Bild: Where is My Pony

Fixoteket

Den 30:e september avslutas projektet med fixoteken för Kretslopp och vattens del och därmed avslutas även vårt arbete med att löpande uppdatera denna sida.

Vad händer med fixoteken nu?

Fixoteket i Rannebergen kommer att drivas vidare av frivilliga i samarbete med Bostadsbolaget, medan Bostadsbolaget tar över Hammarkullens fixotek tillsammans med Hyresgästföreningen och stadsdelsförvaltningen Angered. Majornas fixotek kommer med stor sannolikhet drivas vidare av en förening, och Bergsjöns fixotek har lagts ner.

Det här var fixoteken i Kretslopp och vattens regi

Vi har tre kvartersnära mötesplatser i Hammarkullen, Majorna och Rannebergen. Vi kallar dem fixotek, och där ska det ska vara lättare att laga, låna, byta och göra nytt av gammalt: helt enkelt att konsumera hållbart. I Hammarkullen och Majorna har vi dessutom miniåtervinningscentraler. Välkommen in och pröva hur det funkar.

Här ligger fixoteken och mini-ÅVC:erna

Här kan du se öppettider och var fixoteken och mini-ÅVC:erna ligger. Du hittar dem på en karta på sidan.

Fixoteket i Hammarkullen ligger på Bredfjällsgatan 46. I Hammarkullen finns en miniåtervinningscentral i anslutning. Närmaste spårvagnshållplats: Hammarkullen.

Fixoteket i Majorna ligger på Slottsskogsgatan 1. I Majorna finns en miniåtervinningscentral i anslutning. Närmaste spårvagnshållplats är Jaegerdorffsplatsen.

Fixoteket i Rannebergen ligger på Fjällbinkan 10. 4 minuters promenad från hållplatsen Rannebergen Centrum.

Laga, låna, byt och bygg

Du kan låna verktyg för att reparera och göra om dina saker på plats i fixoteket, som t.ex. kläder, möbler, hushållselektronik och cyklar. Du kan även låna med dig vissa verktyg och maskiner hem, t.ex:

  • hammare
  • borrmaskin (inklusive bits eller borrsats)
  • slipmaskin
  • skruvmejsel
  • slagborr
  • värmepistol
  • vattenpass
  • häftpistol
  • symaskin
  • säckkärra

Du kan inte boka verktyg eller maskiner i förväg och du kan bara låna ett exemplar av varje verktyg.

I fixotekets byteshörn kan du lämna in hela och rena kläder, köksgeråd, hemelektronik, mindre möbler och prydnadssaker, leksaker och sportartiklar som du inte längre behöver, och ta med dig något annat i utbyte.

Mini-ÅVC: Lämna avfall nära dig

I Majorna och Hammarkullen finns det miniåtervinningscentraler i anslutning till fixoteket. Där kan du lämna in en mindre mängd avfall ungefär som volymen 50x50x50 cm per hushåll och tillfälle.

Det här kan du lämna på mini-ÅVC:n

Kläder och skor. Torra och rena textilier, kläder och skor skänks till en Second hand-aktör.

Brännbart. Brännbart avfall som är för stort för den vanliga soppåsen: frigolit, skumgummi, dynor och läder.

Obrännbart. Grovavfall som inte går att återvinna eller utvinna energi ur: porslin och speglar med ram.

Trä. Träavfall som inte är tryckimpregnerat: brädbitar, masonit och spånskivor - även med färg och spik.

Plast. Hårda plastföremål som leksaker och tandborstar.

Järn och metall. Metallavfall som inte är förpackningar eller innehåller batteri, elektronik eller är farligt avfall: stekpannor och mindre cykel- och bildelar.

El-avfall. Allt med sladd eller batterier: hushållsmaskiner, datorer och mindre elektronikdelar.

Farligt avfall. T ex småbatterier, ljuskällor, sprayburkar, färg, lack eller lösningsmedel. Detta avfall ska helst vara i originalförpackning eller väl märkt.

Det är vi som driver fixotekprojektet

Projektet drivs av Göteborgs Stad i samarbete med Bostadsbolaget, Familjebostäder, Hyresgästföreningen och Chalmers Tekniska Högskola, med stöd inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Syftet är att undersöka om hushållens sopor kan minskas genom att underlätta återanvändning och återvinning.

I projektet driver Kretslopp och vatten Fixoteken i staden tillsammans med flera samarbetspartners. Fixoteket Rannebergen kommer fortsätta drivas av engagerade volontärer och bostadsbolag. För Fixoteket Hammarkullen och Majorna arbetar projektgruppen gemensamt för att hitta lösningar för en framtida drift.

Följ arbetet med fixoteket på Facebook, www.facebook.com/Fixoteket, eller Instagram, instagram.com/fixoteket.

Foto: David Sjöqvist
llustrationer: Where is My Pony.