Barnens Växthus slår upp portarna igen

Publicerad 23 april 2021

En månad med aktiviteter för barn i Växthuset

Från 21 augusti till 18 september förvandlas Växthuset i Trädgårdsföreningen återigen till en spännande aktivitetsarena. Denna gång primärt för barn i åldrarna 6-9 år. Park- och naturförvaltningen och Botaniska trädgården går samman med andra naturälskande aktörer och erbjuder både bokningsbara skollektioner på temat biologisk mångfald och genomför aktiviteter för alla barn på eftermiddagarna. I växthuset vill vi lära barnen om biologisk mångfald och varför det är viktigt att ta hand om vår natur och djuren oavsett storlek. Vi hoppas på att kunna inspirera barnen och locka fram en nyfikenhet på naturens fantastiska och viktiga mångfald.

Öppettider för allmänheten: 

På eftermiddagarna onsdag till fredag varje vecka samt tre lördagar kommer Barnens växthus att ha öppet för alla med inspirerande och roliga aktiviteter. Förmiddagar endast öppet för inbokade skolklasser.

Öppettider: Onsdag-fredag klockan 15-18

Torsdag 16/9 & fredag 17/9 Kapten Kryp

Extrainsatta föreställningar med Kapten Kryp och skattkistan. Gratis. Begränsat antal besökare: max 20 personer per föreställning så kom i god tid innan. Speltid ca 35 minuter.

Torsdag klockan 15.30 & 17.00.
Fredag start klockan 15.30 & 17.00

Lördag 18/9 Barnens växthus plockar skräp

Hela Göteborg plockar skräp-dagen den 18 september är en del av World Cleanup Day, där miljontals människor över hela världen är alltså ute samma dag och plockar skräp. I Sverige är det Håll Sverige rent som håller i kampanjen nationellt och Göteborg är en av de städer som satsar lite extra denna dag. Därför ska Barnens växthus förstås också vara med.

Återbruksslöjd
Slöjda med pedagoger från Naturhistoriska museet på temat havsmiljö.

Titta närmare på en sopmaskin
Hur ser er sopmaskin som städar våra gator och torg ut vid en närmare anblick? Vem kör den? Park-och naturförvaltningens eldrivna sopmaskin och förare gästar Barnens växthus.

Mimföreställning ”Det magiska skräpet”
Alfons Åbergs kulturhus spelar mimföreställning inne i Växthuset. Start kl 12.00 och 13.00. Max 20 personer. Kom i god tid för att få en plats.

Sportfiskarna visar upp djur
Vilka fiskar och andra djur bor i kanalen? Titta in i Sportfiskarnas akvarium.

Städtur i parken
Vad behöver man göra i en park på hösten? Barnen får vara med och städa i parken.


Bokningsbara skollektioner:

I växthuset vill vi lära barnen om biologisk mångfald och varför det är viktigt att ta hand om vår natur och djuren oavsett storlek. Vi hoppas på att kunna inspirera barnen och locka fram en nyfikenhet som ni kan fortsätta jobba vidare med i klassrummet efter besöker hos oss. Alla lektioner äger rum inne i Trädgårdsföreningen och startar vid Växthuset. 

Om du har en klass 1-3 eller grundsärskoleklass, är du varmt välkommen att boka in dig och din klass på någon av de spännande lektionerna nedan. Först till kvarn gäller. Om ni är fler än 25 elever så går det bra på de allra flesta lektionerna. Skriv antal barn och eventuella funktionsvariationer när ni gör bokningen, så är vi beredda att ta emot er på bästa möjliga sätt. Alla lektioner har nu släppts, de som ligger kvar som bokningsbara är de enda som finns kvar. 


Svenska vilda djur

Under den här lektionen får eleverna kunskap om svenska arter. De får koppling till djuren med hjälp av material ifrån djur och natur.

Eleverna går runt till olika stationer där de får ta del av olika fakta om djur. Var finns de? Vad äter de? Är de vanliga eller ovanliga? Utifrån ålder på eleverna arbetar vi med olika frågeställningar och reflekterar över svaren tillsammans.

Betrakta gärna lektionen som en uppstart i ett större arbete där ni utifrån ålder gör efterarbete kring biologisk mångfald och människans påverkan på miljön. Nedan finns länkar med tips på bra övningar och uppgifter för efterarbete. Slottsskogens djurpark håller i denna lektion.

Max antal barn: 25
Årskurs: 1–3 samt grundsärskola
Lektionslängd: cirka 60 m
inuter
Lektionen hålls av: Slottsskogens djurpark, park-och naturförvaltningen
Boka lektionen Svenska vilda djurSvenska lantraser

Syftet med lektionen är att öka kännedomen om våra gamla svenska hotade tamdjursraser och behovet att bevara dem. Vi pratar om hur dessa raser används idag men också hur de användes förr i tiden.

