40 stolar och 12 bord som finns får du ta med dig det. Det finns även tre större klaffbord att låna.

Kan jag få hjälp med att ställa i ordning bord och stolar?
Personalen på plats kan inte hjälpa dig med iordningställande på något sätt. Tänk på att det samt städning efteråt måste rymmas i din uthyrningstid.

Finns det porslin och dukar?
Det finns inget porslin eller dukar i lokalen, allt sådant behöver du ta med dig själv.

Kan jag spela musik i lokalen?
Under själva ceremonin går det bra att spela musik i lokalen, antingen live eller via våra högtalare. 

Hur får jag dekorera lokalen?
Vi ser helst att du är sparsam med dekoration i lokalen, växterna och miljön är vackra som de är. Vill du ändå dekorera får du absolut inte spika eller på annat sätt fästa saker på väggarna eller hänga upp saker i växterna.

Får jag köra in med bil?
Du kan köra in med bil från entrén vid Nya Allén till baksidan av Palmhuset men endast för nödvändiga leveranser. Bilar måste parkeras utanför parken. Närmsta parkering är Heden.

Hur och när får jag tillgång till lokalen?
Du får tillgång till lokalen från den tid du har bokat. Då möter du upp någon ur personalen. Det är ytterst viktigt att du möter upp personalen innan du börjar ställa i ordning.

Vad gör jag med skräp?
Skräp slängs i en container en kort promenad från Palmhuset. Personalen på plats visar dig var den finns.

Hur och när städar jag lokalen?
Innan din uthyrningstid är slut ställer du tillbaka möbler så det ser som när du kom till lokalen. Bord och stolar torkas av och vid behov sopas golvet. Städmaterial finns på plats.

Hur gör jag för att avboka?
Vill du avboka kontaktar du den ansvarige för uthyrning i parken. Tänk på att våra avbokningsavgifter tillämpas från och med en definitiv bokning, det vill säga när du skrev på bekräftelsen. Här hittar du avbokningsavgifterna