Hoppets förskola - Backa Kyrkogata 11 Foto: Hannah Björk

Klimatpåverkan

Byggnader som uppförs i stadsfastighetsförvaltningens regi ska leva upp till stadens klimatmål. År 2030 ska klimatpåverkan från byggnaden vara nära noll. Klimatkrav ställs i alla nybyggnationsprojekt i form av en klimatbudget med gränsvärden som successivt skärps i takt med att 2030 närmar sig.

Aktuell klimatbudget för det specifika projektet framgår av den projektanpassade miljöplanen. Klimatbudgeten omfattar byggdelar som tillhör husunderbyggnad, stomme, tak, yttervägg, stomkomplettering, invändiga ytskikt och installationer. Klimatpåverkan från anläggning, markarbeten och grundläggning samt solceller ska beräknas i produktion men omfattas inte av klimatbudgeten.

Hela byggskedet omfattas, vilket inkluderar råvaruförsörjning, transport och tillverkning i produktskedet samt transport och bygg- och installationsprocess i byggproduktionsskedet. Beräkningsanvisningar finns på miljö-fliken.

Samtliga discipliner påverkas av klimatbudgetkravet i mer eller mindre grad. Respektive projekt tar fram förslag på lösningar som uppfyller både projektspecifik klimatbudget och övriga TKA-krav. Eventuell avvikelse från något TKA-krav ska förankras tidigt med förvaltningens sakkunniga i enlighet med ordinarie avvikelsehantering


Följande dokument finns att tillgå på TKA-hemsidan:

  • Gränsvärden för klimatbudget (se TKA Miljö)
  • Vägledning till rollen som klimatsamordnare (se TKA Miljö)
  • Vägledning tidig klimatberäkning (se TKA Miljö)
  • Anvisning för beräkning och redovisning av klimatutsläpp från nybyggnation i Göteborgs stad (se TKA Miljö)
  • Vägledning klimatförbättrande konstruktionslösningar (se TKA Bygg)


För inspiration och exempelprojekt, se  Hoppet  ett innovationsprogram för klimatneutralt byggande