6. Välj att ta vara på maten

Att köpa mat och sedan slänga den är lika galet som det låter. Med bra planering och några enkla tumregler kan du minska matsvinnet rejält och få mer pengar över.

Minska matsvinnet – därför är det viktigt

För att producera livsmedel används stora mängder vatten, energi, konstgödsel och kemikalier. Om vi minskar svinnet kan maten räcka till fler utan att öka påverkan på klimat och miljö. Dessutom är det förstås god ekonomi för både för hushåll och samhälle.

Ett enkelt recept på hur du minskar ditt matsvinn

  • Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar.
  • Laga och servera lagom mycket mat.
  • Förvara maten rätt och använd resterna.
  • Lita på dina sinnen – lukta, smaka och känn istället för att slänga sånt som passerat bäst före-datum.

Håll +4 grader C i kylen

Maten i kylskåpet håller sig dubbelt så länge vid +4° C som vid +8° C. Med rätt temperatur slipper du slänga mat och kan spara mycket pengar. Läs mer här: Släng mindre mat - håll plus 4 grader i kylen

Fler tips för mindre matsvinn

Livsmedelsverket har beräk­nat att ett hushåll kan spara 3 000–6 000 kr per år på att minska sitt matsvinn. Fler tips på hur du minskar matsvinnet finns här

47 kg per person blir 438 000 ton

Så mycket användbar mat och dryck slänger hushållen i Sverige varje år.

Mina matrester blir ju biogas, det är väl bra?

Javisst är det bra att matresterna kan komma till nytta och bli biogas. Men det är 20 gånger bättre för klimatet att inte slänga maten alls.

Beräkningen baseras på att göteborgaren väljer att planera livsmedelsinköpen, hålla ordning i kyl, frys och skåp, sänka temperaturen i kyl och frys, laga och lägga upp lagom mycket mat samt använda rester.