Illustation: Park-och naturförvaltningen

Hylla myllret

Publicerad 25 april 2022

För att hylla den biologiska mångfalden bjuder vi på ett fullspäckat program för både barn och vuxna.

Under helgen 21–22 maj blir de tre centrala parkerna SlottsskogenTrädgårdsföreningen och Göteborgs Botaniska trädgård arenor för aktiviteter, samtal och föreläsningar på temat biologisk mångfald.

Du kan bland annat gå på fjärilsvandring i Trädgårdsföreningen, visning i Botaniskas bigård eller bygga fröbomber i Slottsskogen. 

För mer fördjupad kunskap kan du också lyssna på någon av helgens föreläsningar om till exempel humlor och solitärbin eller om dag- och nattfjärilar.

Program

Lördag 21 maj i Trädgårdsföreningen

Föreläsningar  i Lagerhuset: 

10.50 Välkommen
Arrangemanget startar med välkomsthälsning.

11–11.45 Så mycket mer än honung
En föreläsning om biodling i ett större perspektiv.  Ann-Britt Karlsson ordförande i Göteborgs biodlardistrikt inleder föreläsningen och Roar Kirkevold - norsk biodlare, författare och journalist - berättar om sina tankar och erfarenheter där du får höra historier om bin och biodlare som du förmodligen inte har tänkt på tidigare.

12–12.45 Humlor och solitärbin - blommornas superhjältar
Björn Cederberg - expert inom entomologi - presenterar den stora mångfalden som finns inom den viktigaste gruppen av våra pollinerare för blomväxter. Vi får bland annat höra om olika biarters krav på sin miljö och anpassningar till olika blommor och boplatser som är viktigt att känna till. 

13–13.45 Fjärilar både dag och natt
Påfågelögat är välkänt vårtecken, men visste du att nattfjärilen ”mindre påfågelspinnare” är det också? Lars Pettersson från Svensk Dagfjärilsövervakning berättar om dag- och nattfjärilar, hur det går för Sveriges fjärilar, och hur vi kan hjälpa dem. 

14–14.45 Varför behövs miljoner arter?
Rebecka Le Moine var med och grundade biologiska mångfaldens dag 2017 och är idag riksdagspolitiker. Under sitt föredrag berättar hon om varför det är så viktigt och betydelsefullt att kämpa för den biologiska mångfalden. 

Övriga programpunkter i omgivningen:

11–15 Nyfiken på kryp - du med?
Entomologiska föreningen tar dig med på en resa i bild och ord till biodlare i städer och på landsbygden från södra Danmark till arktisk biodling norr om polcirkeln.

13–14 Humbug i blomsterparken
Följ med Peter Nielsen och Björn Cederberg på humlevandring i Trädgårdsföreningens vackra park.

14–15 Vi går på fjärilspaning!
Tillsammans med Lars Pettersson letar vi efter fjärilar i Trädgårdsföreningen (OBS, anordnas endast om vädret tillåter)

11.30–12.15 Blommor som lockar pollinatörer!
Anna Lindkvist, trädgårdsmästare i Trädgårdsföreningen, guidar bland pollinatörernas favoriter.

11–15 Bygg en fågelholk!
Naturskyddsföreningen bygger fågelholkar med barnen. Drop in, kostnadsfritt men begränsat med platser.

11.30, 12.30, 13.30, 14.30, Livet i – och med – bikupor
Göteborgs biodlarförening visar bikuporna i Trädgårdsföreningen och berättar om livet i och med bikupor. Fyra pass med starttider ovan.

11–15 Honungsprovning
Honungens smak och konsistens avgörs utifrån vad bina ätit. Under dagen erbjuder Göteborgs biodlarförening provsmakning av olika sorters honung.

15–16 Samtal om biodling
Biodlardistriktet samlas för att diskutera biodlingens styrkor och utmaningar. Öppen för alla som är intresserade att delta.

Söndag 22 maj i Slottsskogen

Aktiviteter klockan 10–14 i fruktlunden:

Bygg en fågelholk
Naturskyddsföreningen bygger fågelholkar med barnen.

Tova humlor och bin
Tillsammans med Göteborgs naturhistoriska museum kan du tova humlor, bin, fjärilar eller din egen fantasiinsekt av ull.

Honungsprovning
Honungens smak och konsistens avgörs utifrån vad bina ätit. Under dagen erbjuder Göteborgs biodlarförening provsmakning av olika sorters honung.

Fröbomber
Gör fröbomber tillsammans med Slottsskogens personal och skapa din egen miniäng när du kommer hem.

Naturutmaningar
Sugen på att uppleva och lära känna naturen? Scouterna och Skog och Ungdom välkomnar barn i alla åldrar på en interaktiv aktivitetsrunda med digitala inslag.