Hur levde man som bonde förr? Hur såg gården ut och vad fick man för produkter från djuren? Skiljer det sig från idag? Vi jämför dagens djurhållning och jordbruk med dåtidens. Deltagarna får gå runt på olika stationer och få till sig fakta med hjälp av material ifrån djur och natur. Slottsskogens djurpark håller i denna lektion.

Max antal barn: 25
Årskurs: 1–3 samt grundsärskola
Lektionslängd: cirka 60 minuter
Lektionen hålls av: Slottsskogens djurpark, park-och naturförvaltningen
Boka lektionen Svenska lantraserFull fart i humleboet

På våren vaknar humledrottningarna och ger sig ut för att leta boplats, lägga ägg och samla pollen och nektar. Ju fler ägg humledrottningen lägger under sommaren, desto fler larver kläcks och desto fler arbetare kan drottningen få som medhjälpare både i boet och i jakt efter mat. Om humlesamhället mår bra, föds även många nya humledrottningar som kommer att starta nya humlebon nästa vår.

Ni får i uppdrag att hjälpa humlorna att bygga så stora samhällen som möjligt! Var är den bästa boplatsen? Hur många och vilka blommor finns som kan ge mat? Hur hänger humlornas välbefinnande ihop med skörden av frukt, bär och olika grönsaker vi äter?

På ett lekfullt sätt kan ni lära er om humlor, blommor och pollinering och få värdefull kunskap om humlors liv och leverne. Lektionerna ges i samarbete mellan Botaniska trädgården och Naturhistoriska museet och erbjuder även skapande verksamhet.

Max antal barn: 25
Årskurs: 1–3 samt grundsärskola
Lektionslängd: cirka 80 minuter
Lektionen hålls av: Botaniska trädgården & Naturhistoriska museet
Boka lektionen Full fart i humleboetBland hoppstjärtar & krassegubbar

Vad är jord och hur blir den till? I naturen bryts det döda växtmaterialet ner av markens organismer (svampar, bakterier, maskar och småkryp) och bildar ny näringsrik jord. Vi undersöker olika nedbrytare med lupp och bestämningsnyckel, luktar och känner på förmultnande kompost och skapar roliga figurer av strumpor, jord och krassefrön.

Max antal barn: 25
Årskurs: 1–3 samt grundsärskola
Lektionslängd: cirka 80 minuter
Lektionen hålls av: Botaniska trädgården
Boka lektionen Bland hoppstjärtar & krassegubbarLökar och knölar

Sommaren når sitt slut och vi funderar över årstidernas gång. Träden står kvar över vintern, några vissna växter likaså. Men vart tar alla andra blommor vägen under den kalla årstiden? Vi kommer att prata om blommors olika övervintringsstrategier och funderar över skillnaden mellan att föröka sig genom att bilda frön eller att bilda lökar. Hur många lökar känner vi till som man kan äta och vilka lökar borde vi helst undvika att stoppa i munnen? Och vad är skillnaden mellan lökar och knölar?

Vi avslutar årets växtsäsong med en liten potatisskörd och planterar vårblommande lökar både ute i parken och i krukor, som sedan får följa med er hem i väntan på nästa vår.

Max antal barn: 25
Årskurs: 1-3                                                                                                                 
Lektionslängd: cirka 80 minuter
Lektionen hålls av: Botaniska trädgården
Boka lektionen Lökar och knölarStäda kanalen

Nu har ni möjlighet att boka in er på en spännande städtur ombord på städbåten M/S Ren-Ström. Barnen får hjälpa till att städa kanalen och lära sig mer om skräpet som de plockar upp. Ni får träffa Park-och naturförvaltningens medarbetare som jobbar med att hålla kanalerna rena. Håvar och flytvästar finns på plats. Från april till oktober varje år städar M/S Ren-Ström i stadens kanaler flera gånger i veckan och samlar in sammanlagt 10 ton skräp. M/S Ren-Ström är en elbåt som drivs av förnybar solenergi.

Max antal barn: 5 barn per tur
Årskurs: 1-3
Lektionslängd: cirka 60 minuter
Lektionen hålls av: Park-och naturförvaltningen
Boka lektionen Städa kanalenNaturens magiska mångfald

Välkommen till en konstnärlig workshop. Fokus ligger på samarbete, fantasi och kreativt skapande. Hur tror du att framtidens djur kommer att se ut? Vi inspireras av historiska och nutida djur och fantiserar över framtiden. Naturens mångfald av mönster, färger och former är andra viktiga inspirationskällor och vi arbetar med olika naturmaterial. Tillsammans skapar vi ett kollektivt konstverk som mynnar ut i en utställning i Trädgårdsföreningen.

