12. Välj rätt från buffén

Äter du lunch på restaurang? Ta lite mindre åt gången från buffén så minskar du ditt matsvinn.

Ta lagom mycket från buffén – därför är det viktigt

Lite kvarlämnade rester på lunchtallriken varje dag blir så småningom ganska mycket matsvinn. Genom att alltid ta en lagom stor portion kan du minska ditt avfall och din klimatpåverkan.

Fyll på mindre och hämta mer

Istället för att direkt fylla tallriken med mat som kanske inte går åt, kan du hämta mer om du inte blir mätt.

Ta med mat som blir över och ät den senare

Nästan alla restauranger tycker det OK att gästerna tar med sig mat de inte orkar äta upp. Så våga fråga! Bär hem den i en doggybag eller, ännu hellre, i din egen flergångslåda.

Vad räknas egentligen som matsvinn?

Matsvinn är mat som slängs men som hade kunnat ätas om den hanterats på ett bättre sätt.

Halvera matsvinnet!

FN:s mål är att halvera det globala matsvinnet per person till 2030.

Mindre tallrikar minskade matsvinnet med 20 procent

Intrycket gör skillnad. En hotellkedja testade att använda lite mindre tallrikar i sina restauranger. Resultatet blev att gästerna inte tog lika mycket mat åt gången och att matsvinnet minskade med 20 procent.

Du minskar ditt avfall med 1,7 kg och din CO2e påverkan med 3,4 kg. Beräkningen baseras på att göteborgaren som äter buffé två gånger i veckan årets 45 arbetsveckor väljer att inte ta mer än hen orkar äta.