7. Välj begagnade kläder och textilier


Välj begagnade kläder – därför är det viktigt: Att producera kläder är en stor belastning för miljö och klimat. Det är hela 10 gånger bättre för klimatet att återanvända ett plagg än att tillverka ett nytt.

Åtta kilo går i soporna

I Sverige köper vi i genomsnitt 13 kg nya kläder per person och år. Samtidigt slänger vi åtta kg begagnade kläder. Studier visar att ett genom­snittligt plagg bara används tio gånger innan det går i soporna, trots det skulle kunna ha använts mycket längre.

Välj second hand i första hand

Klädbytardagar, secondhand, vintage, få av vänner och bekanta ... Det finns många sätt att förnya sin garderob utan att köpa nytt.

Sälj eller ge bort kläder du inte behöver

Tjäna en slant på att sälja dina avlagda plagg eller lämna klä­der och andra textilier du inte behöver till återanvändning. Insamlingslådor för begagnade kläder finns runt om i stan.

Klart du ska ha nya jeans, eller?

Att producera ett par jeans påverkar miljön mer än man kan tro. Totalt går det åt nästan 10 000 liter vatten och 1,5 kg kemikalier. De klimatpåverkande utsläppen motsvarar en bilresa på 11 mil. Textilavfall är det mest klimat­påverkande avfallet näst efter elavfall.

Hitta begagnade kläder här

På smartakartan.se som är ett samarbete mellan Göteborgs Stad och föreningen Kollabo­rativ Ekonomi Göteborg, finns bland annat bytesgrupper, klädbytardagar och gratisbutiker.

Tyvärr har vi tekniska problem med att länka direkt till sidan, men du kan söka på "smartakartan.se" i valfri sökmotor.

Du kan spara 3 000 kr, minska ditt avfall med 1,9 kg och din CO2e-påverkan med 94 (!) om du följer våra råd. Beräkningen baseras på att göteborgaren lämnar in hälften av sina konsumerade kläder och textilier till återbruk, och väljer att köpa hälften av sina kläder och textilier på secondhand, eller får dem gratis via klädbyten och vänner.