Max antal barn: 25
Årskurs: 1–3
Lektionslängd: cirka 90 minuter
Lektionen hålls av: Linda Wallgren, scenograf och konstpedagogisk workshopledare
Boka lektionen Naturens magiska mångfaldTallen Gina

Under lektionens första del följer vi tallen Gina genom livet och möter alla möjliga figurer hon träffar på - gråsparven Affe, långa och korta barn samt och humlan Hubbe. Är Gina verkligen så ensam som hon till en början har trott? Sagostunden kantas av lättare aktiviteter där vi tillsammans med barnen tar reda på hur trädens livscykel ser ut, från frö till stort träd. Vi pratar även om hur vi kan vi kan göra för att främja artrikedom i vår närmiljö. Under lektionens andra del får barnen följa med ut till ett portabelt sågverk. Där får de assistera när vi skapar virke av ett träd som har hunnit leva sitt liv. Materialet kommer sedan att fraktas till er skola där ni kan använda det för att skapa fågelholkar eller insektshotell. Arbetet med att skapa utrymme för nytt liv och främja biologisk mångfald kan sedan fortsätta på hemmaplan.

Max antal barn 25
Årskurs: 2-3
Lektionslängd cirka 100 minuter
Lektionen hålls av: Park-och naturförvaltningen
Boka lektionen Tallen GinaVad är en växt?

Vad är en växt? Vad är en buske? Trädgårdsföreningens trädgårdsmästare visar upp några av parkens växter och visar på den stora mångfalden som finns inom växtvärlden. Vi tittar på exemplar från olika växtgrupper och berättar deras historier. Under denna lektion kommer barnen att få titta, känna och lära sig mer om bland annat träd, ormbunkar, kaktusar och köttätande växter. 

Max antal barn: 25
Årskurs: 1–3 samt grundsärskola
Lektionslängd: cirka 60 minuter
Lektionen hålls av: Trädgårdsföreningen, park-och naturförvaltningen
Boka lektionen Vad är en växt?


         


Kapten kryp

Kapten Kryp & skattkistan är ett magiskt möte mellan barn och livs levande kryp, med inslag av sång, musik och lite bus. Med hjälp av sina sexbenta kollegor och allt spännande som finns i skattkistan skapar Kapten Kryp tillsammans med publiken en inspirerande föreställning om djur och natur.

Vi leker ”gissa djuret", pratar om varför flugor spottar på sin mat och klurar på hur vi kan ta hand om vårt jordklot på ett bättre sätt. Publiken får träffa jättelandsnäckorna Herman och Afrodite som inte kan leva utan sitt slajm. Vi får också stifta bekantskap med den extremt långa vandrande pinnen med sitt makalösa kamouflage, och Herr Väs, en av världens största kackerlackor! Kapten Kryp bjuder på en sång om sin resa han gjort runt jorden, och barnen får stämma upp i allsång om en vimsig spindel som avslutning.

Max antal barn: 25
Årskurs: 1 + grundsärskola
Lektionslängd: cirka 45 minuter (aktiv speltid 35 minuter)
Lektionen hålls av: Kapten Kryp
Boka lektionen Kapten krypDet nordiska biet – innan det är försent

På Nordens Ark arbetar vi med att rädda det hotade nordiska biet. Under lektionen berättar vi om bin och andra pollinerare. Om deras funktion och roll för den biologiska mångfalden. Vi gör en övning kring vilka livsmedel som skulle försvinna om vi inte hade pollinatörer som hjälper till. Vi diskuterar och kommer fram till vilka olika saker som är viktiga för att de pollinerande insekterna ska överleva idag och i framtiden, till exempel viktiga växter, platser där de kan göra bon, hur vi kan undvika kemikalier med mera. Eleverna får kunskap om hur vi kan hjälpa bin och andra pollinatörer. 

Max antal barn: 25
Årskurs: 1–3
Lektionslängd: 60 minuter
Lektionen hålls av: Nordens Ark
Boka lektionen Det nordiska bietDet susar i säven – om livet i våtmarken

Våtmarker är en viktig livsmiljö. På Nordens Ark arbetar vi med att försöka rädda en lång rad olika djur som lever i våtmarker. Under lektionen berättar vi om vad en våtmark är, vi diskuterar vilka djur som lever där och varför de är hotade. Vi tittar närmare på amfibier, vad är egentligen skillnaden mellan en padda och en groda? Vi berättar om vårt arbete med att rädda olika våtmarksdjur, och varför vi satt antenner på vissa av våra paddor.

Max antal barn: 25
Årskurs: 1–3
Lektionslängd: 60 minuter
Lektionen hålls av: Nordens Ark
Boka lektionen Det susar i säven