Bi-ngo
Vi har gömt pollinatörer i fruktlunden. Kan du hitta dem alla?

Testa dig mot djuren
Nere på stora gräsmattan, där Göteborgsvarvets barnlopp sker under dagen, kan du testa dig mot djuren. Kan du hoppa lika långt som en hare?

Skogen i Skolan
Med Skogen i Skolan kan du upptäcka skogen.

Djurvårdarna berättar
Under dagen kan du möta en djurvårdare som berättar om djuren i Slottsskogen.

Livet i - och med – bikupor, klockan 10.30, 11.30, 12.30, 13.30
Göteborgs biodlarförening visar bikuporna i Slottsskogens fruktlund och berättar om livet i och med bikupor. Fyra pass med starttider ovan.

Söndag 22 maj i Botaniska och på Göteborgs universitet

Föreläsningar på Göteborgs universitet, föreläsningssalen på Institutionen för biologi och miljövetenskap, Carl Skottsbergsgatan 22B:

11–11.45, Kulturlandskapets återkomst
Under föredraget får ni höra Mats Niklasson, vetenskaplig ledare på Nordens Ark, berätta om kulturlandskapets återkomst och det nordiska biet.

12–12.45, Silent Earth: Saving Our Insects! - obs på engelska
Dave Goulson föreläser på länk i föreläsningssalen.
Insects are essential for life as we know it – without them, our world will slowly grind to a halt. Drawing on the latest groundbreaking research and a lifetime’s study, Dave Goulson reveals the shocking decline of insect populations that has taken place in recent decades and the potentially catastrophic consequences. Eye-opening and inspiring, Silent Earth is a call to arms for profound change at every level and a passionate argument for us to love, respect and care for our six-legged friends. 

13–13.45, En rikare trädgård
Kennert Danielsson är biolog och pedagog med erfarenheter från olika former av upplevelsebaserat lärande med hjärtat i naturen. Kennert berättar om de många sätt som går att göra sin utemiljö mer levande och ekologiskt anpassad. Här får du de konkreta exempel och råd om hur du kan mata fåglar, anlägga blomsteräng, bygga insektshotell, giftfri odling, kompostering och mycket mer. 

14–14.45, Pollinera Sverige
Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristiansen driver Pollinera Sverige och har lanserat Pollineringsveckan och utmärkelsen Årets Pollinatör. I sitt föredrag berättar de om sitt arbete för effektiv folkbildning och att sprida kunskap om pollinatörer till allmänheten, samt hur de arbetar för att pollineringsfrågan ska få samma uppmärksamhet som klimatet, plast i haven och matsvinn.

15–15.45 (ungefärlig sluttid), Panelsamtal om framtiden för pollinatörer
Panelsamtal med frågeställningar om framtiden för pollinatörer. Vad behövs för att pollinatörer ska ha en ljusare framtid? I samtalet deltar Anna Sibinska/riksdagsledamot, Lotta Fabricius Kristiansen/Pollinera Sverige, Mattias Lindholm/Göteborgs naturhistoriska museum och Marja Nordin/Samordnare för pollineringsuppdraget Länsstyrelsen Västra Götaland.

Övriga programpunkter i Botaniska:

11.15–12.15 All världens växter
Följ med på en visning i trädgården där vi tittar på växter från världens alla hörn – från Nordamerikansk pawpaw till kinesisk pimpernö. Guidar gör Kent Kainulainen, vetenskaplig intendent vid Göteborgs botaniska trädgård.

12.15–13.15 Rädda det nordiska biet
Ann-Charlotte Berndtsson, ansvarig för Nordens Arks bevarandeprogram, berättar och visar om det hotade nordiska honungsbiet. 

13.30–14.15 Mat för bin hela året
Det är viktigt att bin har tillgång till nektar och pollen under hela säsongen. Tillsammans med Åslög Dahl, kollar vi på exempel i Botaniska trädgården.

11–15 Måla och odla naturens mästerverk
Odla tillsammans med Botaniska trädgårdens pedagoger och låna akvarellfärger för att måla växter.

13–15 Kika in i herbariet
Besök herbariet vid Göteborgs universitet som har över 1 miljon växter, svampar och alger i sina samlingar.

11–16 Försäljning av honungsprodukter
Janne Pettersson säljer honung från bina som lever i Botaniska trädgården.

11–16 Trädgårdsresan och Bi-fonden
Trädgårdsresan och Bi-fonden finns på plats och informerar.

cirka 16–17 Samtal om biodling (lokaler GU)
Biodlardistriktet samlas för att diskutera biodlingens styrkor och utmaningar. Öppen för alla som är intresserade att delta.