13. Välj flergångslåda när du köper hämtmat


Ta med en flergångslåda nästa gång du köper hämtmat. Då gör du en viktig insats för att minska nedskräpning och klimatpåverkan.

Hämta mat i flergångslåda – därför är det viktigt

Köp hämtmat i egen flergångslåda istället för engångsförpack­ning två gånger i veckan under ett år. Då minskar du ditt avfall med 90 engångslådor och din klimatpåverkan med 9,7 kg CO2e.

Alltid redo!

Med en flergångslåda, gärna ihopfällbar, i väskan är du alltid redo att handla din mat en­gångsfritt eller ta med resterna när du äter på restaurang och inte orkar äta upp. Komplettera gärna med spork (en kombinerad sked, gaffel och kniv) och kanske ett flergångssugrör.

Är det verkligen tillåtet att köpa mat i egen låda?

Varje restaurang och butik bestämmer hur de vill göra. Men det finns ingenting i livs­medelslagen som säger att du inte får köpa mat i förpackningar som du själv tar med.

Läs här vad miljöförvaltningen i Göteborgs Stad skriver om att köpa mat i egen låda.

Stopp för många engångsartiklar 2021

Engångstallrikar, engångsbestick, engångssugrör i plast och engångslådor i frigolit kommer att förbjudas inom EU från 2021. Dessutom ska medlemsländerna vidta åtgärder för att minska för­brukningen av bland annat snabbmatslådor i plast.

Visste du att...

  • en tredjedel av allt hushålls­avfall utgörs av förpackningar? Mängden ökar i takt med att vi äter och dricker allt mer på språng.
  • 40 procent av all plast som produceras i världen används till engångsförpackningar?
  • en stor del av allt skräp som förstör våra hav består av engångsförpackningar?

Minska ditt avfall med 3,4 kg och CO2e med 9,7 kg. Beräkningen baseras på att göteborgaren som köper hämtmat två gånger per vecka i 45 veckor om året väljer att använda flergångslåda för maten.