3. Välj kranvatten

Välj kranvatten – därför är det viktigt. Kranvattnet i Göteborg är ett dricksvatten i världsklass. Så njut av det istället för att köpa dyrt vatten i butiken. Då hjälper du också till att minska avfall och onödiga transporter.

Betalar du 4 öre eller 50 kr/liter?

I Göteborg kostar en liter friskt dricksvatten direkt från kranen ungefär 4 öre. Köper du vatten på flaska eller burk i butiken får du betala upp till 1 000 gånger så mycket och dessutom frakta hem vattnet själv.

Spara 740 kronor om året

I Sverige köper vi i genomsnitt 33 stycken 50-centiliters flaskor med vatten i butik varje år. Att välja kranvatten istället ger en besparing på cirka 740 kronor.

300 gånger större klimatpåverkan från flaskvatten

Flaskvattnets väg från tappning till butikshylla orsakar minst 300 gånger så stor klimatpåverkan som kranvatten. Transporter, förpackningar och produktion inräknat.

Panta är bra men inte bäst

Att panta flaskor och burkar är självklart bättre än att slänga tomma förpackningar i sopor­na. Men för klimatet är det mer än fem gånger bättre att byta ut flaskvattnet mot kranvatten som inte kräver några förpack­ningar alls.

Du sparar 740 kr om året, minskar ditt avfall med 0,86 kg och CO2e med 2,7 kg. Beräkningen baseras på att göteborgaren väljer att köpa en flergångsflaska som fylls med kranvatten istället för att köpa 33 flaskor med vatten per år.