"Ät-först-hyllan": Här ställer du allt som är öppnat eller behöver ätas snart. Praktiskt och överskådligt för hela familjen!

Svinnenkla tips för att minska matsvinnet


Matsvinn uppstår i olika situationer och av olika anledningar. Därför har vi samlat många svinnenkla tips för allt ifrån hur du planerar till dess maten står på bordet, färdig att ätas. Och sedan slängas - eller?

Planering

Tips 7: Kolla vad som finns hemma innan du handlar

Om du har koll på ditt kylskåp minskar risken för att du köper ytterligare en tacosås när du redan har två.

Tips 8: Planera dina måltider i förväg så motverkar du impulsköp i affären

Handla inte på hungrig mage. På webben finns flera hjälpmedel för hur du planerar måltiderna.

Tips 9: Köp hem lagom mycket mat

Färskvaror blir snabbt dåliga. Därför lönar det sig att köpa mindre mängder som du hinner äta upp. Det gäller särskilt frukt och grönt.

Tips 10: Undvik mängdrabatter av mat som kanske inte blir uppäten.

Hinner du äta upp hela fempacket med avocado innan de blir dåliga? Köp hellre rätt mängd än att köpa mer och sedan bli tvungen att slänga det du inte kan äta.

Förvaring

Tips 11: Förvara matvarorna rätt

Ofta står rekommenderad förvaring på förpackningen, men det gäller till exempel inte mat i lösvikt. Livsmedelsverket har en bra guide för förvaring av mat.

Tips 12: Håll +4 grader i kylskåpet och -18 grader i frysen

En enkel regel är att maten håller längre ju kallare den försvaras. När det gäller färsk frukt och grönt är det dock annorlunda: de kan få köldskador av för kall förvaring. Livsmedelsverket har tagit fram en guide för förvaring av frukt och grönt: Förvara frukt och grönt rätt (livsmedelsverket.se)

Tips 13: Lär dig skillnad mellan bäst före och sista förbrukningsdag

Bäst före-datum handlar om hur länge ett livsmedel förväntas behålla den kvalitet som producenten avsett. Efter att datumet passerat är den ofta ändå ätbar. Därför står det numera ”bäst före, ofta bra efter” på många förpackningar. Om du är osäker kan du alltid titta, lukta och smaka.

Sista förbrukningsdag är en märkning som anger hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Maten ska inte ätas efter att sista förbrukningsdag gått ut.

Tillagning

Tips 14: Laga rätt antal portioner och rätt portionsstorlekar

Om du ofta får mat över på tallriken efter måltiden beror det troligtvis på att du lagat för stora portioner. Här kan du få hjälp med portionsberäkning.

Tips 15: Ta tillvara så mycket som möjligt av råvarorna

Riv och frys in ostskalkar. Koka buljong på rester från grönsaker och puts och skrov från fisk och koka fond på skalen från räkor, kräftor och krabba.

Tips 16: Töm förpackningar ordentligt

Genom att använda en slickepott kan du få ut det mesta ur burkar ock skålar. Platta till och pressa ut det sista ur yoghurtförpackningen.

Ätandet

Tips 17: Lägg upp lagom mycket på tallriken

Bättre att äta upp och sedan ta om man fortfarande är hungrig. Magen blir ofta fortare mätt än ögat. Livsmedelsverket
har en bra portionsguide (pdf).

Tips 18: Använd lagom stora tallrikar och serveringsbestick

För stora tallrikar kan göra att man lägger upp för mycket mat.

Tips 19: Låt inte tillagad mat och färska livsmedel stå framme för länge

Mat som ska sparas ska snabbt kylas ner och sedan förvaras kallt.

Använda rester

Tips 20: Frys in mat som blivit över och märk med datum

Mat kan hålla länge i frysen. Fet mat kan hålla upp till en månad, medan mager mat kan hålla i mer än ett år. Packa in i lufttät förpackning.

Tips 21: Använd rester i nya rätter de kommande dagarna.

Om du är osäker på hur du ska använda restmaten finns många tips på nätet. Barn från hela Sverige har skapat restmatsrecept som du kan se här.

Tips 22: Ät upp resterna

Mat som förvarats i kylskåp kan oftast ätas en vecka efter tillagning. Titta, lukta och smaka på maten.